Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Iza pozornice Branka Podgornika

kolumna Plenkovićeva glazba izlazi iz mode

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 10. studeni 2017. u 17:34 2017-11-10T17:34:17+01:00

Uostalom, da svijet ulazi u duboke promjene potvrdili su predsjednici SAD-a i Kine, dviju vodećih zemalja. Oni su prošlih tjedana u svojim govorima trasirali put u novi, multipolarni svijet, bez ičije hegemonije.

Državni vrh i političke stranke trebale bi se duboko zamisliti nad svojim ciljevima nakon što je Der Spiegel objavio strateška predviđanja njemačkog ministarstva obrane do 2040., u kojima se ozbiljno računa na mogućnost raspada Europske unije. Naime, ono što planira hrvatska Vlada i čemu podređuje svoje aktivnosti – to su prihvaćanje eura i veća integracija Hrvatske u Uniju – sve više postaje iluzijom.

Činjenica da je Njemačka prvi put nakon više od pola stoljeća objavila svoja strateška promišljanja svojevrsna je poruka svima. To znači da se svijet oko nas temeljito mijenja. Berlin sumnja u opstanak EU-a i sve se više okreće njemačkim nacionalnim interesima. Istina, taj dokument iz 2014. godine uzima u obzir i mogućnost opstanka Unije. No, vrijeme je taj »optimistični« dio dokumenta već uvelike pregazilo. Brexit i dolazak Donalda Trumpa na čelo SAD-a uzdrmali su svijet te aktivirali »pesimistična« njemačka predviđanja – prema kojima će kohezija Unije te veza između SAD-a i Unije slabjeti, dok će jačati odnosi članica EU-a s Rusijom i Kinom. U takvom razvoju događaja već sudjeluje i sama Njemačka.

Nema nikakve sumnje da je Njemačkoj u interesu očuvanje EU-a, jer su jedinstveno tržište i zajednička valuta dvije glavne (neoliberalne) poluge za nesmetan izvoz iz Njemačke te za očuvanje njezine gospodarske i političke nadmoći u Europi. Međutim, na izborima u članicama EU-a posvuda jačaju nove političke snage koje žele ojačati ulogu svojih država i nije ih previše briga za dvije neoliberalne dogme iz Maastrichta.

Osim toga, neočekivani »zaokret udesno« na njemačkim izborima pokazao je kako ni Angela Merkel neće više imati snage da učvršćuje EU i da ostane jedini svjetionik neoliberalizma u Europi i svijetu – što je bila obveza koju je preuzela od Baracka Obame nakon pobjede Trumpa. EU se dezintegrira. Usporedo s odlaskom Britanije, EU se fragmentira na mediteranski blok zemalja, srednjoeuropski i sjeverni blok. Buduća njemačka vlada morat će povesti više računa o novoj stvarnosti, o nacionalnim interesima i o mišljenju njemačkih birača koji ne žele plaćati račune za jačanje europskih integracija.

Uostalom, da svijet ulazi u duboke promjene potvrdili su predsjednici SAD-a i Kine, dviju vodećih zemalja. Oni su prošlih tjedana u svojim govorima trasirali put u novi, multipolarni svijet, bez ičije hegemonije. Zanimljivo je da Trump i Xi Jinping ne spominju dogme o slobodnom tržištu, nego zajednički naglašavaju kako temelj za prosperitet i sigurnost u svijetu treba postati suradnja među državama. Države ponovno postaju glavni subjekt međunarodnih odnosa.

Vlada, kako rekosmo, ne želi prihvatiti novu stvarnost. Naprotiv, ona želi ostatke hrvatske suverenosti prebaciti na europske nadnacionalne institucije u Bruxellesu i Frankfurtu, koje nisu izabrane na izborima. Dok gotovo sve države okreću ploču i polako aktiviraju »plan B« – na što ukazuje i njemačka strategija do 2040. godine – Plenkovićeva vlada nema rezervnog plana i uporno svira istu muziku. Svira stare glazbene hitove o »europskim integracijama«, koji izlaze iz mode i koje je njemačko ministarstvo obrane počelo nazivati »europskom iluzijom«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.