Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Opća praksa

kolumna TIHOMIR PONOŠ Lajbek Dalije Orešković

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2019. u 15:12 2019-01-30T15:12:36+01:00

Start Dalije Orešković je svim najavama o transparentnosti unatoč za sada misteriozna organizacija u nastajanju. Osnivačka skupština organizirana je negdje, nekada u subotu. Novinari nisu bili pozvani. Valjda posljednja stranka koja je tako misteriozno osnovana, na tajnom mjestu, bio je HDZ 1989. godine, ali u sasvim drugačijem društvenom i političkom kontekstu

Nešto više od šest mjeseci nakon objave da će postati političarka, Dalija Orešković osnovala je stranku. Protekloga vikenda osnovan je Start, sada još država mora registracijom potvrditi postojanje te stranke.

Više od šest mjeseci Dalija Orešković uspjela je održati medijski interes za sebe i svoje političke planove. Politički gledano, u tom razdoblju, ona nije bila ništa, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa sa solidno stečenim kapitalom koji je stekao u pet godina predsjedavanja Povjerenstvom. Taj kapital odlučila je uložiti u svoju političku karijeru s ciljem i jasno izrečeno namjerom da ga obogati visokim kamatnjakom i pobijedi na parlamentarnim izborima.

Orešković je mjesecima iščekivana, a od protekloga je vikenda i dočekana kao nova nada. Sudeći prema njenoj facebook stranici, start joj nije loš. Njene objave dobivaju na stotine, pa i tisuće lajkova (pri čemu to nije nikakav realni politički pokazatelj, tek pokazatelj određene simpatije koje se ne mora nužno od lajkova pretočiti u glasove), ali za početak bit će da i to ljude iz Starta veseli, svakako ako znaju koliko lajkova dobivaju objave na facebook stranici primjerice SDP-a. Njen je politički plan veoma ambiciozan.

Za početak valja nam krenuti s lajbekom Dalije Orešković. Prije mjesec dana izjavila je da se sustav »može resetirati kad već neki dobar 'program' postoji, ali je negdje zapeo, a mi tog 'programa' zapravo ni nemamo. Zato nam je potreban novi početak, clean start ili sasvim jednostavno start«.

Dakle, stanje je u državi i društvu takvo da se ne može popraviti, treba krenuti ispočetka. To podsjeća na glasovitu izjavu Vladka Mačeka koji je državu, prvu Jugoslaviju, usporedio s loše zakopčanim lajbekom, a loše zakopčani lajbek može se dovesti u red samo tako da ga se raskopča i ponovno zakopča. Međutim, »novi početak« može se sagledati i iz nešto drugačijeg kuta od onoga iz kojeg ga sagledava Orešković.

Ova je zemlja imala novi početak 1918., pa 1941., pa 1945. pa 1990. godine, a ni 2000. godine nije bila daleko od te titule. Uspješne zemlje nisu one koje svako malo imaju »novi početak«, clean start ili start nego koje se baziraju na dugotrajnom kontinuitetu koji podrazumijeva i ispravljanje grešaka i suočavanje s vlastitim zabludama i teške poraze i debakle, ali i popravljanje lošega i čuvanje dobroga i uspješnog.

Start Dalije Orešković je svim najavama o transparentnosti unatoč za sada misteriozna organizacija u nastajanju. Osnivačka skupština organizirana je negdje, nekada u subotu. Novinari nisu bili pozvani. Valjda posljednja stranka koja je tako misteriozno osnovana, na tajnom mjestu, bio je HDZ 1989. godine, ali u sasvim drugačijem društvenom i političkom kontekstu. Ni o novonastajućoj stranci ne znamo mnogo.

Tek smo saznali da je Dalija Orešković izabrana za predsjednicu, tko su potpredsjednici, tko su čelnici tijela te stranke, tko su ljudi koji tu stranku tvore, a mora ih u startu Starta biti najmanje stotinu jer zakon tako propisuje, o tome za sada nismo obaviješteni. To, pak, znači da ne znamo kojim i kakvim kadrovima raspolaže Start, a kadrovi su u politici ključni. Valja se prisjetiti izreke čovjeka zapamćenog po zlu, Staljina, koji je bio u pravu kada je kazao »osnova svake politike je kadrovska politika«.

Orešković ima političkog potencijala zahvaljujući i kapitalu koji je donijela s bivše joj dužnosti, a njena odlučnost i izravnost u tome joj mogu pomoći. Za njenu stranku postoji i prostor, svakako u centru i lijevo od centra, ali u ovih nekoliko mjeseci, iz brojnih izjava i intervjua koje je dala, jasno je da je Orešković politički neiskusna.

Njen minus, a ne plus iako ga takvima nastoji predstaviti, jest to što se u politiku namjerava upustiti s politički neiskusnim ljudima. Isticanje toga kao vrline ne znači ništa drugo nego da su svi oni koji su se do sada bavili politikom lišeni vrline, dakle ukaljani, a nisu svi, a oni zato što su neiskusni su moralno superiorni pri čemu je jasno da je u politici, kao i u svemu drugome, iskustvo itekako korisno.

Neiskustvo se vidi i iz pridjeva koje Orešković povremeno koristi, dapače iz njih bi se dalo nazrijeti i nedostatno razumijevanje naravi demokratskog poretka. Najavila je da kani biti beskrupulozna u borbi za istinu, pravdu i bolju budućnost (i time je vjerojatno nehotice opisala inkviziciju), a najavila je i da će se beskompromisno boriti za pristojno, školovano i civilizirano društvo.

Beskompromisnost nikako ne ide ruku pod ruku s demokratskim poretkom, upravo suprotno, on i kada je riječ o stvaraju pristojnog, školovanog i civiliziranog društva počiva na kompromisu jer je upravo on taj koji omogućuje suživot različitih svjetonazora. Pred Orešković i Startom dug je put, a vremena malo. Izbori će im slijediti jedni za drugima, sve do jeseni sljedeće godine, a na tom putu morat će, žele li ostvariti svoje ciljeve, ubrzano učiti. U suprotnom će ostati jedna od brojnih nada koje nisu mrdnule dalje od tvrdnje da je sada loše, a kada oni dođu na vlast, bit će dobro.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.