Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
28. veljače 2020.
Zaleđe Jasmina Klarića

Komentar Strah za vlastitu budućnost u zemlji HNS-a i HDZ-a

Tomislav Ćorić, Ivan Vrdoljak, Foto: NOVI LIST
Tomislav Ćorić, Ivan Vrdoljak, Foto: NOVI LIST
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2018. u 15:13 2018-01-22T15:13:00+01:00

Što da kažete nekom tko uvjereno i strastveno tvrdi da je Zemlja ravna ploča? Jer, Vrdoljakovi (a bogami i Ćorićevi) "argumenti" su na toj razini

Laž je jedno.

Cinična laž je drugo.

Ono što su nam ovog vikenda u razmaku od samo nekoliko sati servirali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, potpuno je nova kategorija; ona za koju se laži i cinične laži u politici makar na tren doimaju tek naivnim, amaterskim igrarijama.

HDZ-ov ministar, naime, umirivao je 40 radnika u Sisačkoj rafineriji kojima se gasi radno mjesto. "Tim radnicima će biti ponuđena adekvatna radna mjesta, odnosno otpremnine, pa ne trebaju strahovati za svoju budućnost", umirivao je Ćorić.

E sad, koliko onih koji ovo čitaju ne bi morali strahovati za svoju budućnost da im dokazano ne baš najbolji gazda ponudi "adekvatno radno mjesto", ili, još gore, "otpremninu"?! Ostavimo sad čak po strani činjenicu da sindikati tvrde da je gašenje pogona u kojem radi ovih 40-ero radnika zapravo uvod u zatvaranje Rafinerije, što "strahovanje za budućnost" čini legitimnom emocijom za mnogo veći broj radnika, pa i cijeli grad i regiju. Ukoliko radnici Rafinerije Sisak nemaju "zlatne padobrane" u svojim ugovorima koji im omogućavaju višemilijunske otpremnine (a nemaju, to je rezervirano za direktorsku kastu), naravno da trebaju strahovati za vlastitu budućnost. Bez posla u gradu koji je postao simbol odumiranja industrije i - bez straha?!

Zvuči suludo, ali zamislimo da je Ćorić u pravu. Otkaza se, dakle, ne treba bojati.

Za definiranje onog što doista treba utjerati strah u kosti svekolikom narodu pobrinuo se šef Hrvatske narodne stranke. Ivan Vrdoljak je vrlo precizno opisao tu crnu rupu beznađa u koju bi Hrvatice i Hrvati, s otpremninom ili bez nje, mogli upasti.

Parlamentarni izbori.

I tako, dok se svijet boji bolesti, terorizma i, jebi ga, gubitka posla, građani Hrvatske imaju strahovati samo od - izbora.

Jedini je to logičan zaključak evanđelja po Vrdoljaku koji je gostujući u TNT-u na N1 televiziji plastično opisao pakao koji bi nam uslijedio ukoliko bi on i njegova stranka odlučili raskinuti koaliciju s HDZ-om i izazvati izavredne izbore.

Objašnjavajući kako zbog Istanbulske konvencije (i ploče Za dom spremni i još koječega)HNS neće izaći iz Vlade, kazao je sljedeće: "Je li to vrijedno desetke ili stotine milijardi kuna koje ćemo potencijalno izgubiti ako destabiliziramo politički sustav. (...) Uljanik, Petrokemija, Agrokor… Sve će to propasti, Hrvatska će s +3 posto BDP-a pasti na -3 posto BDP-a".

Laž i cinična laž su, velim, dječja igrarija.

Čovjek se neugodno osjeća i kad krene razmišljati o pokušaju da demantira ovakve argumente. Što da kažete nekom tko uvjereno i strastveno tvrdi da je Zemlja ravna ploča? Jer, Vrdoljakovi (a bogami i Ćorićevi) "argumenti" su na toj razini.

Ima li uopće smisla ukazivati na to da je Hrvatska samo u zadnje tri godine imala redovne (2015. - BDP +1.5%) i izvanredne parlamentarne izbore (2016. BDP +2,9%), da Njemačka ima tehničku Vladu od rujna i da, zamislite, još nije propala?

Baš i ne.

Jer ovdje ne igraju argumenti.

Ovdje ne igraju ni laži, čak ni one cinične.

Ovo je liga za sebe.

A mučnina koju osjećate tek normalna posljedica strahovanja za vlastitu budućnost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.