Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Drugo mišljenje

blog ZDENKO DUKA Zašto gayevi ne bi udomljavali djecu?

Foto Sandra Šimunović/PIXSELL
Foto Sandra Šimunović/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2018. u 17:57 2018-11-26T17:57:03+01:00

Zakoni i prakse pojedinih zemalja su još uvijek dosta šareni, no sve više je država koje dopuštaju istospolne brakove i djecu, a Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu već godinama daje za pravo istospolnim parovima da udomljavaju djecu

U petak je odgođena sjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport jer je na zahtjev Hrvatske narodne stranke skinut s dnevnog reda konačni prijedlog Zakona o udomiteljstvu u kojem se izričito ne spominju i istospolni partneri kao mogući udomitelji djece.

Ivan Vrdoljak i HNS su se sada probudili pa traže mogućnost udomljavanja i za homoseksualne parove, iako im to nije smetalo kad se prije nekoliko mjeseci zakonski prijedlog našao pred Saborom u prvom čitanju. Jako je dobro to buđenje, jer se nikako ne bi smjelo šutke prijeći preko nove diskriminacije istospolnih parova. Jer, HNS je liberalna stranka (!?), pogotovo kad su dosta blizu neki izbori.

Slabo prikrivenu suštinu diskriminacije homoseksualnih, lijepo je u subotu otkrio Božo Petrov. Kazao je da su udomljena djeca već dovoljno stigmatizirana kad su kod »zamjenskih roditelja«, a da bi ih se još dodatno stigmatiziralo »s obzirom na to da homoseksualni parovi nisu dovoljno prihvaćeni u društvu«. »Zamislite onda stigmatizaciju te djece«, užasnut je Petrov.

Dakle, zapravo je za dobro homoseksualaca da im nije dopušteno udomljavati djecu, jer kad bi im se to dopustilo – vidjet ćete što ćemo tek raditi njihovoj djeci!
Umjesto da se predrasude, mržnja i netolerancija, makar korak po korak smanjuju, i kod Petrova se vidi kako ne samo da nema šanse za jednakost svih, koja je istaknuta i u Ustavu RH i po svim važećim dokumentima o ljudskim pravima, nego se diskriminacija projektira kao trajno stanje, koje u tom smjeru samo može dalje »napredovati«.

Iako sada slijedi dogovor koalicijskih partnera, nije za očekivati da će HDZ popustiti HNS-u i, eventualno, predstavnicima manjina, i omogućiti udomljavanje djece i homoseksualnim partnerima, onima koji su registrirani u životnom partnerstvu. Iako je ministar Darko Horvat za kojeg je »prirodno« da djeca imaju oca i majku, realno u subotu rekao da je trend u Europskoj uniji drukčiji.

I jest drukčiji. Zakoni i prakse pojedinih zemalja su još uvijek dosta šareni, no sve više je država koje dopuštaju istospolne brakove i djecu, a Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu već godinama daje za pravo istospolnim parovima da udomljavaju djecu.

Horvat je svjestan da se u Europi ide u daljnju liberalizaciju jer ljudska prava moraju biti jednaka za sve, ali bi HDZ mogao imati nove raskolne probleme unutar stranke kad bi odmah omogućio i homoseksualnim parovima udomljavanje djece.

Malo je i registriranih, životnih istospolnih partnera, pogotovo bi bilo malo njihovih zahtjeva za udomljavanjem djece. Dakle, čak i za hrvatsku konzervativnu i radikalnu desnicu problem je zapravo posve minoran, ali bi takvo zakonsko dopuštenje za dostojanstvo seksualne manjine jako puno značilo. Lijeva i liberalna oporba naravno podupiru mogućnost udomljavanja i za istospolne parove.

Arsen Bauk iz SDP-a tražio je prilikom prvog čitanja mogućnost da i homoseksualci usvoje djecu. Ali, prisjetimo se, SDP je vodio vladu i bio je u mogućnosti - doduše prije šest godina a vremena se brzo mijenjaju - to ozakoniti u sadašnjem zakonu o udomiteljstvu. Pamti se tadašnji stav ministrice Milanke Opačić da »ne bi bilo dobro da djeca idu u sredinu u kojoj će ih ostatak društva stigmatizirati«.

Dakle, kad si na vlasti u Hrvatskoj, onda je nažalost pravilo da se dodvoravaš stajalištu za koje misliš da je većinsko, pa makar nije i tvoje stajalište i makar to bilo bez jasnih racionalnih osnova, bez argumenata i dokaza. Jer, društvo valja mijenjati a ne prihvaćati stigmatizaciju kao nešto zadato.

Za mogućnost da istospolni partneri udomljavaju djecu su sve tri pravobraniteljice – pučka pravobraniteljica, pravobraniteljica za djecu te za ravnopravnost spolova.

Postoje različita istraživanja u svijetu koja, kad se kritički sagledaju i usporede, ne pokazuju da su djeca sretnija i uspješnija ako su udomljena u heteroseksualnim, a ne u homoseksualnim obiteljima. Pokazuje se da su djeca odrasla u istospolnim obiteljima u prosjeku tolerantnija jer su ih roditelji naučili da budu otvorenog uma i suosjećaju s drugima.

Pregled petnaest respektabilnih istraživanja o djeci koja su odrastala u istospolnim obiteljskim zajednicama iznijela je prošle godine u Reviji za sociologiju autorica Tanja Vučković Juroš, koja radi u belgijskom Interdisciplinarnom istraživačkom centru za obitelj i seksualnost Katoličkog sveučilišta u Louvainu.

Četiri od petnaest analiziranih studija iznose zaključak da odrastanje djece u zajednicama s istospolnim roditeljima ima za njih nepovoljne učinke, dok preostalih jedanaest studija tvrdi da nepovoljnih učinaka nema. No, pomnijom analizom onih studija koje su utvrdile da postoje štetne posljedice odrastanja u istospolnim zajednicama autorica je uočila pogreške na kojima su zasnovani njihovi zaključci.

Vlast, vlada trebala bi voditi naprednu politiku, pa i kad postoje snažne a ničim racionalnim utemeljene predrasude kojima se diskriminiraju oni koji su drukčiji i koji su u manjini.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu