Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4n
Sutra: 7° 7° 4n
18. siječnja 2020.
Iza pozornice

kolumna BRANKO PODGORNIK Kako nam nepotrebno vuku novac iz džepova

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2018. u 22:06 2018-10-11T22:06:15+02:00

Apsurdna namjera Ministarstva energetike da nastavi s ugradnjom razdjelnika topline u stanove s grijanjem iz toplana najnoviji je pokazatelj da hrvatske vlade uvode stanovništvu i državi mnoge nepotrebne troškove. Iako stalno ističu »brigu za građane«, vlade istodobno donose propise koji korak po korak osiromašuju stanovništvo i javni sektor, a u korist privatnih firmi.
Danas je jasno da je ugradnja razdjelnika, koju je 2013. nametnula SDP-ova vlada pod pritiskom HNS-a, neisplativa i gotovo beskorisna – o čemu je u subotu opširno pisao naš list. Potvrđuje to i studija Ekonomskog instituta, koju je naručila sama Vlada. Toga su svjesne i vlade članica EU-a, koje svojim građanima nisu nametale razdjelnike. Iznimka su Bugarska, Rumunjska ili Slovenija, zemlje koje ne stoje dobro na ljestvicama Transparency Internationala. Razdjelnike ne ugrađuju čak ni Danci, koji imaju tvrtku za njihovu proizvodnju.

Razdjelnici u Hrvatskoj ipak idu dalje, kao da naše vlade ništa ne može spriječiti od donošenja loših odluka. Kao posljedicu, građani dobivaju još jedan neporezni namet, od čega profitiraju proizvođači razdjelnika, oni koji ih ugrađuju i održavaju. Obitelji istodobno troše manje topline, neke se i smrzavaju, ali dobivaju uglavnom veće račune.
Slična nepogoda zahvatila je i taksiste, nakon što je Vlada hrvatski zakon prilagodila interesima međunarodne korporacije Uber, koja pruža usluge taksi prijevoza putem mobilne aplikacije. Međutim, posljedice toga naknadno će pogoditi državni proračun i građane. Problem je u tome što Uber ne plaća poreze Hrvatskoj, jer svoj prihod od 25 posto, po svakoj vožnji taksijem, automatski prebacuje na svoj račun u Nizozemskoj. Poreze plaćaju samo Uberovi taksisti.

Zanimljivo je kako je Vlada otvorila vrata Uberu pod izgovorom pojeftinjenja taksi prijevoza. Željela je dobiti potporu javnosti, koja je godinama bila ljuta na monopolski položaj taksista u lokalnim zajednicama. Međutim, taksisti u Hrvatskoj već su dobili konkurenciju prije desetak godina, a cijene su prepolovili i prije dolaska Ubera. Građani sada imaju još niže cijene taksija. Ali taksisti sada rade danonoćno i u bescijenje, a uvjeti rada postali su im nepodnošljivi kao u SAD-u, gdje je svaki drugi vozač već napustio Uber. Ta je firma dobila dio našeg rastućeg turističkog kolača, jer stranci često koriste taksi, ali Hrvatska je istodobno izgubila dio poreza. Slabije proračunske prihode morat će sada iz svojih džepova nadomjestiti svi hrvatski građani i firme. Vlada i Sabor ne smatraju to problemom.

Sve je to malo u usporedbi sa štetom koju javni sektor i građani već 16 godina podnose zbog uvođenja drugog mirovinskog stupa. Zna se da državni mirovinski sustav i proračun tako gube šest do osam milijardi kuna prihoda godišnje. Zna se da koristi od toga nemaju ni zaposleni, jer mirovine iz drugog stupa nisu razmjerno veće od tradicionalnih. Drugi stup služi ponajprije bankama, za povećanje njihovih zarada. Stoga se taj neuspio eksperiment više ne provodi nigdje u svijetu, osim u zemljama poput Hrvatske i Čilea, kojem ga je nametnuo diktator Pinochet.
Iako je državni proračun u 16 godina zbog drugog stupa izgubio gotovo 100 milijardi kuna, što je javni dug povećalo za trećinu, Vlada nema namjeru prekinuti eksperiment. Naprotiv, taj gubitak prihoda nastoji putem nove mirovinske reforme prebaciti na teret građana, tako da im produlji dob za odlazak u mirovinu i nametne kazne za prijevremeno umirovljenje. Iako Vlada neprekidno ističe želju za smanjenje javnog duga, slučaj drugog stupa pokazuje da je to obična demagogija. Ne želi dirnuti u interese banaka, već radije steže remen stanovništvu.
Stručnjaci bi zasigurno našli još primjera koji pokazuju da vlade donose odluke u korist banaka i korporacija, a zanemaruju vlastiti narod. Građani ne moraju znati pojedinosti o tome kako im se korak po korak, nepotrebno, isisava novac iz džepova. Međutim, oni to osjećaju na svojoj koži. Hrvatska prestaje biti zemlja privlačna za život. Ljudi se sve više iseljavaju, jer od tako organiziranih sustava i od takvih vladajućih krugova nemaju puno koristi. HDZ i SDP su poput složne braće vukli poteze kojima se građani i javni sektor siromaše. Vidjet ćemo hoće li ih loš razvoj događaja ponukati na zaokret, ili će promjene izvoditi netko treći.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.