Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
14. studenoga 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

Nesupješan prosvjed jedva je zagrebao HDZ, ali...

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. ožujak 2018. u 16:30 2018-03-26T16:30:00+02:00

Nastavi li se, recimo, trend od zadnjih 12 mjeseci, u ožujku izborne 2020. godine brojke bi mogle izgledati ovako: HDZ: 21,4, SDP: 15,7 posto. Dovoljno za miran san Andreja Plenkovića?

Na površini su stvari uvijek prilično jednostavno objašnjive.

Primjerice, u Zagrebu se ovog vikenda skupilo desetak tisuća konzervativnih prosvjednika protiv Vlade RH, a posebno njenog premijera. Prosvjednike snažno podržava Crkva, što znači da je opasno nagrižena pupčana vrpca koja je povezivala Kaptol i "stožernu stranku" sva tri desetljeća hrvatske demokracije. Drugi primjer; po anketama HDZ nema problema, čak ni zbog Istanbulske konvencije i pobijedio bi s lakoćom na izvanrednim izborima, pogotovo s obzirom na činjenicu da je SDP u stalnom padu.

Oba primjera su zamagljeno poimanje stvarnog stanja - prvi zbog pogrešnih zaključaka površno izvedenih iz istinitih činjenica, a drugi zbog pogrešnih činjenica.

Protuvladini prosvjedi u Zagrebu bili su veliko razočaranje za "obiteljaški" dio javnosti. Jasno, oni to neće priznati, što je sasvim legitimna politička taktika, no nakon toliko teških riječi, biskupskih proglasa, mara nevladinih udruga i organiziranih dolazaka - desetak tisuća prosvjednika je jednostavno premalo. Nedovoljno da Plenković u Banskim dvorima i čuje njihov huk, a kamoli osjeti ozbiljniji pritisak. Druga stvar je što je cijela fronta oko Istanbulske poslužila da se jasno iscrta linija razdvajanja između onih bliskih premijeru i onih koji će čekati njegov prvi ozbiljniji posrtaj - no to je tema za vjerojatno nešto dalju budućnost.

Nadalje, ne postoji suvisla politička opcija koja bi okupila nezadovoljne ultrakonzervativce na hrpu i tako zagrabila makar sedam-osam posto glasova i uhvatila dvoznamenkasti broj mandata u Saboru. Pravaši ne samo da su atomizirani, nego se tamo upravo odvajaju i neutroni od protona, Nezavisni za Hrvatsku (zasad) postoje samo kao uporište rata protiv antifašističke ostavštine u glavnom gradu, a Most - ha, Most je iznad ideologija. I ne može, stoga, baš računati na glasove egzaltiranih turbokatolika na čelu sa Željkom Markić. Jer, dio zastupnika Mosta će također dići svoje ruke za ratifikaciju Konvencije.

Naposlijetku, Crkva se može ljutiti na HDZ, ali kad dođe stani-pani, teško da će između redaka, kako se to tamo i inače radi, poručivati da bi trebalo glasati za, recimo, HNSP (za neupućene - Hrvatska najčišća stranka prava - tako bi se mogla zvati, recimo, nova stranka Pere Ćorića, friško izbačenog iz HSP AS-a). Jer, pobogu, opći rat ne odgovara ni Kaptolu ni HDZ-u - a da Stranka kani biti i dalje široke ruke pokazuju i današnja uvjeravanja ministra zdravstva Milana Kujundžića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kako je najnormalnija stvar na svijetu da Katolička crkva sudjeluje u izradi Zakona o pobačaju.

Ankete su druga priča. Prva netočnost - mi, zasad, zapravo nemamo baš preciznog pojma o tome kako je odluka da se ide na ratifikaciju Istanbulske konvencije i cijela gungula koja je uslijedila utjecala na rejting HDZ-a. Kombinirani rejting HDZ-a u ožujku (prosjek dviju redovnih anketa) je za malenih 0,4 postotna boda niži od onog u prva dva mjeseca ove godine. Ali, Plenković je zaokret oko ratifikacije najavio 8. ožujka - dakle, nakon što je odrađena prva anketa (Cro Demoskop) i otprilike na pola drugog istraživanja (Crobarometar, provodi se obično od 1.-20. u mjesecu). S tim da je pravi politički cirkus nastao tek u zadnjih desetak dana.

Istanbulska anketna šteta (za HDZ), dakle, tek se treba procijeniti.

No, nema sumnje u jednu drugu anketnu činjenicu - stranka koja najviše gubi na popularnosti je upravo - HDZ. U odnosu na lanjski ožujak, naime, HDZ je pao za 3,9 postotnih bodova. Fina je to još uvijek prednost pred dezorijentiranim SDP-om od devet postotnih bodova, no činjenica je da je onaj koji najviše "krvari" - HDZ.

SDP-u nikako ne cvatu ruže, pali su za 2,2 posto u odnosu na lanjski ožujak, ali pričati o poniranju SDP-a - u odnosu na HDZ - je jednostavno pogrešno. Drugi par cipela je božji blagoslova za Andreja Plenkovića koji se odaziva na ime Davor Bernardić, jer ne treba sumnjati da će i u budućnosti raditi nevjerojatne političke gluposti, poput izbacivanja Miranda Mrsića iz stranke na dan protuvladinih prosvjeda - jer zašto bi se pričalo samo o problemima za HDZ.

No, HDZ najbrže pada i to je jednostavno činjenica. Koja se, možda, u nekom trenutku može i preokrenuti, ali opet, što ako u nekom trenutku u SDP-u shvate da im je predsjednik problem i na čelo stranke dođe netko "mlađi i spretniji"?

Naime, da je SDP samo sačuvao svoj rejting od lanjskog siječnja - a "samo sačuvati" u trenutku kad vlasti ne cvatu ruže je gadan podbačaj - sad bi bili na pet posto od HDZ-a i nikom ne bi palo na pamet da priča o "sigurnoj pobjedi" Plenkovićevih trupa.

Ovako HDZ stoji dobro, ali ne i predobro. Politička dinamika, čini se, ipak im otvara široko polje mogućnosti - sa nezadovoljnom i razbijenom desnicom i rastrojenim glavnim oporbenim takmacom.

No, nastavi li se, recimo, trend od zadnjih 12 mjeseci, u ožujku izborne 2020. godine brojke bi mogle izgledati ovako: HDZ: 21,4, SDP: 15,7 posto. Dovoljno za miran san Andreja Plenkovića?

Teško. Jer, ritmom zadnjih 12 mjeseci imali bi tu još jednog jakog igrača - Živi zid na 20,6 posto.

Vežite se.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.