Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 28° 31° 2
19. lipnja 2018.
Osvrt Orlanda Rivettija

kolumna Kekova utakmica

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2016. u 13:44 2016-07-28T13:44:46+02:00

Riječanima će ovo biti osmi gostujući susret pretkola Europske lige i nikada nisu izgubili

Dobro je povremeno »pobjeći« iz Hrvatske, provjetriti glavu, makar i u Istanbulu, desetak dana nakon što je predsjednik Erdogan spriječio vojni udar. Nikakav osjećaj straha, bez obzira na to što Europa doslovce divlja protiv »izvanrednog stanja« i sve što ono donosi... Francuzima, Monaco je sinoć bio gost Fenerbahčea, koji su prosvjedovali, želi izbjegnuti igranje u tako napetoj atmosferi, odgovorili protupitanjem: – Zar nije u Francuskoj izvanredno stanje proglašeno za vrijeme Europskog prvenstva, a još traje...

Nažalost, cijela je Europa pod uzbunom. A raspada li se sekularna država Ataturkove države, tema je političkih komentatora. Nama je baviti se banalnim stvarima – loptanjem. U zračnoj luci Istanbula gužva kao i uvijek. Žena vuče nekoliko kovčega i usput šamara dijete koje plače... Kontrole putovnica su brze, malo dugih cijevi, malo specijalaca, puno policajaca u civilu. Trojica u »trapericama i zgužvanim majicama« zaduženi su za sigurnost nogometaša Rijeke. Naravno, policijsko vozilo ispred, kombi otraga.

Rijeka nakon dvanaest godina opet gostuje u Turskoj. Elvis Scoria vodio je momčad koja je u Ankari izgubila 0:1 od Genclerbirligija (na Kantridi 2:1 nije bilo dovoljno za prolaz u drugo kolo Kupa UEFA). Matjaž Kek je u ožujku 2013. naslijedio upravo Scoriju (u trećem mandatu), i odveo Rijeku preko Stuttgarta do – zvijezda. Na Kantridi, sada Rujevici, više ništa nije isto. Zahvaljujući Damiru Miškoviću i Matjažu Keku. Apetit raste jedući... Nakon dviju čarobnih europskih godina, Rijeka je prošle sezone poklekla na prvom koraku – Aberdeenu.

Ždrijeb nije bio naklonjen. Basaksehira nije Fenerbahče, bez obzira na to što ih je današnji suparnik Rijeke u prvenstvu Turske na svom terenu dobio 2:1 i tu su snimku utakmice u utorak analizirali trener Matjaž Kek, igrači, ali respektabilna je i bogata momčad. Sva sreća – nije sve u novcu.

Riječanima će ovo biti osmi gostujući susret pretkola Europske lige i nikada nisu izgubili. Od Rhyla u Walesu do Aberdeena u Škotskoj.

Rijeka i Kek napadaju Europu iz Istanbula s korigiranim sastavom, posebice kada je riječ o obrani (nema više Samardžića i Leškovića), ali tu su Gavranović i Bezjak, Tomasov i Vešović... Momčad koja ima glavu i rep. Pokazala je to u prva dva kola HNL-a, ubacili su čak sedam golova. Sada je došao trenutak istine. Kako će reagirati zadnja linija, i faza obrane pod europskim pritiskom. Jer, Turci će jamačno napasti, željeti staviti hipoteku na prolaz u »play off«. Razmišljao je trener Kek i o sredini terena s trojicom igrača, dobro je to lani funkcioniralo u jednom razdoblju, ali nema igrača takva profila. Odnosno trećeg čovjeka kojega bi pridodao Malešu i Bradariću.

Turcima nacionalno prvenstvo još nije počelo, pripremali su se kod Salzburga, prijateljske utakmice nisu mjerilo vrijednosti, pa će večeras Riječanima biti susret s – nepoznatim. Bez obzira na sva skautiranja. Prvu violinu kod Turaka svira Emre Belozoglu, 7. rujna napunit će 36 godina. Zna sve, ali nestala je brzina... Mislim da se Kek više boji Bosanca Višće, razmišljao je kako zatvoriti lijevu stranu svoje obrane. Koga postaviti ispred Žute? Ili možda čak i njega izostaviti u drugoj taktičkoj varijanti. Kao i uvijek, Kek skriva sastav kao zmija noge.

Jasno je, međutim, da je to »Kekova utakmica«. Disciplina i čvrsti blok, agresivna sredina terena, napadači na defenzivnim barikadama. Čekajući kontranapad. Ovo su utakmice u kojima je rezultat jedino bitan. Nož u zubima, pamet u glavu. Udariti po svemu što se miče, kako je govorio Nereo Rocco, ako je lopta utoliko bolje... Rijeka je, međutim, pokazala da ima igru, razigranu i raspjevanu ofenzivu, ali večeras će na kušnji biti obrana. Obraniti se, prvi je zakon nogometni. Neće to biti bunker, ne bojte se, za Scoriju i onaj susret prije dvanaest godina u Ankari, Matjaž Kek je – Pep Guardiola.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka