Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
17. listopada 2019.
Balkanski ambasador

Komentar ZLATKO DIZDAREVIĆ Izluditi svijet – first!

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. studeni 2018. u 10:58 2018-11-25T10:58:44+01:00

Trump je od prvog dana mandata krenuo u napad protiv svega što je svijet bio, podsmjehujući se i rušeći ono što mu ne paše. America first!

Činjenice koje više i nisu bog zna kakva bitna kategorija u svijetu, za one koji ih još uvijek bar donekle uvažavaju kažu: Donald Trump ulazi u istoriju kao čovjek koji je obesmislio međunarodni poredak. I vrijednosti na kojima je taj poredak koliko-toliko počivao. Je li to rezultat njegove »pameti« ili nekoga ko ga je izmislio i poslao tamo gdje je s ovakvim zadatkom, neka raspravljaju oni kojima je to struka. Rezultat je vidljiv. Ono što je koliko jučer bilo poštivano u svijetu kao nekakva mjera stvari i odnosa, kao standard i logika bez obzira na to što su se pojmovi poput morala, pravde, sistema, etike itd poodavno već pogubili – sada je predmet poprilične šprdnje. Sa time se slaže i sve veći broj onih u Americi što su bili ili su još bliski ovakvom predsjedniku. Da se o političkim protivnicima tamo ili tek običnom svijetu i ne govori.

Trumpov konačni geg sa Saudijskom Arabijom povodom ubijenog Khashoggia za to je dovoljna ilustracija. Ma koliko ovaj fizički »nestali« Saudijac, uz pravi obavještajno-političko-interesno-medijski-zakulisni i ko zna kakav sve ne cirkus tim povodom i ne bio najvažniji dokaz za tešku konstataciju. Sve kontradiktorne analize su čak i višak. Dovoljno je deprimirajuća činjenica da je predsjednik hladno legalizirao ovaj »novi poredak« u kojem će normalan pomisliti da nije baš svoj, i vjerovatno šuteći klepnuti ušima. Onaj koji to neće, postat će novi neprijatelj sile, a sutra, ako bude uporan, i određen za grubo prevaspitavanje.

Kazat će sumnjivci da reakcija predsjednika »najmoćnije države«, ali i »moralnog glasa planete«, nije nova. Bilo je i gorih skandala do sada kojima se potiralo sve ono što je sistem drugačije iscrtavao. Jeste, ali razlika je u ovom slučaju bitna. U uobičajenim izigravanjima svjetskih dogovora smisao igre bio je u pokušajima laganja o onome što je bio naum, o onome što se doista dešavalo i o planovima kako manipulaciju i laž provući kao nešto što je, navodno, u skladu s međunarodnim poretkom. Kada su prevaranti i bili hvatani u laži, priznanja o tome nije bilo. Hipotetički, i da jeste, nekom igrom sile i interesa prevara bi blijedila prekrivana raznim interesom. Ili čak silom.

U slučaju izjave Donalda Trumpa i zločina koji su Saudijci učinili nad američkim državljaninom – takođe Saudijcem koji je kritikovao režim te iz kojeg je potekao, stvar je potpuno nova.

Zaigrani predsjednik države »vertikale svega«, otvorio je novu stranicu hladnom izjavom čiji je smisao: Jeste, ubijen je, Princ je u tome možda učestvovao. a možda nije – pa šta... U svakom slučaju, odnosi sa Saudijskom Arabijom su najvažniji. America first. Pa odmah iza toga, »oni su naš veliki partner u svijetu koji je veoma opasno mjesto...!« A tu je, kako kaže Trump u erotskom dolarskom zanosu prema Saudijskoj Arabiji, najopasniji Iran. Uz optužbu državnog sekretara da je Teheran jedini kriv i za Jemen i sva druga teroristička zla na svijetu.

Nakon što je u Bijeloj kući ovim i sličnim riječima pomilovao zločin oligarhije Rijada na čelu s princom prestolonasljednikom Mohhamadom Bin Salmanom, narugavši se time cijelom jadno šutljivom svijetu, potom dobrohotno upriličio još jedno tradicionalno pomilovanje pa poklonio život »Thanksgiving ćurki«, odlepršao je na dugi odmor na Floridu. Ništa o izvještajima CIA-e, ništa o netipičnim izjavama Republikanaca senatora poput Rand Paula, pomalo zblanutog upoređivanjem Saudijske Arabije i Irana, pa vjerne mu Republikanke Lindsey Graham koja je molećivo pominjala onaj »glas morala«, pa Adama Schifta iz obavještajnog komiteta s upozorenjima od opasnog urušavanja Amerike kao »šampiona ljudskih prava« itd. Džaba i zvanični prijedlozi miješanih grupa senatora, Republikanaca i Demokrata, da se odmah suspenduju prodaje oružja Rijadu, pa posebno i zbog tek sada glasnije pominjane skandalozne pomoći Washingtona Rijadu u Jemenu, najužasnijoj humanitarnoj katastrofi na planeti minulih decenija.. Uz isti prijedlog od Demokrata u Kongresu.

