Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Zaleđe Jasmina Klarića

kolumna Titanik-stranka

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2017. u 20:45 2017-10-25T20:45:00+02:00

HNS-ov brod je već udario u svoj ledenjak. I dok muzika svira na sav glas, Paninanov pokušaj krpanja rupa i ispravljanja kursa čini se nemogućom misijom.Uostalom, red je da baš Ivan Vrdoljak Titanik-stranku odvede ravno do dna

Hrvatska narodna stranka nikad nije gajila pretjeranu unutarstranačku demokraciju. Baš narodnjaci, oni koji su znali nesmiljeno javno ukazivati na defektnu demokratsku praksu u zemlji (dakle, imali su užasno puno posla), u stranci nisu voljeli inzistirati na neizvjesnosti. Članovi vrhovnih tijela stranke bi iza zatvorenih vrata (u, vele, demokratskoj raspravi) odlučili je li bolje da stranku vode kandidat A ili kandidat B. I onda bi, s pripremljenom odlukom o Vesni, Radimiru ili Ivanu, izišli na stranački izborni sabor.

Naravno, ti sabori su bili zanimljivi kao hrvatsko nogometno prvenstvo, dok imperij Zdravka Mamića nisu načeli istražitelji.

Objašnjenja o tome kako bi više kandidata nagrizalo jedinstvo stranke bila su uvjerljiva otprilike kao i ona, sjetit će se malo stariji, da bi višestranačje načelo ideju samoupravnog socijalizma. Bi, u tome i jest stvar. Jer, jedinstvo stranke ili države (ili samoupravni socijalizam, uostalom), malo vrijede bez – slobode i demokracije.

Uostalom, kako je završila priča o silnom jedinstvu u HNS-u, vidljivo je i golim okom. Od jedne stranke koja je, primjerice, na izborima 2007. godine uzela solidnih sedam posto glasova, danas ih imamo – tri. Ostatak (ostataka) HNS-a, Čačićeve reformiste i Ankin GLAS. A te tri stranke jedva (i ako!) uspijevaju dobaciti do tri posto u anketama – zajedno!

Jedinstvo.

Od svih nabrojenih, sada minornih strančica, čini se da najmanje šansi za samostalni opstanak, dakle, kao pravi politički entitet, a ne tek lišaj na licu HDZ-a ovisan o milosti ovog ili onog Vođe, ima baš – HNS.

Lipanjsko spašavanje vojnika Andreja koji je, kako bi sačuvao poklopac nad pričom o Agrokoru ugrozio vlastitu Vladu izbacivanjem Mosta iz vladajuće koalicije, očekivano je srozao i politički i moralni i anketni rejting HNS-a. Uz malo jači želudac može se progutati priča o stabilnosti, kilavom SDP-u, stranci centra koja može i lijevo i desno. No, dvije stvari su demolirajuće i vjerojatno terminalno djelovali na političku sudbinu narodnjaka – prva je da su oni glasovi koje su odnijeli u miraz HDZ-u skupljeni na listama koje su tom istom HDZ-u i Andreju Plenkoviću bile radikalno suprotstavljene. Na onima koje je predvodio SDP i Zoran Milanović.

Da je HNS (poput 2007. godine) nastupio na izborima samostalno, s pričom o centru i onda otišao HDZ-u – nitko ne bi rekao ni riječ. Ovako se jednostavno radilo o prevari birača. A kazna se vidi u svakoj anketi od lipnja. I sve je stroža – posljednja brojka je skoro blizu rubrike »ostali«, za HNS bi glasalo tek 1,3 posto birača.

Druga prevara je još gora. HNS, a posebno Ivan Vrdoljak osobno, je mjesecima otvoreno lagao javnost o tome da neće u koaliciju s HDZ-om, a Plenkovićevu ekipu osobno je nazvao i uporno nazivao »Titanik Vladom«.Gotovo svih tih mjeseci pregovarao je u tajnosti u ulasku u Vladu.

Izgleda da je glazba s palube ipak bila prezavodljiva.

I sada, šest mjeseci nakon svega, Ivan Vrdoljak se kani vratiti na čelo HNS-a.

Predsjedništvo je nakon, jasno, demokratske rasprave iza zatvorenih vrata, jednoglasno (jedinstvo!) odlučilo da Vrdoljak bude jedini kandidat za predsjednika HNS-a. Na površini, dakle, sve je kao nekad. Priprema se simulacija demokratskih izbora, uloge i karte su podijeljene, a Vrdoljakov temeljni zadatak bit će da osigura zajednički nastup s HDZ-om na idućim izborima. Ukoliko se, pritom, barem tu i tamo HNS iskaže kao korektivni faktor desnom dijelu HDZ-a (na čemu će im i Plenković biti zahvalan) i ukoliko ministrica obrazovanja Blaženka Divjak makar nešto uspije napraviti glede kurikularne reforme i poboljšanja obrazovnog sustava – tim bolje.

No, politički opstanak ostatka HNS-a ovisi isključivo o budućoj milosti gospodara izborne liste na kojoj će pisati HDZ.

Miligram nade za drukčiji život narodnjaka može se pronaći jedino u – demokraciji. Odnosno, u mogućnosti da Nenad Paninan, ili netko treći, doista uspije zadovoljiti formalne uvjete za kandidaturu i omogući saborskim izaslanicima HNS-a nešto neobično – mogućnost izbora. Ideja o tome da, kako je Panian rekao, u stranku dovede mlade ljude neopterećene HNS-ovim uhljebničkim statusom i krene u stvaranje saveza liberalnih stranaka, zvuči kao teško ostvariva, udaljena i maglovita nada.

No, HNS-ov brod je već udario u svoj ledenjak. I dok muzika svira na sav glas, Paninanov pokušaj krpanja rupa i ispravljanja kursa čini se nemogućom misijom.

Jer, kapetan se vraća.

Uostalom, red je da baš Ivan Vrdoljak Titanik-stranku odvede ravno do dna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze