Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

kolumna Molitva, kreacionizam i ravna ploča

istock
istock
Autor:
Objavljeno: 25. siječanj 2018. u 20:37 2018-01-25T20:37:53+01:00

Naime, jučerašnjim otkrićima ozbiljno su kompromitirana dva vjerojatno najbitnija tijela za reformu obrazovanja: Posebno stručno povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja (PSP) i Ekspertna radna skupina za provedbu kurikularne reforme (ERS). Potonju je vodila ovog ljeta razriješena Jasminka Buljan Culej koja je, potvrdilo se jučer, izabrana na čelo bivšeg saziva ERS-a na osnovu nepotpunog i ne pretjerano pismenog akcijskog plana

Svemir je nekad tako ciničan. Jedva da su, eto, prošla tri dana od svečane objave Ivana Vrdoljaka o tome kako su obrazovanje, Blaženka Divjak i njen stručni tim jedini razlog zbog kojeg bi HNS izišao iz Vlade, cijela priča oko reforme obrazovanja doživjela je još jednu vruću šamarčinu.

Politička vjerodostojnost predsjednika HNS-a je, da se razumijemo, pritom na takvoj razini da nikoga neće niti malo iznenaditi ukoliko njegova stranka ostane u Vladi, makar se u školama odjednom počeli naučavati isključivo molitve, kreacionizam i geografija Zemlje kao ravne ploče. Ipak, brzina kojom se izazovi redaju i kojom ga tjeraju na koprcanje u pokušaju obrane vlastite, eufemistički rečeno, dramatično teško obranjive pozicije, doista je spektakularna.

Valja ukratko skicirati sliku trenutnog stanja.

Naime, jučerašnjim otkrićima ozbiljno su kompromitirana dva vjerojatno najbitnija tijela za reformu obrazovanja: Posebno stručno povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja (PSP) i Ekspertna radna skupina za provedbu kurikularne reforme (ERS). Potonju je vodila ovog ljeta razriješena Jasminka Buljan Culej koja je, potvrdilo se jučer, izabrana na čelo bivšeg saziva ERS-a na osnovu nepotpunog i ne pretjerano pismenog akcijskog plana, te bez dokaza da ispunjava uvjete natječaja.

Nadalje, svjesno je lagala javnosti, predstavljajući u svibnju na tiskovnoj konferenciji drugi, dotjerani akcijski plan kao onaj s kojim se prijavila na natječaj. Jasminka Buljan Culej danas je, izborom Andreja Plenkovića koji se samopostavio za šefa PSP-a, članica tog tijela. Ivan Milanović Litre je, pak, bio jedan od onih koji su je, na osnovi od jučer definitivno kompromitiranog akcijskog plana i cijelog natječaja, birali za šeficu ERS-a prošle godine. I on je napredovao – danas je savjetnik za obrazovanje u Uredu premijera.

Ima još. Natječaj za novi sastav ERS-a jest raspisan, ali, kako je jučer na tiskovnoj konferenciji kazao zgroženi Ivica Puljak iz stranke Pametno, još nisu izrađeni ni postupak izbora, ni kriteriji vrednovanja kandidata. Što bi nekako bilo razumno napraviti – prije raspisivanja natječaja.

Od HNS-a bi naivniji promatrač očekivao da baš sad lupi šakom o stol i pokaže jačem koalicijskom partneru da stvari ne mogu tako ići i da iz cijelog procesa reforme obrazovanja ljudi koji su radili ovakve, hm, propuste, moraju izletjeti kroz zatvoreni prozor. Jer će, između ostalog, i samu Blaženku Divjak (i njen stručni tim i obrazovanje) ostaviti na brisanom prostoru.

HNS je, međutim, »konstrukcije pojedinih političara« ocijenio kao »potpuno promašene« i podsjetio da je stari saziv ERS razriješen upravo na njihovo inzistiranje. Prevedeno, činjenica da su u hijerarhiji reforme obrazovanja napredovali upravo oni koji su lagali i manipulirali, ni najmanje ih ne zanima.

Molitve, kreacionizam i geografija ravne ploče...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.