Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
'Međuzemlje' Tihomira Ponoša

SELEKTIVNA PRAVDA Istražno-dorhovski vrag mogao bi pokucati na vrata i prosvjednicima u Vukovaru

snimio Davor Kovačević
snimio Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2018. u 11:38 2018-10-13T11:38:32+02:00

No, što će se onima koji se prosvjedu raduju dogoditi ako istražno-dorhovski vrag pokuca i na njihova vrata? Hoće li biti jako razočarani ako shvate da se nekoga može, treba i mora sudski goniti zbog zločina počinjenog nad Srbima?

Što se HDZ-u događalo zbog Istanbulske konvencije HVIDRA-i se događa zbog prosvjeda u Vukovaru. Dio visokopoziconiranih HDZ-ovaca otvoreno je otkazao poslušnost, odustao od stranačke stege i prilikom ratifikacije Istanbulske konvencije glasao je prema svojoj savjesti. Tko će ga znati, možda su se neki od njih pobunili protiv stranačkog vodstva i predsjednika Andreja Plenkovića ne zato što se protive Istanbulskoj konvenciji nego zato što su protivljenjem stranačkom vodstvu i šefu htjeli stvoriti svoju poziciju za budućnost.

Obrni-okreni, poslušnost su proljetos otkazali i zamjenik predsjednika Milijan Brkić (u velikoj je krizi, napadaju ga sa svih strana, reklo bi se da se obruč oko njega sužava, ali daleko je on od političkog poraženika, kamo li pokojnika), usprotivio se i Davor Ivo Stier, tada politički tajnik HDZ-a (sada je to Lovro Kuščević), usprotivio se i Miro Kovač, tada međunarodni tajnik HDZ-a (sada je to politički potpuno bezlični Davor Božinović).

Čudna pozicija

Uoči prosvjeda u Vukovaru poslušnost predsjedniku HVIDRA-e i saborskom zastupniku Josipu Đakiću nekoliko je predsjednika važnih županijskih organizacija otkazalo poslušnost i odlučilo, nasuprot odluci vrha udruge, organizirati odlazak na prosvjed u Vukovar. Riječ je o čelniku udruge iz Osječko-baranjske županije Damiru Varaždincu, njegovom kolegi iz splitske organizacije Mladenu Šišku i čelniku zagrebačke organizacije Anti Tandari. Interesantnu izjavu Varaždinca bilježi »Jutarnji list«. Kazao je »predsjednici županijskih organizacija HVIDRA-e počeli su razmišljati svojom glavom i odlučili su da neće podržati njegove (Đakićeve, op.) izjave. On to radi više politički nego u interesu branitelja«. Tako smo eto saznali i da je Đakićeva odluka o neodlasku na prosvjed u Vukovar imala i jednu doista dobru posljedicu. Neki ljudi su zahvaljujući tome počeli misliti svojom glavom, nije znano čijom su glavom mislili prije toga i jesu li uopće mislili.

Netko će ove subote biti u Vukovaru, netko neće. Neće biti Generalski zbor (ali hoće Željko Sačić koji je iz protesta, zbog neodlaska u Vukovar, istupio iz Generalskog zbora), neće biti Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. U čudnoj je poziciji HDZ. Njega svakako neće biti jer se predsjedniku stranke (i ne samo njemu u vrhu stranke) taj prosvjed ne sviđa, ali će HDZ-a svakako biti jer je prosvjed inicirao HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. U čudnoj će poziciji biti i pojedini ministri. Primjerice, ministar branitelja Tomo Medved. Stalno govori da sve radi za branitelje, za njihovu dobrobit, za rješavanje njihovih problema, a sada kada se želi malo prosvjedovati jer se ne rješavaju ratni zločini počinjeni i nad braniteljima, ne samo nad civilima, eh, sada Medved šuti poput onog malog glodavca o kojem je bilo riječi u sabornici za vrijeme rasprave o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. U identičnoj je situaciji i ministar obrane Damir Krstičević.

Situacija je jednostavnija za predsjednika Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine Đuru Glogoškog. On tvrdi da su svojim »sramotnim ponašanjem političari, uz potporu jednog dijela braniteljske populacije, ispolitizirali najavljeni prosvjed koristeći ga u dnevno političke svrhe potpuno zaboravljajući na dostojanstvo prema žrtvi«. Glogoški ide u Vukovar i daje potporu obiteljima ubijenih hrvatskih žrtava. Neće on odustati od traženje kazne za sve one koji su počinili zločin u agresiji na Hrvatsku. Kada je prosvjedovao u šatoru pred Ministarstvom branitelja, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića i resornog ministra Predraga Matića, i kada je tražio da se vrati dostojanstvo braniteljima u to dostojanstvo nije ubrajao sporo procesuiranje ratnih zločina. Dapače, od onih koji su sada najglasniji u prozivanju institucija zbog sporog istraživanja i procesuiranja ratnih zločina nije se baš moglo mnogo čuti u vrijeme kada se primjerice raspravljao o godišnjim izvješćima DORH-a, nije se moglo čuti da traže da se DORH-u povećaju sredstva za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina, da ga se dodatno kadrovski osnaži.

Istraživanje i procesuiranje ratnih zločina postali su politička tema, a iz svega što je izrečeno iz usta zagovornika prosvjeda u Vukovaru može se zaključiti da se ponašaju kao hrvatske vlasti sredinom devedesetih godina, u mladim danima postojanja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Tada su hrvatske vlasti bile jako zadovoljne postojanjem tog suda jer su bile uvjerene da je to sud za Srbe i sve one koji su počinili zločine nad nesrbima. Šok je uslijedio kada su iz Haaga počele pristizati optužnice i za one koji su nisu Srbi i za one koji su počinili zločine pa i nad Srbima. Sada se traži procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima, prije svega u Vukovaru i širem području Vukovara.

Nikad i nigdje

No, što će se onima koji se prosvjedu raduju dogoditi ako istražno-dorhovski vrag pokuca i na njihova vrata? Hoće li biti jako razočarani ako shvate da se nekoga može, treba i mora sudski goniti zbog zločina počinjenog nad Srbima? Hoće li ih šokirati ako spoznaju da bi istrage ratnih zločina morale biti etnički slijepe? Penava i njegovi suradnici u svoje bi ruke najradije uzeli mač pravde, ali selektivne pravde. Zaboravljaju pri tome da bi pravda po definiciji trebala biti slijepa, pa bi od tog mača moglo biti i kolateralnih, njima zasigurno neželjenih žrtava. To da problemi u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina postoje, pa i što se tiče brzine istraga i sudskih postupaka, nije nikakva novost i nije Penava nikome otkrio ništa novo.

Međutim, valja imati na umu da se nakon ratova magnitude kakav je bio u Hrvatskoj nikada ne kazne svi koji su počinili ratne zločine (to se, otkako se zapravo odnedavno ratni zločini stidljivo procesuiraju u svijetu nije dogodilo nikad i nigdje i nikad i nigdje i neće, takva je realnost), pa umjesto da se pravosuđe pritišće da traži kakvog Pedra ne bi li ga se egzemplarno izvelo pred sud i zadovoljilo prosvjednike i taj dio desnice, bolje bi bilo doista propitati sposobnost i kapacitete DORH-a i sudova da vode istrage i postupke za ratne zločine, pa ih u svakome pogledu osnažiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu