Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Podupiru Britaniju na slijepo

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. ožujak 2018. u 15:58 2018-03-30T15:58:17+02:00

Taj rastezljivi nalaz da otrov pripada »tipu razvijenom u Rusiji« ponavljaju premijerka Theresa May, ministar Boris Johnson i ostale članice EU-a, kao argument da je Rusija »visoko vjerojatno« odgovorna za trovanje

Neobičan razvoj događaja s trovanjem dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri, kao i reakcija država koje su protjerale ruske diplomate smatrajući da je Rusija svojim otrovom »vrlo vjerojatno« počinila taj zločin, neodoljivo podsjeća na briljantni roman »Kronika najavljene smrti« nobelovca Gabriela Garcie Marqueza. Svi znaju tko je kriv, ali dokaza nema.

U kolumbijskom selu otkriveno je da lijepa Angela Vicario nije u brak ušla nevina. Bogati mladoženja napustio ju je prve bračne noći. Svi u selu automatski su »znali« da je Angelu obeščastio Santiago Nasar, osim njega samoga. Svi su također »znali« da će Angelina braća iz osvete ubiti Nasara, ali njega nitko nije upozorio. Kad je Nasar ubijen, očajni istražitelj nije mogao naći nijedan dokaz za njegovu krivnju, pa je cinično uzviknuo: Dajte mi jednu predrasudu i promijenit ću svijet!

Slučaj trovanja u Salisburyju nije još rasvijetljen. Skripalovi su u kritičnom stanju već gotovo četiri tjedna, ali fotografija oboljelih nema. Nitko izvana ne može ih posjetiti. Izjave o njihovu stanju ne daju mjerodavni liječnici, već policija i posrednici.

Oko 130 ljudi, »izloženih smrtonosnom otrovu«, uspaničeno je pohitalo u bolnicu, ali su odmah pušteni. Iz bolnice je izašao i detektiv koji je prvi pomogao Skripalovima kad su nađeni na klupi u gradu. Više od tri tjedna policiji je trebalo da otkrije kako Skripalovi nisu otrovani u gradu, već »vjerojatno« na vratima svoga doma.    

Bivši britanski veleposlanik u Uzbekistanu, Craig Murray, naveo je brojne argumente koji upućuju na to da Rusija nije umiješana, jer sporni otrov mogu proizvesti mnogi u svijetu. Britanska vlada zapravo i ne tvrdi da je otrov proizveden u Rusiji.

Ne tvrdi to ni laboratorij Porton Down, zadužen za kemijske otrove, koji je udaljen desetak kilometara od mjesta zločina. Prema Murrayu, Porton Down nije htio otrov pripisati Rusiji, ali je zbog pritiska odozgo navodno pristao na kompromisni nalaz, koji Rusiju ne optužuje izravno.

Sada taj rastezljivi nalaz da otrov pripada »tipu razvijenom u Rusiji« ponavljaju premijerka Theresa May, ministar Boris Johnson i ostale članice EU-a, kao argument da je Rusija »visoko vjerojatno« odgovorna za trovanje.

Prema Craigu, stručnjaci Porton Downa nisu bili spremni stvar pripisati Rusiji, zbog lošeg iskustva s lažnom optužbom da Sadam Husein posjeduje biološko oružje. To je zemljama Zapada u doba premijera Tonyja Blaira bio povod za vojnu intervenciju u Iraku. Blair se zbog obmanjivanja javnosti već ispričao, ali razorne posljedice lažne optužbe ni danas nisu sanirane. 

 
Logično je što je šef britanske oporbe Jeremy Corbyn zatražio od vlade da ne brza s osvetničkim potezima prije nego što se okonča istraga slučaja Skripalovih. Međutim, istraga se sve više zapetljava i navodno će »trajati mjesecima«, prema britanskoj policiji. Brojne države nisu imale strpljenja čekati i protjerale su više od 150 ruskih diplomata. Očito je da Britanija zaista ima puno dobrih saveznika, budući da joj više od 25 država vjeruje na slijepo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.