Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
DRUGO MIŠLJENJE

blog ZDENKO DUKA Zakon ne važi za velike ''zvjerke''

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2018. u 23:04 2018-10-24T23:04:00+02:00

Baš smo u jeku sezone suđenja političarima. Prošlog je petka Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno presudio da Milan Bandić i njegovi suradnici nisu krivi zbog pogodovanja građanskoj inicijativi »U ime obitelji« koja je 2014. prikupljala potpise za referendum o izmjeni izbornog zakona, a za što je USKOK procijenio da je Grad Zagreb oštećen za 305 tisuća kuna. Pogrešna je tvrdnja tužiteljstva da pokroviteljstvo ne obuhvaća financijsku potporu jer drukčije proizlazi iz ovlasti koje gradonačelnik ima – tako je presudio predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović.
U ponedjeljak je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu počelo suđenje Alojzu Tomaševiću, požeško-slavonskom županu, zbog obiteljskog nasilja nad suprugom Marom. Tomašević je ostao župan, iako je izbačen iz HDZ-a, a HDZ-ovi vijećnici su u Gradskom vijeću Požege u većini pa su ga, da su htjeli, mogli i smijeniti i izazvati nove izbore.
Istog dana bivši gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Zoran Vinković nepravomoćno je u Osijeku osuđen na deset mjeseci zatvora zbog krivotvorenja isprava, ali mu je ta kazna, da ironiziramo – po onoj dobroj tradiciji koja se primjenjuje kad su u pitanju ugledni građani, zamijenjena radom za opće dobro. Vinković je zapovjedio nadležnim službama u gradskoj upravi da lažiraju potvrde o plaćanju zakupa zemljišta.

A u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu Ivo Sanader najprije nepravomoćno osuđen u ponovljenom postupku u aferi Hypo za zloupotrebu položaja i ratno profiterstvo na dvije i pol godine zatvora i mora vratiti 3,6 milijuna kuna. To navodno djelo ratnog profiterstva počinjeno je još prije 23 godine!
Sat nakon toga je, također prvostupanjski, oslobođen krivnje da je s Robertom Ježićem potaknuo pokojnog direktora HEP-a Mravka da Ježićevim tvrtkama Dioki i Dina Petrokemija isporučuje jeftiniju struju.

A jučer je Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju počelo ponovljeno suđenje za korupciju u slučaju Ina-MOL. Sanader je ranije zbog navodnog primanja mita od Hernadija bio osuđen na 10 godina zatvora. Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je tu presudu ukinuo Ustavni sud.
To je još jedan od ukupno pet sudskih postupaka koji se u više od sedam godina protiv Sanadera vode, a bez ijedne konačne, pravomoćne presude. Tri osuđujuće presude pale su na Vrhovnom sudu, a dvije na Ustavnom sudu.

Suđenja Sanaderu i sličnim zvjerkama malo koga više zanimaju jer nema vjere u hrvatsko pravosuđe, a dakako, još je manje vjere u pravdu i pravičnost koji bi trebali biti temeljne idealne društvene vrijednosti. Pravosuđe je krajnji instrument koji bi toj pravičnosti trebao služiti.
Zašto ovakva i slična suđenja nikoga više i ne zanimaju, o tome je ovih dana, nakon oslobađajuće presude Milanu Bandiću, na svom Facebook statusu lijepo objasnio jedan naš kolega. Piše da kod nas nema razlike između osuđujuće i oslobađajuće presude. Gotovo kao ona između policije i kriminalaca. Ne vidi se ta tanka granica, nitko ne bi primijetio razliku. Jer, ima on još suđenja. Da je osuđen, tu je uvijek žalba. Pa tako do smrti.

Nema pravomoćnih presuda, bile one osuđujuće ili oslobađajuće. Kada presuda nema, tada kao da nema niti zakona i kao da zakoni ne vrijede. Sudi se također već godinama i bivšem političaru Nadanu Vidoševiću pa se ni tom suđenju ne nazire kraj.
Hrvatska politika zamazala je oči čelnicima EU-a kada je napokon došlo vrijeme, poslije dugih okapanja i monitoringa koji nije dopuštao naš prolaz, da se zemlju pripusti u blok zemalja Unije. Istrage, uhićenje, suđenja i osuđujuća presuda protiv Ive Sanadera i drugih, ali i stranke HDZ-a s dobrim razlozima bile su važan dio protukorupcijske kampanje kojom je Hrvatska snubila pridruživanje Uniji. Tako se rješavalo za Hrvatsku najbolnije poglavlje 23. o pravosuđu i temeljnim pravima u pregovorima s EU-om. Hrvatska je primljena 2013. a samo dvije godine kasnije, što je bilo povezano, kako to kod nas uvijek biva, i sa smjenom vlasti, pale su sve presude. I ova sadašnja sporost prava i pravde je naša beskonačna realnost, beskrajan dan.
Je li to tada bio samo politički progon, ili je ovo sada samo političko vraćanje u hrvatsku normalu u kojoj korupciju i kriminal na visokim razinama ne treba dirati, a one koje se ipak dirne treba neopazice pustiti da, ako su i BiH državljani, mirno odu u tu zemlju?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.