Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
13. prosinca 2019.
Uvodnik

Komentar BRANKO MIJIĆ Ovo nije reklama za Huawei

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. svibanj 2019. u 20:40 2019-05-25T20:40:45+02:00

Mnogo toga fascinantnog može se saznati o Huaweiju i o čovjeku koji ga je pokrenuo dok Hrvatska šuti o nebitnom

Odlazak britanske premijerke Therese May i iznenađujući uspjeh laburista u Nizozemskoj zahvaljujući »Timmermans-efektu« njihovog predsjednika i spitzenkandidata ljevice Fransa Timmermansa prve su vijesti europarlamentarnih izbora o kojima se u Hrvatskoj danas šuti osim, dakako, Markićkinog Hoda za život.

Nepotreban je to zakonski atavizam čijim se sankcijama valja ukloniti bijegom u ono bitno o čemu cijeli svijet priča, a to je pravi rat koji je Trumpova administracija povela protiv kineskog giganta Huawei. Sve je eskalirao uhićenjem Meng Wanzhou, financijske direktorice i kćeri osnivača kompanije, Rena Zhengfeija.

Ovdašnji korisnici pametnih telefona za cijeli su se slučaj zainteresirali nakon što se proširila vijest da Google više neće podržavati Huaweijeve pametne telefone koji koriste njegov operativni sustav Android.

Svima nama laicima lampica se upali tek kad ti netko prevede da to znači kako bi vlasnici Huawei uređaja, a Kinezi drže četvrtinu tržišta pametnih telefona u Europi, mogli ostati bez YouTubea, Google Mapsa, Gmaila... I onda se naivno zapitamo gdje je tu slobodno tržište i tko je taj Huawei da je Amerikancima postao državni neprijatelj broj jedan.

O svemu tome kompanija je sama medijima poslala izjave i odgovore osnivača i predsjednika Huaweija Rena Zhengfeija na pitanja svih relevantnih svjetskih medija povodom američkih gospodarskih i političkih restrikcija toj kompaniji koju je taj član KP Kine utemeljio 1987. godine s početnim kapitalom od pet tisuća američkih dolara.

Znalci i stručnjaci za tehnologiju 21. stoljeća i budućnosti detaljno bi mogli obrazložiti zašto je SAD stavio Huawei na poseban popis, što znači da sve američke kompanije koje Kinezima žele nešto prodati, moraju zatražiti odobrenje američke vlade.

- Ne mogu čitati misli pa ne znam točno što američki političari misle. Smatram da ne bismo trebali biti meta američke kampanje samo zato što smo napredniji od SAD-a, locira uzroke sukoba Ren Zhengfei i dodaje: Mreža 5G nije atomska bomba, to je nešto što koristi zajednici. Što se tiče kapaciteta mreže, 5G je 20 puta veći nego 4G i 10.000 puta veći nego 2G. Potrošnja energije po jednom bitu u našim 5G baznim stanicama je 10 puta niža nego kod 4G mreže te su veličinom 70 posto manje. Naše bazne stanice su zaista vrlo malene, otprilike veličine poslovne torbe. I lagane su, imaju oko 20 kilograma. Za 5G bazne stanice ne treba graditi tornjeve za mobilnu telefoniju zato što se mogu instalirati bilo gdje, na stup ili na zid. Te stanice mogu raditi desetljećima zato što su izrađene od antikorozivnih materijala. To znači da se naša 5G oprema može instalirati čak i u kanalizacijske sustave!

Dodamo li tome da kupci u Europi mogu smanjiti svoje inženjerske troškove za 10 tisuća eura po lokaciji, dobit ćemo odgovor zašto Trump očajnički pokušava zaustaviti Huawei. Kinezi su barem tri godine ispred svih po otkrićima u svijetu, a to je rezultat toga što u istraživanje i razvoj godišnje ulažu 20 milijardi dolara, te su vlasnici 27 posto svih važnih patenata vezanih za 5G standarde!

Za posjeta pape Ivana Pavla II. Južnoj Koreji, kada se 300 tisuća ljudi okupilo na manje od dva četvorna kilometra i kada su svi snimali i slali fotografije, Huawei mreža se nije srušila! Baš kao što su uspjeli ono što nikome prije njih nije uspjelo, održati besprijekornu komunikaciju na hadžu u Meki i Medini, kada 4-5 milijuna hodočasnika nakon završetka molitve, odjednom upale telefone i potraže signal!

Mnogo toga fascinantnog može se saznati o Huaweiju i o čovjeku koji ga je pokrenuo dok Hrvatska šuti o nebitnom.

- Morat ćemo se sukobiti sa SAD-om kad dođemo do vrha - prognozirao je već davno Ren Zhengfei koji unatoč svemu ne dvoji da će iz ovog rata s Trumpom izaći kao pobjednici. Ne znam zašto, ali vjerujem mu na riječ.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.