Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Tribina B Darka Pajića

kolumna Milane, stisni enter i ne brini za vjeronauk

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. siječanj 2018. u 22:13 2018-01-13T22:13:34+01:00

Vjeronauk se, vjerovao Bandić to  ili ne, može predavati i s korištenjem informatičke tehnologije. Pod uvjetom da su vjeroučitelji informatički pismeni i educirani. Pa makar predavali mržnju i poticali na strijeljanje poput vjeroučitelja Krešimira Bagarića

Ništa djecu u osnovnim školama ne može tako dobro pripremiti na ulazak u svijet rada kao vjeronauk. I nitko se tako dosljedno ne može boriti za vjeronauk u školama kao Milan Bandić, partijski kadar koji nikad ne bi dobio priliku postati gradonačelnikom Zagreba da mu nije bilo SDP-a, odnosno da se još 1981. godine nije učlanio u Komunističku partiju Hrvatske, nakon čega je u Općinskom komitetu Pešćenica radio kao stručno-politički radnik za općenarodnu obranu i društvenu zamozaštitu, skraćeno ONO i DSZ.

A to ONO postalo je 35 godina poslije OVO i preraslo u prosvjetiteljsku borbu za vjeronauk umjesto informatike u školi. Jer, pazite otkrića, Milan Bandić je ovih dana izašao pred kamere i mikrofone kako bi izrazio svoju zabrinutost za stanje u školama za koje je u dobrom dijelu i sam odgovoran barem u Zagrebu i kako bi ustao protiv dijela predloženih rješenja u reformi školstva i uvođenja obvezne informatike u školama.

Logično je to njemu, valjda je biti informatički pismen u 21. stoljeću nepotrebno i suvišno, jer je to dio moderne općenarodne obrane i društvene samozaštite protiv tehnologije bez koje se baš i ne može nešto pametno raditi u životu. Ako izuzmemo kopanje kanala i ostale radne vještine na baušteli. Što valjda preporuča gradonačelnik Zagreba djeci kojoj informatika i nije previše potrebna, a mogla bi istisnuti vjeronauk.

Na kraju krajeva, da stvar bude gluplja od standarno glupog, teško je dokučiti koji problem uopće ima Milan Bandić, jer se vjeronauk, vjerovao on to ili ne, može predavati i s korištenjem informatičke tehnologije.

Pod uvjetom da su vjeroučitelji informatički pismeni i educirani. Što im valjda ne bi trebalo smetati, pa makar predavali mržnju i poticali na strijeljanje poput vjeroučitelja Krešimira Bagarića.

 
Teorija glupog i glupljeg tu nažalost ne prestaje, jer je svoj doprinos općem mentalnom i duhovnom stanju javnog prostora ovog tjedna dala i sveprisutna ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, koja je ušla u anale svojim komentarom o bračnim problemima požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, koji je još uvijek župan, iako više nije član HDZ-a. »Tako vam je to u braku«, poručila je Murganić relativizirajući razloge zbog kojih je županova supruga odustala od optužbi za nasilje protiv svog supruga.

Ono što je uslijedilo još je gore, a tiče se stručnog savjeta ministrice, koja smatra kako bi se takve stvari trebale rješavati unutar četiri zida. »Meni je žao da bilo koja obitelj dođe u ovakvu situaciju da se u javnom prostoru o tome raspravlja. Trebali su to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih ili bračnih odnosa«, kaže Murganić ostavljajući svima da se pitaju je li za nju problem što se obiteljsko nasilje događa ili to što se njime mora baviti i država, pa čak i ona osobno.

Kakve je savjete ona davala kao socijalna radnica? Snađite se sami. Izbjegavajte leteće predmete. Pokušajte brzo previti ranu ili otvoreni prijelom ako do njega dođe u afektu obiteljske rasprave. Ako baš ne morate, nemojte tražiti Hitnu pomoć. Nemojte ni nama dolaziti i gnjaviti nas, riješite to između četiri zida jer se u braku takve stvari znaju događati. Nekad poleti ruka, nekad padne šamarčina, šta da se tu radi.

Ministrica obitelji uopće ne razumije elementarne stvari. Nasilje u obitelji nije privatan, nego javni problem na kojeg se ne može gledati skrštenih ruku, već je potrebno poduzeti konkretne korake. Ali taj njezin neprofesionalan i nestručan pristup nažalost nije i neće biti razlog da dobije otkaz i ode iz hrvatske Vlade, iako to po svemu zaslužuje. 

     
Pitanje je zašto bi HDZ smijenio ministricu kad je ona idealna za vrijednosti koje Plenkovićev HDZ promovira. Nitko kao ona nije tako dobro sublimirao smisao odbijanja ratifikacije Istanbulske konvencije, koju hrvatska Vlada gura pod tepih skrivajući se pred otvorenim lažima o rodnoj ideologiji, iako iste uopće nema u konvenciji. Ona je jednostavno akt koji zastupa ravnopravnost žena u društvu i pokušava tretirati svako nasilje u obitelji kao apsolutno neprihvatljiv čin, što bi svakome morao i biti.

Iako ne postoji direktna veza između Bandićevog opiranja informatici i toleranciji spram nasilja u obitelji Nade Murganić, motivi su slični. Oni bi da se ništa ne mijenja. Da Hrvatska ostane zatucana na nauku i navikama iz 19. stoljeća. Ili srednjeg vijeka. Fali nam samo inkvizicija. I spaljivanje vještica. I teorija o planetu kao ravnoj ploči. Kako je krenulo i koliko god glupo bilo, izgleda da ni to neće biti nemoguće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.