Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Populizam na pomolu

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 25. svibanj 2018. u 20:51 2018-05-25T20:51:13+02:00

Većina od 56 posto građana zna da izražavanje protivljenja poretku samo po sebi ništa ne poboljšava. Ipak, to istraživanje upozorava da tzv. populizam nije na zalazu, nego na pomolu – posvuda u Europi, pa i kod nas. Hrvatska je zrela za duboke promjene, ali nema ih tko izvesti

Hrvatska vlada i vladajući krugovi u sve su većem raskoraku s očekivanjima vlastitog naroda. Pokazalo je to šokantno istraživanje koje je Eurobarometar proveo u Hrvatskoj i ostalim članicama EU-a.

Kad bi u Hrvatskoj postojali organizirani i uvjerljivi populistički pokreti, kao u susjednoj Italiji, sutra bi na izborima do nogu potukli dvije ustaljene političke stranke HDZ i SDP, koje već desetljećima naizmjence predvode vladajuće krugove i formiraju izvršnu vlast.

Zapanjujuće jest da ni u jednoj članici Europske unije ne postoji tako veliko razumijevanje za nove političke stranke i pokrete kao u Hrvatskoj. Čak 72 posto ispitanih građana smatra kako su im te nove snage potrebne, jer mogu donijeti stvarnu političku promjenu u zemlji.

Broj njihovih zagovornika u Hrvatskoj veći je nego u Italiji, u kojoj su dvije tzv. populističke stranke osvojile većinu u parlamentu i upravo formirale novu vladu, od koje strepe ne samo vladajući krugovi u Italiji, nego i institucije EU-a.

Iznenađujuće jest da je broj zagovornika novih stranaka u Hrvatskoj veći nego u Mađarskoj i Poljskoj, koje se navode kao primjer »populističkih skretanja«.

Hrvati su novim snagama skloniji čak i od Čeha, koji su na prošlim parlamentarnim izborima dvije tradicionalne stranke pretvorili u političke patuljke, sa šest ili sedam posto glasova, a čak su i omrznutim komunistima dali više povjerenja nego socijaldemokratima.

Činjenica jest da u cijeloj Uniji većina građana (56 posto) smatra nove političke stranke i pokrete dobrodošlima i ne vidi ih kao ugrozu za demokratski sustav, suprotno od mišljenja dužnosnika Europske komisije, tradicionalnih stranaka, banaka i korporacija. To potvrđuje da građani očekuju remont političkog i ekonomskog sustava, jer sadašnji sve manje radi u njihovu korist.

Koliko je i hrvatska Vlada u raskoraku s potrebama građana, pokazuju i njezine nedavne sjednice, na kojima je isticala da su joj glavni ciljevi uvođenje eura i financijska disciplina, kao i reforme koje joj propisuje Europska komisija. Kao da smo Švedska.

Vlada i dalje ne prepoznaje da je masovno iseljavanje iz zemlje – koje prema riječima predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pokazuje da je država nekome majka, a nekome maćeha – postalo njezin vlastiti problem i goruće nacionalno pitanje.    
Čini se da vladajući krugovi do daljnjega mogu nastaviti mirno spavati, unatoč tome što su pristaše statusa quo, prema istraživanju Eurobarometra, u Hrvatskoj spale na 24 posto potpore.

Trenutačno nema alternativne političke stranke ili pokreta koji bi se latio korjenitih promjena u Hrvatskoj, a koji bi HDZ-u i SDP-u zaprijetio marginalizacijom. Most se negdje izgubio, a Živi zid – unatoč rastu potpore – građanima nije dovoljno vjerodostojan.

Većina od 56 posto građana zna da izražavanje protivljenja poretku samo po sebi ništa ne poboljšava. Ipak, to istraživanje upozorava da tzv. populizam nije na zalazu, nego na pomolu – posvuda u Europi, pa i kod nas. Hrvatska je zrela za duboke promjene, ali nema ih tko izvesti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.