Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
20. studenoga 2019.
OPĆA PRAKSA

kolumna TIHOMIR PONOŠ A da umjesto maternice stružemo rektum?

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2018. u 22:07 2018-10-15T22:07:55+02:00

Početkom šezdesetih godina u svijetu se raspravljalo o masovnom i učestalom silovanju katoličkih redovnica u Kongu, u vrijeme kada je u toj zemlji bjesnio građanski rat. Isprva se to činilo nepristojnim, javno raspravljati o dubokom poniženju i traumi koje su te žene doživjele, preživjele i, možda, proživjele. Međutim, kolikogod se radilo o nečem duboko intimnom i traumatičnom ta je rasprava imala pozitivne posljedice. Do tada su silovanja, masovna i učestala, u ratovima bila uobičajena, ona su naprosto tretirana kao ratna popudbina. Priča o katoličkim redovnicama u Kongu je, upravo zato što je njihova povrijeđena intima postala javna i u medijima široko publicirana, napravila preokret. Od tada se silovanja u ratu, masovna i učestala, više ne smatraju popudbinom rata, nego su takva silovanja, koja nota bene imaju i ratni cilj, uvrštavaju u široki spektar ratnih zločina. Bjelodano je da nakon katoličkih redovnica u Kongu masovno silovanih 1961. godine većina takvih silovatelja (i organizatora silovanja) nisu kažnjeni, ali barem postoji neka nada da bi mogli biti kažnjeni, a neki i jesu. Posljedica je to činjenice da je njihov slučaj, duboko osobni, nešto o čemu ni silovane žene obično ne žele govoriti, bio izložen javnosti.

Usporediv (ne i sličan, jer srećom ipak nije bilo riječi o silovanju) slučaj iznijela je prošloga tjedna saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić. Ona je svoju intimu, trenutke koji su za nju bili fizički bolni i psihički ponižavajući, podastrla cijeloj javnosti. Za takav čin treba hrabrosti. Svima je, valjda, poznato o kakvome je svome iskustvu govorila zastupnica Ninčević Lesandrić. A svima je, valjda, poznato i što je dobila zauzvrat. Reakcija bolnice u kojoj joj se dogodilo već ono što se dogodilo je apsolutno neprimjerena i kažnjiva. Ako je ona, kako oni tvrde, lagala, onda je trebaju tužiti (kolikogod to besmisleno zbog njenog imuniteta bilo) i tražiti zaštitu svoje institucije. Međutim, iznositi daljnje detalje medicinskog postupka, detalje o kojima ona nije govorila, vrijedno je trenutačne smjene i pokretanja stegovnog postupka kako unutar bolnice tako i unutar Hrvatske liječničke komore.

Zastupnica Ninčević Lesandrić izložila je svoju intimu i traume javnosti i to izlaganje intime i traume javnosti, kolikogod tegobno bilo, bi moglo rezultirati nečim pozitivnim. Barem se mi naivni imamo tome pravo nadati. Pričati u Saboru u struganju vlastite maternice sasvim sigurno nije ugodno (nama muškarcima koji takvo iskustvo uopće ne možemo imati možda bi bilo usporedivo zamisliti struganje vlastitog rektuma), ali upravo to iznošenje vlastitog lošeg iskustva moglo bi biti blagotvorno za sve one žene koje će imati sličan medicinski problem kao i zastupnica Ninčević Lesandrić, a kojima zahvaljujući njenom ispovjednom nastupu neće strugati maternicu, uz prigodno vezane ruke i noge, bez anestezije. I zato intimu, kolikogod je po naravi stvari čuvali za sebe, ponekad treba izložiti javnosti. Osoba, primjerice zastupnica Ninčević Lesandrić je već pretrpjela štetu, a zbog toga što je o tome javno govorila neke druge žene valjda neće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija