Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Balkanski špijun

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto Sanjin Strukic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 24. prosinac 2018. u 18:20 2018-12-24T18:20:06+01:00

Ta ista SOA nije prije tri godine zaprijetila Mati Radeljiću da će se zabiti autom u njega iako se opravdano u javnosti sumnjalo kako je upravo on na Facebooku objavio post koji je mirisao na državni udar potpisavši se kao predsjednica RH! 

To što se dogodilo Mati Radeljiću, to je pogibija od prijateljske vatre. Ako mu je odluku o smjeni priopćio šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić po nalogu svog šefa Daniela Markića, kao što Radeljić tvrdi, a tko mu je drugi to trebao priopćiti? Ako mu je zaprijetio da su spremni i autom se zabiti u njega, a što su mu drugo mogli poručiti? Ako je i smijenjen u birtiji, a gdje je drugdje trebao biti ražalovan?

Mate Radeljić je čovjek bogate biografije i strelovitog uspjeha koji je u dva desetljeća karijere uspio surađivati sa šarolikom ekipom političkih moćnika dok nije postao savjetnikom Kolinde Grabar-Kitarović, od Branimira Glavaša i Ante Đapića, preko Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Vesne Škare Ožbolt, do Berislava Rončevića, Tomislava Karamarka i Ivice Vrkića. Poslove je mogao birati, i birao je kao od šale, na HRT-u, u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Gradu Osijeku, ministarstvima obrane i branitelja, do posljednje četiri godine na Pantovčaku. Kontaktirao je s mnogima, između ostalih i s osječkim poduzetnikom Željkom Bilošem koji je od njega tražio pomoć u rješavanju poreznog duga, pa su snimke njihovih razgovora završile na sudu.

Ako je Mate Radeljić nakon pune četiri godine provedene uz skute predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović postao za nju ugroza, onda se valja zapitati kako je uopće SOA napravila njegovu sigurnosnu provjeru. I je li ju uopće radila s obzirom na njegova prethodna radna mjesta koja su mu otvarala pristup povjerljivim informacijama i osjetljivim državnim poslovima, što će reći da je u najmanju ruku osoba od povjerenja SOA-e. Ili je to makar bio dok mu poslodavac nije otkazao ugovor o radu i vratio radnu knjižicu.

Ta ista SOA nije prije tri godine zaprijetila Mati Radeljiću da će se zabiti autom u njega iako se opravdano u javnosti sumnjalo kako je upravo on na Facebooku objavio post koji je mirisao na državni udar potpisavši se kao predsjednica RH! Pri tom je »zaboravio« samo na jednu sitnicu, da se Kolinda Grabar-Kitarović u tom trenutku nalazila u posjetu Kini u kojoj još od srpnja 2009. godine ne postoji mogućnost pristupa Facebooku! Neki novinari sjetili su se da ih je upravo predsjedničin savjetnik za unutarnju politiku i sigurnost Mate Radeljić upozorio kako će njegova šefica uskoro objaviti nešto bombastično!

No Kolinda Grabar-Kitarović tada je zaštitila svog savjetnika, a umjesto njega uskoro je nogu dobio tadašnji šef SOA-e Dragan Lozančić koji se zamjerio predsjednici i zbog Zdravka Mamića i tko zna čega još ne, a na njegovo mjesto imenovan je sada prozvani Daniel Markić. I zašto bismo sada žalili Matu Radeljića koji je stradao u međusobnoj razmjeni vatre obavještajnog i paraobavještajnog aparata, u sukobu SOA-e i »SOA-e«, koji i ovog puta djeluju u skladu s Ustavom kao i onda kada su uhodili i proganjali novinare i slobodnomisleće ljude koje bi režim označio kao državne neprijatelje?

A zašto u birtiji, pardon slastičarnici? Pa u svakom priručniku političke policije koji morate progutati nakon što ga naučite napamet piše da je prljave poslove najbolje obavljati na javnom mjestu. Tako je Grupa Borg lex Agrokor obavila u niskoprofilnom restoranu, a u visokoprofilnom je snimljen dogovor Ive Sanadera i Zsolta Hernadija. Ili netko možda misli da je kameru u »Marcellinu« montirao konobar?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.