Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
6. prosinca 2019.
DRUGO MIŠLJENJE Zdenko DUKA

kolumna Zaboravimo lažno zajedništvo: Neka svatko pošteno radi svoj posao

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2018. u 19:25 2018-07-19T19:25:25+02:00

Poslije golemog uspjeha nogometne reprezentacije, opet su u điru priče o optimizmu i zajedništvu koji bi onda, valjda, trebali biti jamstvo za opći napredak cijele države. Čak i onda kad su to samo lijepe želje građana, a ne demagogija i bezvrijedne floskule koje uglavnom rabe i koriste političari, treba tim ljudima objašnjavati da su u krivu i da takvog jamstva za boljitak u općem zajedništvu, ili čak jedinstvu – nema.

U tobožnjem velikom narodnom jedinstvu, osim i nekih dobrih primjera, znale su se događati i najužasnije stvari u modernoj povijesti. Ako se u tzv. zajedništvu ne uvažavaju različitosti, onda ono može biti jedino predvorje za mržnju i totalitarizam.

Navijanje i uživanje u pobjedama je iza nas, i za veličanstvene dočeke vrijeme polako prolazi, što je bilo bilo je i bilo je lijepo, a sada nam se valja vratiti onim starim društvenim problemima, sukobima i bitkama, kako pod firmom zajedništva i jedinstva ne bi pravosudno, društveno, politički i ekonomski još potonuli. 
Za biti uspješno prosperitetno društvo i država, a ako su nam uzori za to su (zapadno)europski, a kakvi bi drukčiji bili (?), potrebno je graditi i demokratsko i solidarno društvo. Ono se stvara kroz pluralizam stavova i argumenata i isticanjem stručnosti na svim društvenim razinama, kao jasne vodilje k boljem društvu. Ideal je da poslove u svim strukama vode najbolji u svom poslu. Konačno, to bi trebala biti i glavna pouka uspjeha reprezentacije baš pod Dalićevim vodstvom, a ne i pod vodstvom Ante Čačića ili još ponekog prethodnika, a s istim igračima. 
Zajedništvo koje se, sve kao uzgred, promovira nakon spektakularnog uspjeha naše nogometne reprezentacije nije tim uspjehom ništa plemenitije nego što je bilo ranije. Opet je istovrsni, primitivni obrazac: jedna nacija, jedna vjera, iste vrijednosti za sve. Drugo ništa nije važno. Tko ima nešto protiv neka šuti, jer oni su po mišljenju ovih bučnih i agresivnih ionako navodno u manjini. 
Ako bi se tom obrascu koji promoviraju brojni desničarski portali podleglo, a valjda ipak neće, neće biti nikakvog prosperiteta u društvu.

Da bismo bili makar i umjereni društveni optimisti, trebamo se suprotstaviti svemu što je nakaradno. A to nakaradno plasira se i iz Vlade. Ne može se, na primjer, a to bi također valjda bilo toleriranje »našeg« hrvatskog zajedništva i jedinstva, samo tako prihvatiti odluka ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koji je poništio rješenje predsjednika Županijskog suda u Zagrebu o ponovnom imenovanju Zrinka Ručevića stalnim sudskim vještakom za knjigovodstvo, računovodstvo i financije. Ručević je obavio vještačenja u postupku protiv Ive Sanadera, zatim u postupku protiv HDZ-a u Sanaderovoj aferi Fimi-Medija, pa u postupku protiv Nadana Vidoševića i u postupku protiv Zdravka Mamića. Ručević je sudski vještak već 22 godine i dosad mu nitko nije osporio da ima propisane uvjete za taj posao. Sada to čini ministar Bošnjaković, valjda zato da bi procesi tim HDZ-ovim ljudima potrajali još koje desetljeće. 
Hoće li se konačno početi raščišćavati stanje u vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza ili će se i to prepustiti zaboravu u novoafirmiranom zajedništvu, dapače i jedinstvu? To su slučajni primjeri među stotinama drugih.
Pustimo mi zajedništvo i druge lažne bajke. Neka svatko pošteno, odgovorno i marno radi svoj posao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.