Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
28. siječnja 2020.
Piše Branko Mijić

BRANKO MIJIĆ In memoriam: Mali salon

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2019. u 16:49 2019-07-25T16:49:00+02:00

Pomislili smo da je osmrtnica na jednom i jedinom izložbenom prostoru na Korzu – art. I prevarili se!

Mali salon, ta sedamdesetogodišnja ekstenzija Muzeja moderne i suvremene umjetnosti na riječkoj žili kucavici, osuđen je na smrt sada kada je najpotrebniji, u trenutku kada bi trebao kapitalizirati sve ono što je svih tih desetljeća značio ne samo za Rijeku, Hrvatsku i Jugoslaviju, već za europsku i svjetsku umjetnost i kulturu! Onog časa kada Rijeka postane Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine, Mali salon će već biti blagopočivajući! Karmine su već održane, prvi i zadnji put se na otvaranju jedne izložbe čulo da je ona ujedno i posljednja!

Mogli bismo sada nabrajati sve pokojnikove zasluge i odličja koja je kao sastavni dio Galerije likovne umjetnosti, potom Moderne galerije i danas MMSU-a okitio na junačka prsa, od riječkih Salona, Biennala mladih, Međunarodnih biennala mladih umjetnika Mediterana, šesnaest održanih Međunarodnih izložbi originalnog crteža, predstavljanja mladih umjetnika na međunarodnim manifestacijama Biennale mladih Europe i Mediterana, do prezentacija hrvatske umjetnosti i umjetnika na prestižnim međunarodnim manifestacijama kao što su Venecijanski biennale, Biennale u Sao Paulu, 12. venecijanski bijenale - Međunarodna izložba arhitekture 2010. godine.

Impresivna je to biografija za jedan relativno kratak život, no ono što je u emotivnom smislu Mali salon za većinu nas značio, nemjerljivo je i neuhvatljivo. I može se zvati samo ljubav.

Ljubav za onoga koji ti je prvi otkrio tajne umjetnosti, likovnosti, kulture, ona prva ljubav koja se ne zaboravlja, jer prve izložbe u našim životima dugujemo Malom salonu u koji je naša noga kročila upravo zato što je bio na Korzu, upravo zato što smo kroz stakla na kojima je sada čitulja preminuloga vidjeli što se unutra zbiva i zadovoljili našu znatiželju.

Da, Mali salon generacije je uveo u svijet likovne umjetnosti i zato smo mu ostali vjerni do ovog posljednjeg trena, kada smo pomislili da dolazimo na još jedan praznik umjetnosti, a ne na pokop kako se na kraju pokazalo.

U cijeloj priči još je nevjerojatnije što je ubojica Malog salona, vjerovali ili ne, Hrvatska radio televizija koja je prije mjesec i pol dana obavijestila MMSU o otkazu zakupa prostora i dala mu tri mjeseca da se iseli s Korza! Još bizarnije zvuči »opravdanje« HRT-a kako upravo u Malom salonu katedrala duha s Prisavlja misli urediti studio za praćenja programa EPK! U ime kulture ubijati kulturu!? Što je to? Kanibalizam?

Ako smo već od Kazimira Bačića i Renata Kunića mogli očekivati da se HRT ponaša kao da im je ćaća ostavio u nasljedstvo prostor na Korzu, baš kao što se vlasnik javne televizije za koju svi plaćamo pretplatu, HDZ ponaša kao da je Hrvatska isključivo njihovo leno, ponadali smo se kako će u zaštitu i obranu Malog salona barem skočiti ovdašnji političari. No gradonačelnik i Grad, zaokupljeni sudbinom »Galeba« kao jedinim kulturnim dobrom do kojega im je istinski stalo, ne haju što posljednji kulturni prostor na Korzu nestaje s lica zemlje.

Ovaj kulturocid u gradu koji se diči time što je Europska prijestolnica kulture vrhunac je ironije i sarkazma. Nitko ne pamti da je bilo tko bilo gdje na ovome svijetu odlučio srušiti svoje kulturne temelje pravdajući takav barbarizam time što podiže krov! Buduće generacije tako će s Korza moći ući samo u svijet kafića, trgovina i pekara, dok će u potragu za kulturnim identitetom morati negdje drugdje.

Povodom preranog i iznenadnog odlaska našeg Malog salona ožalošćena obitelj očekuje burne i glasne izraze sućuti, a za sve one koji su cijenili pokojnika, otvorena je knjiga žalosti u koju možete upisati svoje dojmove prije nego li pogledate posljednju izložbu na Korzu.

Slava mu!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze