Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Drugo mišljenje

ZDENKO DUKA Predsjednica je u kampanji otkad je došla na Pantovčak

Credit: DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL
Credit: DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 21:19 2019-07-12T21:19:40+02:00

Grabar-Kitarović prebrza najava druge kandidature ne odgovara. Najprije, na putovanjima i obilascima od kojih su mnogi u (isključivom) cilju promotivne izborne kampanje, formalno joj nitko ne smije zamjeriti što su oni plaćeni javnim novcem

Otkud toliko veliki interes za ove predsjedničke izbore? Pa, lijepo je biti predsjednik Republike, ali je i realnost da to može biti samo jedna ili jedan. No, i sama kandidatura može donijeti neke prednosti. Njuši se da je politička situacija rovita, možda i prijelomna pa i lideri nekih novih stranaka ‘trećeg’, ‘četvrtog’ i ‘petog’ puta žele na predsjedničkim izborima iskušati svoju priliku i uhvatiti neku poziciju za parlamentarne izbore sljedeće godine.

Vlaho Orepić je još u rujnu prošle godine najavio osnivanje svoje stranke Nova politika, onda ju je u svibnju zaista i osnovao, europske izbore je propustio a o stranci se dosad ništa nije čulo. Poslije jučerašnjeg Orepićevog predstavljanja kao predsjedničkog kandidata, teško je istaknuti bilo što, može se samo reći da je to općeniti popis lijepih želja »nove politike«.

Nakon njegove kandidature, s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović imamo već devetoro kandidata koji su najavili ulazak u predsjedničku utrku. A osim onih koji su kandidature obznanili, spominje se još i Dejan Jović kao kandidat SDSS-a, možda se uključi i Ante Simonić, nekadašnji HSS-ov potpredsjednik u Račanovoj vladi. Dakle, ni na ljevici i na centru neće biti ništa manja gužva nego na desnici.

Čini nam se da je već mnogo kandidata možda i zbog toga što uspoređujemo s izborima 2014. godine kad se za predsjednika natjecalo samo četvoro, ali je to bio najmanji broj još od 1997. godine. Dvanaestoro kandidata bilo je na izborima 2009. godine. Ako usporedimo tadašnju situaciju s ovom današnjom, i poslije ostavke Sanadera situacija bila nestabilna pogotovo zato što nije bilo jasno zašto je ‘Ćaća’ otišao.

Pred nama je duga kampanja i poznatijim kandidatima rano je krenuti već s punim tempom i s gotovim programima jer će se javnost zamoriti i izgubiti interes. Program i to vrlo jednostavan, populistički i s nekim konkretnim prijedlozima kako ga ostvariti ima samo Miroslav Škoro. On traži velike predsjedničke ovlasti. Ali, ako se kao Škoro toga niste prvi dosjetili, nije lako smisliti program za formalno ograničenu funkciju predsjednika Republike.

Predsjednica Republike je u kampanji otkad je došla na Pantovčak. Njoj prebrza najava druge kandidature ne odgovara. Najprije, na putovanjima i obilascima od kojih su mnogi u (isključivom) cilju promotivne izborne kampanje, formalno joj nitko ne smije zamjeriti što su oni plaćeni javnim novcem. Jer, to su putovanja predsjednice Republike a kad bi se proglasila kandidatkinjom, onda bi ona morala biti opreznija. A drugo, njoj će biti najteže smisliti neki program za ostanak na vlasti. To je uvijek bio problem onih koji žele ponoviti mandat. Ono što su imali ponuditi, već su ponudili pet godina ranije, a ako govorimo o Kolindi Grabar-Kitarović od onoga što je ona obećavala, ništa nije niti moglo biti ostvareno.

Promovirala je hadezeovski oblik ‘zajedništva’ i ‘domoljublja’, uz optimistički aktivizam. Ali pobjedničkog optimizma tipa »bit ćemo jedna od najrazvijenijih i najbogatijih zemalja Europe i svijeta« ima i u Sjevernoj Koreji, samo je tamo usporednica Azija, a ne Europa.

Predsjednica sada nastavlja s tim istim prvoloptaškim aktivizmom pa je ovih dana, govoreći Hrvatima u Švicarskoj kazala kako je »Bog kad je dijelio zemlju zaboravio na Hrvate«, pa im je potom dao dio koji je namijenio sebi. Hrvatska može biti uz bok najrazvijenijim državama, »puno smo bogatiji resursima od mnogo država, uključujući i Švicarsku u kojoj živite«, hrabrila je Kolinda švicarske Hrvate. »Samo nam treba organiziranost, mentalitet rada, etike, međusobnog poštovanja, vjere u svoju državu, obitelj, zajednicu, u Boga«.

Dakle ostaje to da smo najljepša zemlja na svijetu i da ćemo ipak jednog dana biti i među najbogatijim i ostaje širenje straha od migranata koji bi preko Hrvatske u one najbogatije europske zemlje. Prije nekoliko dana predsjednica je na zelenoj granici odlučno branila hrvatsku policiju govoreći da se ne koristi silom u odvraćanju migranata nego da se migranti na tom teškom terenu sami ozljeđuju te od grana i pregustog šipražja zadobivaju masnice i rane.

E, a sada je švicarskoj javnoj televiziji koja je snimila krvave migrante na granici BiH i Hrvatske koji se žale na nasilje hrvatske policije, naša predsjednica ipak priznala da je policija nasilna ali »ne koriste silu koja bi bila pretjerana« i da je »potrebno malo nasilja kada provodite pushback«, odnosno tjerate migrante izvan zelene granice. A »pushback« je protivan međunarodnom pravu. Dakle, nije samo to da se migranti sami popikavaju i tako samoranjavaju, nego naša policija ipak tuče migrante i provodi ilegalno istjerivanje.

Vidjet ćemo, ali sumnjamo da će svakojaka lupetanja i laži birači primjereno kazniti a nagraditi jasne političke argumente i realne i racionalne programe. Može li biračko tijelo (a Škoro bi rekao »narod«) i nakon što je posljednjih godina iz zemlje otišlo nekoliko stotina tisuća najpokretljivijih i možda najproduktivnijih biti zrelije - teško je procijeniti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.