Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Vlast i oporba gube vezu sa životom

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2018. u 22:36 2018-04-20T22:36:57+02:00

Predsjednica je našla pravu temu na kojoj se može dogoditi politički zaokret. Međutim, kritičari joj prigovaraju vođenje kampanje. Ako je tako, zašto Vlada i oporba predsjednici ne ukradu tu temu? Grabar-Kitarović ne bi smjela imati monopol na problem iseljavanja

Kad je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović opet od Vlade zatražila »izvanredne mjere« za ublažavanje iseljavanja, brojni kritičari iz Banskih dvora i javnosti nastojali su je omalovažiti. Iz Vlade tvrde da se predsjednica ponaša kritizerski, jer nema izravne odgovornosti za problem iseljavanja. Iz oporbenih i medijskih krugova optužuju je da opet vodi izbornu kampanju.

Iseljavanje i gubitak stanovništva postali su najveći hrvatski problem. Predsjednica je jedna od rijetkih osoba na političkoj pozornici koja mjere za ublažavanje iseljavanja traži već četiri godine – tijekom Milanovićeve, Oreškovićeve i Plenkovićeve vlade.

Vlade nisu ništa bitno poduzele, a iz Hrvatske se istodobno iselilo oko 300 tisuća mladih. Štoviše, iseljavanje je lani poprimilo zastrašujuće razmjere jer je otišlo rekordnih 80 tisuća ljudi, od čega polovina u Njemačku. Ako se to nastavi, naša će zemlja uskoro ostati bez deset posto stanovništva. Hrvatsku je zahvatio jedan od relativno najvećih egzodusa u svijetu, iako je rat davno prestao.    

Mladi ljudi pitaju se ima li smisla uopće živjeti u Hrvatskoj, što pokazuje da hrvatsko gospodarstvo, državne institucije i političke stranke prestaju obavljati svoju funkciju – osiguravati bolji život građanima. Vlada hitno priprema demografsku strategiju, petu po redu, ali je jasno da je to samo dimna zavjesa iza koje nema ozbiljnih namjera. Vlada ne smatra iseljavanje i demografiju svojim prioritetima. Očito, ni demografski stručnjaci poput Stjepana Šterca, Anđelka Akrapa ili Marina Strmote više ne žele s njom gubiti vrijeme.

Plenkovićeva Vlada obećava da će iseljavanje ublažiti »stvaranjem uvjeta« za veća ulaganja u Hrvatsku i za bolje plaćena radna mjesta. Međutim, Vlade to obećavaju 20 godina, a rezultati su mršavi. Iseljavanje je sve masovnije, pa poslodavcima u Hrvatskoj trenutačno nedostaje najmanje 100 tisuća radnika. Dosad je Hrvatskoj manjkalo investicija, a sada je problem u tome što investicija neće biti zato što više nema ni radnika. Vladini prioriteti poput smanjenja proračunskog deficita i javnog duga, kako bi Hrvatska mogla uvesti euro – pokazuju se besmislenima. Vlada gubi vezu sa stvarnim životom i potrebama naroda.      

Dodir sa životom gubi i najveći dio oporbe. Političke stranke jedva čekaju da na dnevni red dođe neka tema poput Istanbulske konvencije. Tome su spremne posvetiti mjesec dana rasprave, iako se život žena u Hrvatskoj – s tom konvencijom, ili bez nje – neće bitno promijeniti jer se njihova radna i socijalna sigurnost pogoršava, kao i muškarcima.

Strankama su ideološke teme dobrodošla dimna zavjesa za prikrivanje vlastite nedjelotvornosti i jalovosti. Pravo je pitanje kako omogućiti da politički sustav, institucije i gospodarstvo u Hrvatskoj konačno počnu učinkovito rješavati egzistencijalne nevolje građana. Predsjednica je našla pravu temu na kojoj se može dogoditi politički zaokret. Međutim, kritičari joj prigovaraju vođenje kampanje. Ako je tako, zašto Vlada i oporba predsjednici ne ukradu tu temu? Grabar-Kitarović ne bi smjela imati monopol na problem iseljavanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.