Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Drugo mišljenje

blog ZDENKO DUKA Vukovar u prošlost ili u budućnost?

Ivan Penava / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Ivan Penava / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2018. u 21:26 2018-11-14T21:26:00+01:00

Nije nipošto diskutabilno govoriti o pojedinačnim zločinima jer se u pravnoj državi jedino i može o tim zločinima govoriti i njima suditi. Pa i u Hrvatskoj. Ni »naši zakoni« ne poznaju kolektivnu krivnju jednog naroda, pa ni srpskog

Redovito, kao i inače barem posljednjih godina, hrvatski politički vrh i druge elite bit će u nedjelju u Vukovaru u koloni sjećanja. To je politički događaj čiji bi osnovni simbolički smisao trebao pridonijeti boljoj sadašnjosti i budućnosti, a ne samo komemoriranju strahotne prošlosti.

Osumnjičene za ratne zločine treba procesuirati i ako se pokaže da su krivi kazniti, i to one koji su počinili zločine prema Hrvatima i prema Srbima, i zločince Srbe i zločince Hrvate. To pripada prošlosti, ali je jasna poruka za budućnost.

Kvalitetniji, perspektivniji, prosperitetniji život svih vukovarskih građana morao bi biti glavni moto manifestacije. A takvog života tamo sada nema, Vukovar zapravo sve više tone, hrvatski je rekorder u iseljavanju.

A Vukovar je prije rata bio jedan od najbogatijih gradova u Jugoslaviji, u jednom trenutku krajem 80-ih bio je po BDP-u drugi grad u Jugoslaviji, odmah iza Maribora.

Poznato je da Hrvati i Srbi u svojim zajednicama žive skroz odvojene živote. U zajedničku, interkulturalnu školu koju su svojim novcem u Vukovaru sagradili Norvežani, nitko ne želi ući, ni hrvatska ni srpska djeca, a lokalne vukovarske vlasti bojkotiraju početak nastave.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava se ususret nedjeljnoj komemoraciji prije nekoliko dana u intervjuu Jutarnjem listu, nažalost, još jednom pokazao kao nedorastao funkciji na kojoj se nalazi.

Muči se s najosnovnijim političkim pojmovima i opet je iskazao pristrana, djelomično čak ekstremistička politička stajališta koja mogu samo obeshrabriti umjerene Vukovarce.

Na primjer: »Kad govorimo o Vukovaru, govorimo o uzrocima, povodima i ciljevima rata, a oni su bili etničko čišćenje teritorija i stvaranje 'velike Srbije'. Diskutabilno je govoriti o pojedinačnim zločinima u Vukovaru«. Ili »Ne znam koje su to hrvatske, a koje srpske žrtve i zato govorim o žrtvama velikosrpske agresije, jer i naši zakoni i deklaracije poznaju samo takve žrtve«.

Nije nipošto diskutabilno govoriti o pojedinačnim zločinima jer se u pravnoj državi jedino i može o tim zločinima govoriti i njima suditi. Pa i u Hrvatskoj.

Ni »naši zakoni« ne poznaju kolektivnu krivnju jednog naroda, pa ni srpskog. Sve to miriše na onu sramotnu tezu bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Milan Vukovića koji je tvrdio da je u obrambenom ratu nemoguće počiniti ratni zločin.

I uz to, kaže istinoljubivi Penava, da ako Vlada ne osnuje povjerenstvo za istinu na državnoj razini, osnovat će ga oni u Vukovaru »i ići od slučaja do slučaja«. Kaže da to poznaje europska zakonodavna praksa iako za to ne daje primjer. Logično da ne daje jer naprosto takvih primjera nema. Ako misli na nekakvu lustraciju, onda je to druga stvar, ali lustracija nema baš nikakve veze s ratnim zločinima jer oni se individualno kažnjavaju po našim i međunarodnim zakonima.

»Domoljublje je protivno nacionalizmu. Nacionalizam je njegova izdaja«, tako je francuski predsjednik Emmanuel Macron govorio u Parizu svjetskim državnicima okupljenim na manifestaciji stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata. To je globalna poruka opće vrijednosti, ništa novo u toj poruci nije rečeno, ali je kazna u delikatnom trenutku kada je očito da se u različitim oblicima snažnije nego ranije vraćaju nacionalizam, rasizam, antisemitizam i ekstremizam.

Istog tog dana u Varšavi okupilo se čak 200 tisuća ljudi da slavi 100. obljetnicu neovisnosti Poljske. Vodeći poljski političari organizirali su skup i stali na čelo mimohoda kako bi usmjerili i stišali i mnoge one koje su oni svojom politikom ohrabrivali pa i proizveli, a koji su za »čistu«, »bijelu Poljsku«, iako u Poljsku migranti iz Azije i Afrike ionako ne dolaze.

Nedjeljna komemorativna vukovarska kolona sjećanja će naravno biti i izvjesni politički barometar odnosa vukovarskoga gradonačelnika i Vlade na čelu s premijerom, nakon prosvjednog skupa koji su Penava i njegovi suradnici organizirali prošlog mjeseca da bi, kako su objasnili, ubrzali istrage i procesuiranje ratnih zločina na vukovarskom području.

Bila je to poruka Vladi, čini se neuspjela, ali možda bude nastavka. Neće naravno biti blokiranja jedinstvene kolone kao 2013. godine, kad su na vlasti bili Milanović i Josipović, ostalo ćemo vidjeti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu