Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Uvodnik

Komentar BRANKO MIJIĆ Autobus Calypso

Foto/Goran Ferbezar/PIXSELL
Foto/Goran Ferbezar/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. prosinac 2019. u 16:12 2019-12-13T16:12:00+01:00

Dopustiti da se jedna, u suštini banalna prometna nezgoda, pretvori u glavnu temu kampanje mogu dopustiti doista samo oni politički nepismeni za njihovo vođenje ili toliko bahati da im nije mjesto u izbornom stožeru. Pa nije Kolinda Grabar-Kitarović vozila autobus da bi se trebalo muljati i srljati u javnost s nepromišljenim izjavama koje su predsjednicu samo dodatno utapale!

Večeras je naša fešta, večeras se vino pije, nek’ se igra, nek’ se piva, jer ko ne piva predsjednica nije, orilo se punim predizbornim autobusom, predsjednica je naravno predvodila pjesmu svog stožera, ponešto se popilo alkohola, što otvoreno, što maskirano đusom, raspašoj je bio na vrhuncu dok se autobus nezaustavljivo kretao uskom cesticom...

Ne, nije ovo dio očevida prometne nesreće koju je, i ne znajući, doživjela aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u zao čas, usred kampanje, ovaj autobus nije bio crne boje, volan mu nije bio engleski na desnoj strani, niti su se njegovi putnici pravili Englezima i tvrdili kako ništa nisu čuli, ništa vidjeli, nije se ovaj bus kretao zagorskim bregima, niti je »štrajfao«, rekao bi eufemistički Milan Bandić, auto u kojem su bili Silvija Soldo i njezino dijete gotovo ih bacivši u grabu.

Doduše, na autobusu s početka naše priče također piše predsjednica, na njemu je velika njezina slika, ali je bijele boje, standardnog hrvatskog volana, i prometuje cestom koju zapljuskuje valovito more, kroz mali pitoreskni primorski gradić, u kojem će bolje upućeni prepoznati Bakar.

Na »našem« autobusu velikim crvenim slovima piše Jelena Krsnik, nije unajmljen od firme Krstić, i možete ga još uvijek vidjeti na Netflixu, u drugoj sezoni serijala »Novine«.

Predsjednicu je maestralno utjelovila Nives Ivanković koja u ulozi Jelene Krsnik traži još jedan mandat poručujući biračima »Nemam puno ovlasti, no borit ću se i dalje za Hrvatsku!«, ali ni scenarist Ivica Đikić, niti redatelj Dalibor Matanić nisu mogli pretpostaviti da će i u životu, a ne samo u njihovom filmu autobus imati jednu od glavnih uloga u predsjedničkim izborima.

Bučno veselje iz Krsničinog autobusa na koncu će završiti karminama, u što bi se mogla pretvoriti i epizoda s autobusom Kolinde Grabar-Kitarović.

Dopustiti da se jedna, u suštini banalna prometna nezgoda, pretvori u glavnu temu kampanje mogu dopustiti doista samo oni politički nepismeni za njihovo vođenje ili toliko bahati da im nije mjesto u izbornom stožeru.

Pa nije Kolinda Grabar-Kitarović vozila autobus da bi se trebalo muljati i srljati u javnost s nepromišljenim izjavama koje su predsjednicu samo dodatno utapale!

Reći najprije kako se u predsjedničinim predizbornim kolima »ništa nije čulo, ni vidjelo« kako bi se pokušalo opravdati to što se nisu zaustavili, a potom se izvlačiti da se radi o štićenoj koloni koja se po propisima nikada ne zaustavlja, diletantski je obavljen PR posao koji ne zna ništa o kriznom komuniciranju.

Neće, naravno, Kolinda Grabar-Kitarović zbog tog ekscesa izgubiti izbore, ali sve medije je ova dva dana više zanimao i najmanji detalj te nesreće nego sve što je imala za poručiti glasačima s mnogobrojnih predizbornih skupova diljem Lijepe Naše.

- Stala sam iza tog automobila, pomaknula sam se najviše udesno koliko sam mogla da ne sletim u grabu. Povorka je prolazila mimo nas, čini mi se da su bila dva automobila ispred autobusa. Oni su prošli, a autobus nas je okrznuo.

Slupan mi je cijeli lijevi dio automobila, retrovizor je otkinut, a najviše su stradala stražnja vrata gdje mi je dijete sjedilo.

On je malo udario koljenom. Malo ga boli pa mora na pregled kod kirurga, svjedočenje stradale Silvije Soldo nikada ne bi došlo u javnost da je izborni stožer odmah priznao što se dogodilo, a predsjednica se osobno ispričala nesretnoj ženi, što je ionako morala učiniti sa zakašnjenjem, dva dana kasnije, ponudivši joj zamjenski automobil kako bi mogla ići na posao.

I tako, iz ove autobusne štorije svi bi mogli nešto naučiti, i predsjednica, i izborni stožeri, ali i Dalibor Matanić koji je pustio autobus predsjednice Krsnik da se bez pratnje vozi kroz Bakar pokazavši da ništa ne zna o štićenoj koloni i pravilima MUP-a.

A i pjesmu bi trebalo promijeniti, prigodnija je ona »Autobus Calypso«: Požuri, jer autobus već trubi/Ni časak ne čeka on to znaš./Ajd’ skoči i vrijeme sad ne gubi,/zar mora propast’ svaki vikend naš.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.