Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Lijepo je vidjeti Ivicu Todorića kako se veseli malim stvarima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. rujan 2018. u 17:46 2018-09-07T17:46:09+02:00

Mogli bismo nabrajati do sutra što bi nam sve novopečeni borac protiv korupcije Ivica Todorić mogao ispričati, sve što zna i što ga povezuje s obitelji Tuđman, sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, kako je i zašto zapošljavao u svom »Agrokoru« bivše ministre, ravnatelje policije, guvernere i ostale ugledne osobe iz javnog života

Lijepo je vidjeti Ivicu Todorića kako se veseli malim stvarima. Tih 40 dana slobode, ili 960 sati, koji već cure, najveći hrvatski tajkun sigurno je skupo platio sudeći po angažmanu još jedne nove odvjetnice u timu, supruge bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira Cherie.

Možemo samo nagađati kakve će to nove dokaze i podneske Todorićevi odvjetnici do 4. listopada dostaviti Visokom sudu u Londonu, no vjerojatno će biti usmjereni prema dokazivanju političkog progona i nepravednog suđenja koje ga čeka u Hrvatskoj.

Ne bude li nekih iznenađenja ili mađioničarskih trikova, Todorić bi na ročištu 15. listopada trebao biti upućen kući gdje ga svi željno očekuju. Pogotovo nakon što je svoj dobitni dan prokomentirao kao »pobjedu svih koji se bore protiv korupcije«.

Sve smo mogli očekivati od Ivice Todorića, ali da samoga sebe proglasi borcem protiv korupcije, nadišlo je sva nagađanja o tome što se zbiva u glavi čovjeka koji je četvrt stoljeća cijelu Hrvatsku držao u šaci.

Slavio je jučer svoju Pirovu pobjedu Ivica Todorić koji će za sve vremena ostati upamćen po onom svom legendarnom trku s kišobranom londonskim ulicama u bijegu od hrvatskih novinara. Borci protiv korupcije ne bježe bezglavo od novinara i njihovih pitanja već traže od njih pomoć kako bi ono što imaju   reći doprijelo do javnosti.

Imao bi dakako štošta o korupciji u Hrvatskoj reći Ivica Todorić samo kada bi to htio, ali morao bi najprije poći od sebe, taj samoproglašeni borac protiv korupcije trebao bi se najprije poslužiti metodom introspekcije.

Bilo bi zanimljivo iz prve ruke saznati od Ivice Todorića kako je postao državni prijatelj broj jedan, kako i tko mu je omogućio kupovanje nekadašnje društvene imovine starom deviznom štednjom, što je bilo sa žitom iz robnih zaliha, kome je prodano i po kojoj cijeni, kako se to može otvoriti Superkonzum 1995. godine, građevinska dozvola dobiti 1996. a uporabna 2015. godine, kako se to može dočepati dvorca Kulmer pored žive nasljednice i lokacijskom dozvolom predviđen hotel pretvoriti u obiteljsku rezidenciju, kako je kupio zemljište i sagradio Konzum iako je na njemu trebao biti sagrađen centar za skrb o invalidima, kako je i zašto od supruge bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog kupio tvrtku...

Mogli bismo nabrajati do sutra što bi nam sve novopečeni borac protiv korupcije Ivica Todorić mogao ispričati, sve što zna i što ga povezuje s obitelji Tuđman, sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, kako je i zašto zapošljavao u svom »Agrokoru« bivše ministre, ravnatelje policije, guvernere i ostale ugledne osobe iz javnog života.

Bio bi to napeti film, igrani ili dokumentarac, svejedno, koji bi potrajao, ali koji bi nas držao bez daha zalijepljene na stolici od prve do posljednje sekunde.

Za razliku od »Gazde« to uistinu ne bi bio film o Ivici Todoriću, njegovom usponu i padu, već povijesni spektakl o četvrt stoljeća novije povijesti Hrvatske.

Zato je prava šteta da njegov scenarist, redatelj, producent i glavni glumac gubi dragocjeno vrijeme, tih 40 dana ili 960 sati, galopirajući londonskim ulicama, umjesto da se vrati kući i prihvati posla kao pravi borac protiv korupcije. Ovako, proći će mu nominacije za Oscare.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.