Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
8. prosinca 2019.
TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

blog Djeca umiru, zar je to samo biznis?

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 25. studeni 2017. u 21:37 2017-11-25T21:37:54+01:00

Zamislite da imate lijek u svojim rukama, da gledate kako dijete pred vašim očima umire i nećete mu ga dati bez ogromnih novaca. Bili biste najveće ljudsko smeće koje se može zamisliti. Baš to radi farmaceutska industrija. Sasvim nekažnjeno.

Kad bi netko bio dovoljno lud da odjednom popije samo 1 posto raznoraznih tableta ili dodataka prehrani koje se putem agresivnih i sveprisutnih reklama nude kao najbolji izbor za ljudsko zdravlje, vjerojatno bi umro u roku od 48 sati od trovanja želuca. Sa savjetom ljekarnika i liječnika, ili bez njega. A tko bi se sam liječio prirodnim pripravcima, mogao bi završiti u zatvoru, kao što bi mogao i hrvatski Rick Simpson – Huanito Luksetić. Kanabis je kao heroin, kao kokain, isti kao najgori kemijski otrov sintetičkih droga što se užasno lako širi ulicama u crvenim, žutim ili plavim pilulama. Takav je tretman. Sadnja biljke je kriminal. Iako, recimo u Češkoj, možete i na sajmove kanabisa sa svojim proizvodom. U Hrvatskoj je i proizvodnja ljekovitog ulja kriminal, posljedično ni liječenje nije dozvoljeno, pa je i multipla skleroza dobrodošla jer hrvatski zakoni ne toleriraju nikakve potencijalne drogeraše. Luksetić, barem po prvoj presudi, mora u zatvor. Kaže, žalit će se, nije još gotovo. Ali se sluti epilog, nije on Horvatinčić. Samo bi se ovaj čuveni poduzetnik mogao izvući sinkopom i tvrdnjom kako je mislio da sadi orhideje, a ne kanabis.
Kanađanin Rick Simpson je inače najpoznatiji svjetski aktivist i promicatelj čudotvornog ulja kanabisa, koje sam proizvodi i tvrdi kako je njime moguće izliječiti čak i uznapredovali karcinom. Ležao je i on u zatvoru zato što je liječio ljude, iako je pritom imao uspjeha. Luksetiću su pak našli 15 kila, previše samo za njegove potrebe, pa je pod pretpostavkom dilanja i osuđen. Prepostavku da je možda i on liječio druge i bez materijalne koristi, hrvatski zakoni ne prepoznaju, ali odmah uviđaju pretpostavku da je dilao i zarađivao.

Način priprave ne može biti bilo kakav. Strogo su određene sorte biljke, kao i recept Ricka Simpsona. I to nipošto nije isto ono ulje koje se može dobiti na recept u ljekarnama zemalja koje su dozvolile kontroliranu primjenu konoplje u medicinske svrhe. Riječ je o razblaženim farmaceutskim pripravcima, koji nemaju jednak učinak, a to pak potvrđuje niz svjedočenja osoba oboljelih od multiple skleroze koje su probale i prirodno ulje, i legalni pripravak te kažu da učinak nije isti.

I tu priča poprima globalnije razmjere. Na svakom, čak i na blagom lijeku, naći ćete upozorenje od mogućih nuspojava, a tu je navedeno apsolutno sve čega se itko može sjetiti, naravno i mogućnost preuranjene smrti, jer se takvim upozorenjima farmaceutska industrija štiti od mogućih tužbi. U svijetu je sve veći broj umrlih od posljedica pretjeranog konzumiranja lijekova. I nikom ništa, ljudi su upozoreni. A kad sami, na vlastitu odgovornost, napravite sebi lijek i dokazano osjećate da vam on pomaže, nemate elementarno ljudsko pravo na liječenje vlastitog organizma. Niste platili, nitko na vama nije zaradio. A tako ne može, iako imamo afera i afera diljem kugle zemaljske, koje govore kako farmaceutska industrija nerijetko provodi udruženi zločinački pothvat protiv ljudske vrste, koju liječi samo onda kad im to donosi profit. Kako uostalom nazvati svinjariju nastalu sa svinjskom gripom, nekih 300.000 doza neiskorištenog cjepiva samo u Hrvatskoj, za koje je država platila desetke milijuna kuna, nakon čega je dio onih nesretnika koji su ipak slušali savjete institucija i cijepili se, zbog toga imao ozbiljne zdravstvene tegobe. Bilo je i mrtvih.
Kad se ministar zdravstva Milan Kujundžić prije nekoliko dana okrutno poigrao s djecom oboljelom od spinalne mišićne atrofije, pa otvoreno i sasvim bezdušno konstatirao kako »nitko na svijetu nije toliko bogat da liječi svu djecu«, slučajno je pogodio pravu metu. Lijek se zove Spinraza, američki je proizvod, ima učinka, ali košta godišnje i do 500.000 eura. Zato što je oboljelih malo, oko 50 u Hrvatskoj i uglavnom su djeca u pitanju. Životni vijek s najtežim tipom ove bolesti je dvije godine, a 80 posto ne doživi četvrti rođendan.

Kujundžić je progovorio korporativnim jezikom štiteći profitere i ne pitajući se koliko je nehumano tražiti tolike novce za jedan lijek. Kad se na tren pogledaju prizori ukočene djece, nemoćnih bebica kojima samo zjenice očiju živo igraju dok nagonski traže pomoć, čovjeku se srce stisne u grudima. Ako je čovjek. Zamislite da imate lijek u svojim rukama, da gledate kako dijete pred vašim očima umire i nećete mu ga dati bez ogromnih novaca. Bili biste najveće ljudsko smeće koje se može zamisliti. Baš to radi farmaceutska industrija. Sasvim nekažnjeno. I ministar zdravstva razumije da je sve ipak samo biznis. Da će djeca sutra umirati zbog toga. Jer su nekome samo biznis.

Sinkopa dobro dođe za laku noć. Spavati mirno može samo čovjek bez savjesti, bio on ministar ili farmaceut. A ostalima ostaje samo pitanje jesmo li baš toliko nemoćni?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.