Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. siječnja 2020.
Tribina "B"

DARKO PAJIĆ Mađioničari iz Uljanika

Samo još jedan dan u uredu za Upravu Uljanika
Samo još jedan dan u uredu za Upravu Uljanika
Autor:
Objavljeno: 29. siječanj 2019. u 16:56 2019-01-29T16:56:27+01:00

Treba u sebi imati određenu dozu mazohizma za praćenje vijesti iz Uljanika, koje se događaju na dnevnoj bazi i pritom predstavljaju kao nešto sasvim normalno. Tako je i jučer bio samo još jedan dan u uredu, dan kad je isparila još jedna milijarda kuna

Samo u jednom danu u Uljaniku je »spržen« još 161 milijun eura. To je otprilike ekvivalent vrijednosti gradnje čak dvije ceste D-403 u Rijeci, iste one koja nosi titulu najskuplje ceste u Hrvatskoj po kilometru, one čija se realizacija odugovlači zbog nemalih problema sa financiranjem.

Jučer je Uljanik na Zagrebačkoj burzi objavio neugodnu vijest, ali ne i informaciju o vrijednosti još dvije otkazane novogradnje. Pa su cifru dodatnim angažmanom razotkrili novinari, a ona je važna jer će biti protestirana državna jamstva i ista naravno podmirena na teret državnog proračuna, odnosno iz džepova svih građana Hrvatske. U jednom danu pulski su čarobnjaci učinili da nestane više od milijardu kuna.

Iako račune Uljanika svi plaćamo, to ne znači da imamo pravo na informacije o tome što se tamo događa nakon što su zaključeni rokovi za predaju ponuda za posrnuli pulski škver. Čak ni to koliko ponuda uopće ima, ne želi se reći, kao da vlada »omerta« nad poslovima škvera, koji je praktično prestao biti privatno vlasništvo u onom trenutku kad je ovako dramatično zalegao na državni proračun.

Ministar gospodarstva Darko Horvat hvali se upravo onim čega nema, a to je super transparentan postupak, onaj isti u kojemu ne znamo čak ni koliko je ponuda, a kamoli jesu li ozbiljne i kakvi se uvjeti u njima nude. Ali zato Horvat pojašnjava kako će krajnju odluku o nečemu što se zbiva, a nije jasno što, donijeti ljudi iz – Uprave Uljanika, a tko bi drugi, iako oni danas predstavljaju ono isto upravljačko tijelo, koje je i dovelo Uljanik u ovu gabulu, jer je Uprava (nebitno što je bio drugi sastav), potpisivala silne ugovore o novogradnjama, koji su završili na teretu proračuna.

I inače, u kategoriji izbora strateškog partnera, Uljanik baštini »sjajna« iskustva. Njihova je Uprava (u starom sastavu) već jednom vijećala o ponudama i tada su prihvatili ponudu Danka Končara, iako je od početka bilo jasno da Končar nema namjeru ulagati svoje novce. Istom je bila odbijena ponuda Debeljakovog Brodosplita, iako je ovaj napisao da je spreman uložiti do 682 milijuna kuna u Uljanik i »3. maj«. Tko je ovdje bio lud?

Trebalo je proteći više od osam mjeseci, pa da se Končara proglasi nepoželjnim, a tada su već i vrapci na grani ponavljali njegovu izjavu kako nema namjeru svoje privatne novce utući u pulske navoze. Njegovu posudbu od 12,4 milijuna eura treba i vratiti. Ako mislite da je netko rekao da su možda pogriješili u izboru Končara, niste u pravu. Ali to ne znači da neće iznova birati strateškog partnera.

Treba u sebi imati određenu dozu mazohizma za praćenje vijesti iz Uljanika, koje se događaju na dnevnoj bazi i pritom predstavljaju kao nešto sasvim normalno. Tako je i jučer bio samo još jedan dan u uredu, dan kad je isparila još jedna milijarda kuna. Usput, i Fina je podnijela zahtjev za stečaj Uljanik brodogradilišta. A to što nitko za apsolutno ništa nije odgovarao, iako je, eto, nestalo već više od 3,5 milijardi kuna iz državnog proračuna?

E, to je najveća ludost od svih. Dogodila se u međuvremenu i isplata punih plaća menadžerima i minimalca većini radnika. DORH i Uskok se valjda barem »zabavljaju« čitajući ove vijesti. Rade li nešto drugo, istražuju li ikoga u Uljaniku, »transparentno« ne znamo, ali znamo da nikoga još nisu uhapsili. Ostaje samo iluzija. Mađioničari na djelu ili – još jedan uobičajeni radni dan u Uljaniku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.