Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Tribina B Darka Pajića

Komentar Praljak je žrtva Tuđmanove politike u BiH

Slobodan Praljak je i politička žrtva Tuđmanova nasljeđa / Foto ICTY / Reuters
Slobodan Praljak je i politička žrtva Tuđmanova nasljeđa / Foto ICTY / Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. studeni 2017. u 14:31 2017-11-30T14:31:05+01:00

Braneći Tuđmanovu politiku u BiH nije mogao obraniti ni sebe, pa tako ni vlastitu ulogu u ratu. Tih ukupnih 111 godina zatvora, koje su jučer potvrđene za šestoricu nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne, posljedica su Tuđmanove politike u BiH

Istovremeno je to i tragedija i simbolika Haaga. Čin samoubojstva generala Slobodana Praljka pred kamerama cijelog svijeta nevjerojatan je i šokantan trenutak kraja Haškog suda. To je i ljudska tragedija čovjeka, koji je za svoju istinu bio spreman otići u grob.

Ostavio je iza sebe teško nasljeđe, prije svega hrvatskom narodu jer tek slijedi prostor za političke manipulacije i interpretacije njegova čina, koje će sigurno uslijediti u danima, godinama i desetljećima što dolaze.

Praljak će se pamtiti, stvarat će se nacionalni mit i legenda, koristit će ga i politički zloupotrebljavati po potrebi, a sve to izvjesno neće pridonijeti boljem razumijevanju posljedica rata niti građenju suživota u BiH, državi koja je i danas nažalost jednako nacionalno podijeljena kao i u vrijeme potpisivanja Daytonskog sporazuma.     

Slobodan Praljak je bio osebujna i kontroverzna ličnost. Čovjek s tri fakulteta, filmski režiser i poduzetnik. Najpoznatiji kao ratni general kojemu se na teret stavljalo rušenje Starog mosta u Mostaru.

Divljački čin za koji Praljak nije priznavao odgovornost, iako je znao reći kako bi zbog malog prsta svog vojnika bio spreman srušiti i tri stara mosta. Druga još krupnija i važnija teza koju je zastupao na sudu bila je da dogovora Tuđmana i Miloševića o podjeli BiH nije bilo.

Nazivao je svjedočenje Stjepana Mesića krivokletstvom i posvetio veliki dio života kako bi dokazao da Hrvatska nije imala političku agendu i plan stvaranja svoje države na dijelu međunarodno priznate BiH.

Stoga je Praljak i politička žrtva Tuđmanova nasljeđa. Braneći Tuđmanovu politiku u BiH nije mogao obraniti ni sebe, pa tako ni vlastitu ulogu u ratu. Tih ukupnih 111 godina zatvora, koje su jučer potvrđene za šestoricu nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne, posljedica su Tuđmanove politike u BiH.

Nakon posljednjeg tjedna svog rada Haški sud će se na kraju ipak pamtiti kao nepravedan politički sud. Praljak je presudio sebi, ali i Haškom sudu. Jednostavno je netočno i krajnje štetno za budućnost života i suživota na ovim prostorima abolirati Srbiju od odgovornosti za rat u BiH i istovremeno stavljati na teret Hrvatskoj udruženi zločinački pothvat i planirano etničko čišćenje u BiH.

Tim više što je i danas plan Milorada Dodika izdvojiti Republiku Srpsku i pripojiti je Srbiji. Tom zločinačkom planu Slobodana Miloševića nije pravedno i po istim kriterijima presuđeno u Haagu kod izricanja pravorijeka Ratku Mladiću, a time će i ovaj sud, kao i međunarodno političko okruženje, snositi veliku odgovornost za neki novi rat, koji bi mogao buknuti u BiH.

Cilj hrvatske politike bi morao biti da BiH opstane kao cjelovita država, sve drugo predstavlja ogroman rizik za nova razaranja i žrtve na teritoriju cijele BiH, pa tako i na područjima s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Nažalost, bit će još teže graditi takvu politiku nakon što je Hrvatska presudom iz Haaga praktično stavljena u poziciju agresora u BiH. Umjesto da stavi točku na i svog rada dugog dva i pol desetljeća i na posljednjoj presudi gradi vlastitu vjerodostojnost sudeći svima istim aršinom, Haški sud je nažalost sam sebi presudio. Šteta.

Ostavština je kontroverzna, opterećivat će i ometati gradnju zajedničke i mirne budućnosti Srbije, Hrvatske i BiH. Za kraj je Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije sebi dozvolio i nezapamćeni skandal – prijenos samoubojstva uživo kod izricanja presude. Tragediju nakon koje više ništa neće biti isto. Osim što Haaga više neće biti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.