Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Vlada ide na "outsourcing" svoje odgovornosti

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2017. u 20:26 2017-11-03T20:26:32+01:00

Budući da se EU polagano dezintegrira, a nacionalne se države razigravaju, bilo bi logično da Vlada razmisli kako će se Hrvatska dočekati na noge u novoj situaciji. Umjesto toga, Vlada se odriče svoje odgovornosti za Hrvatsku, nastojeći je kroz »outsourcing« prenijeti u inozemstvo

Kad netko skuplja članske iskaznice za različite klubove, očekuje od toga neke dobrobiti. Tako i domaće političke elite već četvrt stoljeća skupljaju članske iskaznice hrvatskoj državi, obećavajući građanima da će nam učlanjenja u međunarodne organizacije biti korisne. Međutim, građani od tih iskaznica vide sve manje koristi, posebice od učlanjenja u Europsku uniju.

Usprkos tome, premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić grčevito traže nove organizacije u koje bi se Hrvatska još mogla učlaniti. Žele da uđemo u eurozonu i odreknemo se kune, tražeći svijećom razloge koji bi taj rizičan potez opravdali. Premijer želi Hrvatsku učlaniti i u Schengen te OECD.

Ni prvo, ni drugo, niti treće učlanjenje Hrvatskoj više nije egzistencijalno važno. Bez svega toga se može. Međutim, bez vlastite valute države ne mogu funkcionirati na dulje vrijeme.  

   
Vjerovali smo da je Hrvatska učlanjivanjem u UN, NATO i EU ispunila glavne članske ciljeve i da će se političari nakon toga posvetiti vlastitoj zemlji i boljitku njezinih građana. Sva ta učlanjenja, uostalom, nisu bila krajnji ciljevi, nego sredstva za bolji život.

Za našu je zemlju sada egzistencijalno važno da građani napokon osjete plodove dosadašnjih učlanjenja. Primjerice, hrvatski su političari barem 15 godina svoju energiju trošili na ulazak zemlje u EU, ali život većine građana nije se poboljšao nakon 2013., kada je taj cilj ispunjen.

Naprotiv, položaj Hrvatske se ekonomski pogoršao. Naša država danas pada na začelje Unije, prema gospodarskoj razvijenosti i prema kupovnoj moći stanovništva – uz masovno iseljavanje.  

 
To nije neobično, jer se nakon učlanjenja u EU pokazalo da hrvatski politički vrh ne zna što bi radio s tim članstvom – osim skupljanja novca iz EU-fondova. Političari su pobrkali sredstva i ciljeve. Hrvatska ni nakon ulaska u EU nema značajnijih razvojnih ciljeva.

Nema vlastitih planova za razvoj industrije, poljoprivrede, energetike, za povećanje izvoza i zapošljavanja. Ni HDZ, niti SDP ne znaju kako preokrenuti stanje u zemlji. Budućnost Hrvatske prepustili su slobodnom tržištu i naputcima Europske komisije. Pustili su da se kreatori razvoja Hrvatske presele iz zemlje u inozemstvo.

Međutim, birokraciju u Bruxellesu ne zanima od čega će Hrvati živjeti i hoće li imati posla. Zanimaju je samo proračunski deficiti i slično.

Čini se da Plenkovićeva Vlada ustraje u novim učlanjenjima kako bi skrenula pozornost sa stanja u Hrvatskoj, prikrila vlastitu prazninu i nedostatak ideja za razvoj zemlje. Naša je država ulaskom u EU već izgubila dio suverenosti. Ne kontrolira više vlastiti proračun i zakodnodavstvo, već prepisuje savjete Europske komisije.

Ako se odrekne i kune, izgubit će ostatke svoje monetarne suverenosti i učiniti se nesposobnom da samostalno odgovori na novu financijsku i ekonomsku krizu. Budući da se EU polagano dezintegrira, a nacionalne se države razigravaju, bilo bi logično da Vlada razmisli kako će se Hrvatska dočekati na noge u novoj situaciji. Umjesto toga, Vlada se odriče svoje odgovornosti za Hrvatsku, nastojeći je kroz »outsourcing« prenijeti u inozemstvo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.