Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Opća praksa

blog TIHOMIR PONOŠ Raskošna trivijalnost ministra uprave Lovre Kuščevića

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. svibanj 2019. u 15:29 2019-05-13T15:29:52+02:00

Nakon prošlosvibanjskog propalog pokušaja oduzimanja ovlasti Povjerenstvu, izrađen je i na javnu raspravu stavljen prijedlog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Taj je prijedlog u međuvremenu nestao, i to nakon što je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković kazala da takve promjene nisu potrebne i da je, s obzirom na predloženo, bolje i ne mijenjati postojeći

Ministar uprave Lovro Kuščević uporno se, već godinu dana, bavi nečim tako trivijalnim kao što je Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Prije godinu dana, u svibnju 2018. godine, do javnosti je dopro prijedlog novog Zakona koji je postojeći bitno mijenjao, a svakako je mijenjao ovlasti Povjerenstva.

Tada je Ministarstvo uprave u nacrtu znatno suzilo novčano kažnjavanje dužnosnika i svelo ga je na kažnjavanje za netočno ili nepotpuno popunjenu imovinsku karticu. Ovoga vikenda od ministra Lovre Kuščevića, koji je takav zakon namjeravao predložiti prije godinu dana, saznali samo da je to što se Povjerenstvo bavi imovinskim karticama trivijalnost.

To je izjavio prvo za „Večernji list“, a onda još i dodatno pojasnio za N1 televiziju, da bi na koncu zaključio da imovinske kartice ipak nisu nešto trivijalno. Ministru Kuščeviću, koji je, a što valja imati na umu, i politički tajnik HDZ-a, je trivijalno je li netko u imovinsku karticu napisao bruto ili neto površinu stana ili kuće, je li napisao da je neka prostorija šupa ili drvarnica ili kućica za pse.

Ministar Kuščević ima sposobnost da u kratkome roku o jedno te istoj temi govori iz potpuno različitih pozicija, pa je ovoga vikenda izjavio i da će sadržaj imovinske kartice biti „još bolji, još precizniji i zaista je potrebno da naši dužnosnici predaju imovinsku karticu“.

Dakle, od nečega što je trivijalno, što se svodi na kućicu za pse, to je postalo toliko važno da treba propisati još preciznije deklariranje imovine, pa bi, zaključujući iz tog dijela Kuščevićevog iskaza, valjda trebalo deklarirati i okućnicu oko kućice za pse.

Ministar Kuščević višekratno je doživio političke karambole koje si je priuštio svojim idejama izmjena i promjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Nakon prošlosvibanjskog propalog pokušaja oduzimanja ovlasti Povjerenstvu izrađen je i na javnu raspravu stavljen prijedlog novog Zakona.

Taj je prijedlog u međuvremenu, nakon što je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković kazala da takve promjene nisu potrebne i da je, s obzirom na predloženo, bolje i ne mijenjati postojeći zakon, jednostavno nestao.

Ni javnost nije bila sklona Kušćevićevim promjenama, svakako ne onima koje su išle na ruku dužnosnicima, a toga nije nedostajalo.Ministar Kuščević govorio je da će novi zakon biti usvojen u Saboru i stupiti na snagu početkom ove godine, ali toliko je nestao da ga se ne može pronaći ni u Planu zakonodavnih aktivnosti Vlade za ovu godinu.

S obzirom na to da je Zakon o sprečavanju sukoba interesa misteriozno nestao iz vizure Vlade i Ministarstva, u ožujku smo pitali što se s njime događa. Ministarstvo uprave nam je 25. ožujka odgovorilo da će nacrt biti poslan na sjednicu Vlade kada se steknu uvjeti nakon međuresorne koordinacije.

U međuvremenu su se stekli uvjeti da, ako ništa drugo, ministar govori o tom zakonu i tome kakav bi on ubuduće trebao biti. Dakle, dosta već jednom tih trivijalnosti s kućicama za pse, bruto i neto površinama, Povjerenstvo će se ubuduće baviti samo ozbiljnim temama.

Imovinska kartica je, inače, važan alat pomoću kojega se nastoji ne samo saznati što sve dužnosnik ima, nego i što je sve stekao za vrijeme obnašanja dužnosti, pa se iz toga može iščitati i je li dužnost obnašao savjesno i pošteno ili je tek bio za hrvatske prilike uobičajeno trivijalan.Kuščević je o novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa i njegovoj raskošnoj trivijalnosti progovorio nakon što su se mediji raspisali o nekim trivijalnim pogreškama u ispunjavanju imovinske kartice. Pukom igrom slučaja radi se baš o Kuščevićevim ministarskim kolegama iz Vlade, što ministru državne imovine Goranu Mariću, a što potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću koji nije imao trivijalnih problema s kućicom za pse, ali jest s bruto i neto površinama, pa čak i u ovo doba godine popularnim roštiljima.

Kuščevićev odgovor bio je munjevit – ako je ikako moguće onemogućiti Povjerenstvo da takve trivijalnosti kao što je pravilno i potpuno ispunjena imovinska kartica propituje, jer, valjda, nije pristojno ometati ministre u njihovom velevažnom poslu pitanjima o njihovoj imovini.Kuščević je Vladi koje je član priuštio niz karambola, nije ovaj jedini. Valja podsjetiti da je u siječnju najavio da će novi Zakon o referendumu biti zgotovljen do kraja ožujka, a do tada od tog novog zakona ni pisma ni razglednice. Tome treba pridodati i način provjere referendumskih potpisa, a to je nešto što, po svemu sudeći, ministru ponovo dolazi na dnevni red.

Kuščević je, naravno, i ozbiljan problem HDZ-a i predsjednika te stranke i to ne samo zato što je ministar nego zato što je ujedno i politički tajnik. Čini se da predsjedniku i Vlade i stranke Andreju Plenkoviću pomalo ide na živce. Da nije tako, u subotu bi, odgovarajući na pitanja novinara o trivijalnoj inicijativi svog ministra stao u njegovu obranu, a ovako je novinarima kazao da o tome s ministrom nije razgovarao, a trivijalne izjave ministra nije htio komentirati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.