Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Zašto Vrdoljak ruši Anku Mrak Taritaš?

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. lipanj 2017. u 9:12 2017-06-02T09:12:12+02:00

Kad stavimo medijske konstrukcije na stranu, ostaje činjenica da je Vrdoljak u nekoliko navrata ovih dramatičnih tjedana dao za povoda pričama o približavanju HDZ-u.

Okej, okolnosti su krajnje sumnjive, priča lelujava, a brojke 16 i 15 očito igraju vrlo bitnu ulogu. Prva je broj godina u kojima je Milan Bandić lako pobjeđivao na izborima - a što završava u nedjelju (jer će eventualna pobjeda biti mnogo teže i tiješnje izborena), a druga je brojka milijuna kuna kojima je vlasnik medija koji je zavrtio priču svojevremeno platio jamčevinu za Bandića.

Priča, dakle, o HNS-u koji da je na pragu koalicije s HDZ-om, objavljena dan pred izbornu šutnju, sasvim sigurno pomaže Milanu Bandiću, a odmaže Anki Mrak Taritaš. Međutim, iste novine, Jutarnji list, prije samo nekoliko dana su preko naslovnice tvrdile kako je strateški partner Andreju Plenkoviću – HSS.

Što pokazuje još jednu stvar – Plenković je u gadnim problemima sa slaganjem (upravljive) većine. Luta u mraku, nabada, trguje, a vrijeme curi. Saborska sjednica na kojoj se treba (konačno) glasati o novim ministrima počinje u srijedu. I očito je da će biti dramatična. Svaka priča o stabilnosti vlasti u koju se zaklinje Plenković pala je u vodu u onom trenutku kad je osobno, bez većine u Saboru i bez plana B, razriješio Mostove ministre kako bi zaštitio svog i Agrokorovog čovjeka, te uvukao Hrvatsku u novu političku dramu kojoj se kraj ni ne nazire.

Sve to, međutim, ne znači da se na kraju neće dogoditi da Ivan Vrdoljak odvuče dio HNS-ovih ruku u koaliciju s HDZ-om. No, ako se to i ne dogodi i ako se pokaže kako je sve bio sam spin, ostat će zaključak da je predsjednik HNS-a, kojeg se u jednom trenutku počelo prikazivati i skoro kao šefa oporbe, pokazao da je funkcija koju obavlja daleko iznad njegovih osobnih političkih kapaciteta.

Dakle, najbolji rasplet ove situacije po Vrdoljaka bio bi da se pokazao kao loš političar.

Štetu od toga, međutim, zbrajat će Anka Mrak Taritaš kojoj je Vrdoljakovo očijukanje (ili „očijukanje“, sasvim svejedno) s HDZ-om nanijelo golemu štetu pred ključni izborni boj s Bandićem, jer ozbiljno demotivira lijevije birače (a takvih je u Zagrebu podosta) od izlaska na izbore.

Time je Vrdoljak ispalio hitac direktno u budućnost stranke koju vodi, jer preuzimanje Zagreba bi sasvim sigurno bilo definirajuće za političku budućnost HNS-a.

Kad stavimo medijske konstrukcije na stranu, ostaje činjenica da je Vrdoljak u nekoliko navrata ovih dramatičnih tjedana dao za povoda pričama o približavanju HDZ-u.

Prvo je bilo ogromno, iritirajuće lamentiranje o važnosti političke stabilnosti. Dakle, predsjednik oporbene stranke, u situaciji kad bi Vlada mogla pasti, govori kako je nestabilnost – loša?! A Vlada već skoro mjesec  i po dana nema četiri ministra i nitko ne zna ima li većinu u Saboru?

Zatim je tu situacija s potpisima Jandrokoviću. Nekoliko zastupnika HNS-a, uključujući čak i Anku Mrak Taritaš kojoj će to vjerojatno do kraja političke karijere ostati najveći autogol, potpisuje HDZ-ov (HDZ-ov!!!) zahtjev za smjenom Bože Petrova s mjesta predsjednika Sabora. A zašto se smjenjuje Božo Petrov? Jer su zastupnici njegove stranke mislili podržati zahtjev SDP-a i HNS-a za smjenom ministra financija Zdravka „Agrokor“ Marića! HNS-ov zahtjev!!!

Naposlijetku, Vrdoljak se posljednjih dana odjednom žestoko angažirao na zagovaranju kurikularne reforme. Svatko tko imalo prati politiku je odmah pomislio na to da ta priča lagano miriši na neku koaliciju/suradnju s Plenkovićem u kojem bi HNS dobio obrazovanje.

I, hop, sinoć iziđe priča o tome da Plenković nudi, između ostalog, HNS-u i obrazovanje.

I kakav je Vrdoljakov odgovor u tri ujutro na twitteru?

Da će reforme obrazovanja biti, makar mu to bilo zadnje što će učiniti u politici!

I hoće.

Biti zadnje.

Jer, nema političke budućnosti za onoga tko prevari birače. Takvi ljudi na narednim izborima ne mogu očekivati ništa drugo nego potop. HSS je, primjerice, 2007. godine u kampanji bio neutralan, makar su s terena stizali signali da su bliži SDP-u. Otišli su sa Sanaderom i narednih devet godina praktički prestali postojati.

A HNS je 2016. godine na izborima bio u koaliciji koju je predvodio Zoran Milanović! Koliko je birača dajući svoj glas toj ekipi pomislio da bi njihov izbor naposlijetku mogao završiti na saborskoj hrpi kojom će Plenković, nakon uzurpacije vlasti, „rekonfigurirati novu većinu“?

Sve ovo, naravno, može biti i samo tlapnja. Puka teorija, kombinacija nespretnih izjava i medijskih spinova koji, to smo valjda naučili kroz sve ove godine, uglavnom idu u korist samo jednoj strani hrvatske politike.

No, ukoliko je to istina, HNS također ima gadan problem. Jer, na svom čelu ima političara koji se nije u stanju obraniti od prizemnih laži, već svojim ponašanjem nalijeva ulje na vatru špekulacija o budućoj „prodaji“ HDZ-u.

I tako, između ostalog, nanosi golemu štetu svojoj kandidatkinji za pobjedu u najvećem hrvatskom gradu.

Ukoliko nije tek loš političar, i ovdje, u priči o nanošenju štete Anki Mrak Taritaš i, shodno tome, pomaganju Milanu Bandiću, ostaje još jedno zanimljivo pitanje.

Zašto?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.