I ma koliko Trumpovi vjerni poslušnici poput državnog sekretara Mike Pompea i ministra odbrane Mattisa, poznatog kao »Mad Dog«, držali iz petnih žila šefovu stranu u ovom slučaju i »racionalnim« objašnjenjima da su za Jemen krivi Iranci (?!), a od naoružavanja Rijadu ne smije se odustati zbog milijardi dobitka, a naravno i zato što bi na mjesto SAD odmah uskočili Risija i Kina, a »znamo šta to znači«, smisao cijele priče govori o nečem drugom: Trumpa, zapravo, ne interesuju ti nekada upotrebljavani razlozi i objašnjenja za odustajanje od onoga što je naumio. On jasno i glasno poručuje, jeste, »vjerovatno« je bilo i – »So what ?«

Eto to »jeste pa šta«, crvena je linija preko koje je svijet prešao kukavički prihvatajući odricanje od onog i inače tek u naznakama sačuvanog nekadašnjeg smisla planetarnih odnosa. Uz dignitet međunarodnih organizacija, institucija i principa. Pa i s podjelom resursa, koliko-toliko pravednom i onom drugom, nekako je išlo.

Znamo kako je u minulih desetak godina započinjala ova nova faza otimačine svega bitnog u svijetu. Prvo izluđivanjem ljudi, proizvodnjom straha i potom »odbranom demokracije i sloboda«. Dekomponiranje međunarodnog poretka na najgrublji način bio je uslov za legalizaciju nasilja u ime otimačine širom planeta. Rušenjem nepodobnih režima, ma kako bili legalno izabrani. Pod slatkorječive i raširene političke mantre o »odbrani ljudskih prava« provođeni su neki od najgorih zločina nad ljudskim pravima. Krvava i organizovana »proljeća« na tenkovima raznih terorističkih zvijeri finansiranih sasvim direktno evo i od ovih čija kriminalna djela predsjednik zemlje koja bi i dalje da je moralni uzor, zaigrano podržava u ime uvjerenja da na to ima pravo. I više se uopšte ne libi da pokaže kako je uvjeren da je to sasvim normalno, i da to smije. A Saudijska Arabija sa Krunskim Princom (oca, kralja, niko živ i ne pominje), Trumpu je »sjajni saveznik« u borbi protiv Irana i u odbrani Netanyahua.

Kada se sve ovo zna, a nije ništa novo, ostaje ipak čuđenje. Dobro, njihova je stvar što su takvog čovjeka izabrali za predsjednika. Neka oni analiziraju kakvog predsjednika imaju. Nekada se tako po svijetu i rezoniralo: Svako ima onoga koga je zaslužio. Ipak, granica preko koje to baš i nije samo unutrašnja stvar pojedinih država, tamo je gdje se nečiji unutrašnji pa i spoljni interesi prevode u pravo da to pretakanje može i preko leđa i interesa drugih, sve do ugrožavanja i njihove gole egzistencije. Dobar dio smisla međunarodne politike bio je na tom terenu – kako nametnuti svoju volju drugome, a kod tih drugih kako se odbraniti da ti neko mimo tvoje volje ne nametne svoje. I kako tu borbu voditi mudro i uz poštovanje međunarodno utvrđenih vrijednosti i principa. Ti principi, ujedno, nisu pali s neba, već su zajednički definisani, usaglašeni i čuvani. Njihovo izrugivanje, bahato nipodaštavanje, pravljenju šprdnje od njih i još glasno dokazivanje da se na to ima prava jer je to »moj interes važniji od svega drugog«, kritična je crta iza koje svijet više nije tamo gdje je nekad bio.

Donald Trump je od prvog dana mandata krenuo u napad protiv svega što je svijet bio, gradeći i čuvajući zajedničke stečevine, koliko je ko mogao. Nije bilo lako, ali se pokušavalo. Tome se Trump danas podsmjehuje rušeći što mu ne paše, uz ležerno saopštavanje da je to »njihov interes« nazvan – America first! Po njegovom, do toga se dolazi rušenjem planetarnih principa i time izluđivanjem svijeta. To je postalo »first«. Ali puno je i onih u svijetu kojima je »first« nešto drugo i drugačije. I stalo im je do zajedničkog i dogovorenog, utemeljenog u istoriji. Samo je treba otvoriti i čitati, ko hoće, umije i shvaća o čemu se radi. U suprotnom, upkos sili, eto samoće. Zato valja prelistati stranice istorije, dok ne bude kasno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.