Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
20. studenoga 2019.
Komentar Branka Mijića

BRANKO MIJIĆ Kalmeta ga nije volio

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 5. rujan 2018. u 15:22 2018-09-05T15:22:07+02:00

U zemlji Hrvatskoj samo se vrhunski nogometaši, poput Luke Modrića i Dejana Lovrena mogu sumnjičiti za lažno svjedočenje, dok oni toliko loši da ih ni Kalmeta ne želi u svojoj ekipi, dobivaju oprosnice

On me baš nije volio. To je išlo toliko daleko da je, kada je došao u Osijek igrati nogomet, zabranio bivšem županu da me zove da igram s njima, svjedočio je u nastavku suđenja bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti i ostalima optuženim u aferi Remorker bivši predsjednik uprave i suvlasnik Osijek-Koteksa Drago Tadić.

– Kada loše igra, čuje se na TV snimci iz sudnice dobacivanje očigledno dobro raspoloženog optuženika Kalmete.

Ima, naravno, razloga za bezbrižnost Božidar Kalmeta unatoč tome što sjedi na optuženičkoj klupi jer ga se tereti da je s ekipom iz HAC-a i Hrvatskih cesta izvukao više od 15 milijuna kuna te još 850.000 eura.

Taj Kalmetin optimizam manjim dijelom se temelji na izmijenjenom svjedočenju lošeg nogometaša Drage Tadića (Kalmeta »me osobno nikada nije nazvao i nudio mi ili od mene tražio nešto nemoralno«) u odnosu na ono koje je svojedobno dao USKOK-u, već prije svega na činjenici da ga je Predsjedništvo HDZ-a prije mjesec dana potvrdilo za pomoćnika glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića.

Ta politička rehabilitacija Božidara Kalmete, unatoč dvijema optužnicama protiv njega, koju je morao amenovati i premijer Andrej Plenković, dovoljan je signal za zabavu i skretanje procesa na nogometni teren, jer je svima jasno kako će onaj u sudnici završiti u korist tuženika.

U zemlji Hrvatskoj samo se vrhunski nogometaši, poput Luke Modrića i Dejana Lovrena mogu sumnjičiti za lažno svjedočenje, dok oni toliko loši da ih ni Kalmeta ne želi u svojoj ekipi, dobivaju oprosnice! Drago Tadić je na početku suđenja bio osumnjičen, ali je dobio oprosnicu od glavnog državnog odvjetnika navodno zbog toga što je detaljno opisao kako je funkcionirala cestogradnja u Hrvatskoj!

Mogao je, samo da je htio, glavni državni odvjetnik, zvao se on Mladen Bajić ili Dinko Cvitan, saznati sve o tome kako su se gradile naše ceste samo da je čitao novine u kojima je u niz navrata čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić detaljno opisivao kako je ustrojena dvostruka linija zapovijedanja i tko je glava hobotnice zločinačke organizacije.

Nije trebalo glavnom državnom odvjetniku priznanje Drage Tadića samo da je radio svoj posao, jer je, prema vlastitim riječima, Mijat Stanić »podnio cijeli niz kaznenih prijava za pljačku u cestogradnji i svi krakovi su vodili prema Kalmeti«.

Ono što bi glavni državni odvjetnik morao javnosti objasniti nakon najnovijeg svjedočenja Drage Tadića koje ide Kalmeti u korist je činjenica da je povjerovao i oprosnicu dao čovjeku koji je već osuđivan. U aferi Šljunak za primanje mita većeg od dva milijuna kuna osuđen je na godinu dana zatvora da bi mu kazna bila zamijenjena radom za opće dobro! »Osječki poduzetnik«, kako mu mediji tepaju, pravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda radi izmjene osuđujuće presude Branimiru Glavašu za ratni zločin.

Budući da je sve što se događa u skladu sa zakonom i da nam je svima jasno kako funkcionira neovisno hrvatsko pravosuđe u ovakvim slučajevima, možemo se samo zapitati gdje bi tek bio kraj poduzetničkim uspjesima i nogometnoj karijeri Drage Tadića da ga je kojim slučajem Božidar Kalmeta volio?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija