Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. siječnja 2020.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Penava nije Fletcher

Ivan Penava / Snimio Darko JELINEK
Ivan Penava / Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2018. u 17:22 2018-09-17T17:22:27+02:00

Nakon neuspjelog puča Darka Milinovića, koji je već najavio svoje autobuse za Vukovar, u HDZ-ovom potpalublju kuha, samo nikako da nađu onoga tko bi bio Fletcher Christian da povede pobunu i osvoji »Bounty«

Nije se Ivan Penava niti kod Aleksandra Stankovića uspio nametnuti kao potencijalni vođa nezadovoljnika u HDZ-u.

Još je tanji bio u nemuštom pokušaju da objasni kako prosvjed u njegovoj organizaciji 13. listopada zbog »neistraživanje i neprocesuiranje zločina« nije uperen protiv predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića.

Nakon neuspjelog puča Darka Milinovića, koji je već najavio svoje autobuse za Vukovar, u HDZ-ovom potpalublju kuha, samo nikako da nađu onoga tko bi bio Fletcher Christian da povede pobunu i osvoji »Bounty«.

Svima je, pa i Penavi jasno, tko će se tog dana okupiti u Vukovaru, dok traju igre HVIDRA-e, kakve će se poruke čuti, kome će se zviždati, a kome pljeskati.

– Bilo je puno vlada do sada, nitko ovo nije riješio. Apelirao sam u nastojanju da sačuvam ovu temu od bilo kakve politizacije. Ovo nije napad na HDZ, nego na institucije. Nije napravljeno dovoljno u odnosu na obim i broj zločina, rekao je u svoju obranu Penava utopivši samoga sebe u živo blato.

Netko tko se bavi politikom i u njoj ima ambicija morao bi znati da Hrvatska nije imala »pet-šest Vlada«, već je ovo trinaesta, a od toga je HDZ-ovih deset pa je za »neistraživanje i neprocesuiranje zločina« najodgovornija upravo njegova stranka čiji kadrovi najduže vode »institucije« protiv kojih se Penava navodno bori.

Da mu je do toga tko je najviše zakazao od 1991. do danas, Penava bi, s obzirom na dugovječnost vladavine, prije trebao prozvati Franju Tuđmana nego li Andreja Plenkovića.

No svima je jasno da niti je Penavi niti onima koji su ga isturili u prvi plan principijelnost oko kažnjavanja svih ratnih zločina na pameti. Nitko se tog 13. listopada neće sjetiti onih žrtava koje su te 1991. u Vukovaru likvidirali merčepovci ili onih hrvatskih građana srpske nacionalnosti likvidiranih poslije Oluje ili barem neće o njima ozbiljnije progovoriti.

Nitko neće zbog nekažnjavanja prozvati imenom i prezimenom bilo kojeg bivšeg HDZ-ovog premijera, ministra pravosuđa ili unutarnjih poslova, a kamo li glavom i bradom Prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

Budući da svaki javni prosvjed koji pledira na masovnost ima svoj politički cilj, zna to dobro i Penava, i ovaj u Vukovaru želi nešto poručiti. Ako to nije »Izdaja« i »Odlazi« Andreju Plenkoviću, onda što je?

Nasjeo je na voditeljevu provokaciju vukovarski gradonačelnik i spremno odgovorio kako ne smatra Milorada Pupovca četnikom, ali ne podržava njegov SDSS kao koalicijskog partnera HDZ-a.

Pa ako netko organizira skup koji još jednom otvara žive rane Vukovara samo zato da bi na taj način otjerao Pupovca i Srbe iz Vlade, što je to nego izravno rušenje Andreja Plenkovića s namjerom preuzimanja HDZ-a?

Ne radi žrtava Ovčare i ostalih vukovarskih stratišta, ne radi kažnjavanja ratnih zločinaca, ne radi pravde i pravednosti, već radi nečijih aktualnih političkih interesa. Ima li Ivan Penava na pameti samo interes i korist građana Vukovara, trebao bi se distancirati od svojih mentora koji preko njega žele samo jedno, srušiti Andreja Plenkovića, a sami za to još uvijek nemaju hrabrosti ili procjenjuju da još nije došao njihov trenutak. U suprotnom, mogao bi i on završiti u istom loncu u kojem se skuhao i iskusni pijevac Darko Milinović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.