Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Kvadratura laži: Hoćemo li još jednom "popušiti" priču?

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 16. siječanj 2019. u 13:29 2019-01-16T13:29:25+01:00

Zašto nam, na koncu konca, lažu kako nakon državne bruke i sramote koju su nam priredili, jedino oni mogu sada kupiti još novije, još ljepše i još bolje avione od ovih koje smo popušili? I zašto ćemo, na kraju krajeva, tu njihovu lažnu priču popušiti i još jednom im dati mandat da nam i ubuduće lažu? Vjerojatno zato što je kvadraturom laži popločen svaki centimetar javnog života u Hrvatskoj

Zašto nam lažete, mogli bismo se naivno upitati nakon već dva objavljena maila u kojem Amerikanci glasno i jasno, još prije godinu dana, obavještavaju Hrvate da Izrael nema dozvolu za prodaju aviona.

Zašto dakle ministar obrane Damir Krstičević još uvijek pokušava za javnost složiti prosto proširenu rečenicu u kojoj dominira riječ transparentno, a iz koje je jedino transparentno ponavljanje laži kako ništa nismo znali i kako on ni za što nije kriv?

Zašto njegov pretpostavljeni, premijer Andrej Plenković, koji je osobno primio direktora izraelskog ministarstva obrane Udija Adama »kako bi od njega čuo razloge neuspjeha tog posla« tvrdi kako »niti oni nisu očekivali ovakav ishod«, svaljujući svu krivnju na Izraelce, a mogao je i na vječnog Žida, iako je američki veleposlanik u Zagrebu Robert Kohorst objavio da već dvije godine obim stranama objašnjavaju proceduru prodaje?

Zašto nam, na koncu konca, lažu kako nakon državne bruke i sramote koju su nam priredili, jedino oni mogu sada kupiti još novije, još ljepše i još bolje avione od ovih koje smo popušili? I zašto ćemo, na kraju krajeva, tu njihovu lažnu priču popušiti i još jednom im dati mandat da nam i ubuduće lažu? Vjerojatno zato što je kvadraturom laži popločen svaki centimetar javnog života u Hrvatskoj.

Najmonstruoznija, mogli bismo reći šampionska laž kojoj smo bili izloženi u bogatoj konkurenciji gluposti bespuća povijesne zbiljnosti, »stručni« je nalaz prema kojem je najveća krivnja za smrt devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića pripisana liječnici Kseniji Kaleb koja je, nažalost kada je već bilo kasno, jedina prepoznala da je mališan životno ugrožen! Dok neki od laži ugodno žive, druge se njome ubija.

Laž tjedna je pak lažna diploma otkrivena u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nakon čega je, uz veliku pompu, ministrica Blaženka Divjak naredila provjeru 90 tisuća diploma. Nakon što je zbog prepisivanja zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić morao ponovno na diplomski, nitko se nije sjetio naložiti provjeru valjanosti i autentičnosti ono malo preostalih diploma ostalih saborskih zastupnika.

Laganje – baš kao i smrt – postalo je prirodna norma ponašanja, lašci su normalni građani – pisala je još 1996. godine u svojoj »Kulturi laži« Dubravka Ugrešić, no Hrvati su je radije spaljivali kao »vješticu iz Rija« nego čitali, dok su one koji su o njoj lagali slavili i bogato nagrađivali. Tu kulturu laži male su nacije odavno stvorile, kaže Ugrešićka, naučivši živjeti s tim, primjenjujući je do danas«.

Na pitanje možemo li se boriti protiv kulture laži, svjetski nagrađivana književnica i intelektualka odgovara kako je to vrlo teško, jer se društva najčešće ponašaju kao živi organizmi:

– Tako mediji, poput leukocita, zauzmu obrambenu funkciju i započinje proizvodnja laži. I obični građani postanu najžešći branitelji laži, naprosto zato jer priznati laž, znači dovesti u pitanje vlastitu biografiju, njezinu validnost, pred djecom i ženom, pred prijateljima.

Radilo se o avionima, pogrešnim dijagnozama, lažnim diplomama ili konjskim kadaverima, laž je sveprisutna, opća pojava u našim životima. Do onog trenutka kada postane sepsa, onda nam spasa nema.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu