Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
6. prosinca 2019.
DRUGO MIŠLJENJE

kolumna ZDENKO DUKA Milanovićevo novo lansiranje

ZDENKO  DUKA Milanovićevo novo lansiranje
ZDENKO DUKA Milanovićevo novo lansiranje
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2018. u 22:23 2018-12-05T22:23:30+01:00

Nećemo znati sve kandidate za predsjedničke izbore do završetka izbora za Europski parlament, to više što rezultati tih izbora mogu prilično utjecati na kandidiranje za izbor predsjednika/predsjednice. Ali idemo nagađati, tko se može suprotstaviti Kolindi Grabar-Kitarović?

Ona je sada, godinu dana prije izbora, favorit, ali ne znači da će to biti i za 10 ili 11 mjeseci. Što vrijeme ide, popularnost joj može samo tonuti, teško da će rasti. A poslije Davis Cupa i pariške Zlatne lopte, Luki Modriću nisu više izgledni niti neki značajniji hrvatski sportski trijumfi, zbog kojih bi oni nezahtjevni birači, a takvih je u Hrvatskoj zaista previše, mogli nagraditi Kolindino i više nego srčano rodoljubno navijanje. Možda još samo Dinamo u finalu ili makar polufinalu Europske lige? Jako teško.

Budući da se Dalija Orešković ne misli kandidirati za tu funkciju, u ovom trenutku se čini da bi Zoran Milanović mogao biti najopasniji protukandidat. Iako, Milanoviću bi se bilo lakše nositi s muškarcem nego sa ženom s kojom se međusobno slabo podnosi. To bi za njega mogla biti mina, više nego za Kolindu.

O Milanoviću kao kandidatu za Pantovčak govori se barem godinu dana. Iako nije doživljavao predsjedničku funkciju kao ravnu premijerskoj, sada su za njega drukčije okolnosti. Kazao je da nema povratka u stranačku politiku, a kako jest uz politiku strastveno vezan, onda mu je funkcija predsjednika najbolja koju bi mogao osvojiti. Naravno, za taštog Milanovića bilo bi teško izgubiti izbore od Grabar-Kitarović, ali to je politička borba, nije ni to baš najgore što se čovjeku u životu može dogoditi.
HSS, GLAS, HSU, IDS bi, kako stvari stoje, Milanovića podržali, svakako i birači SDP-a, ali se ne zna bi li i Bernardić, Komadina, Davorko Vidović. Naime, oni ga ne bi podržali, osim ako ne vide da je to jedino normalno rješenje za neveseli SDP čiji je normalni rejting za vrijeme predsjednika Milanovića bio dvostruko jači od današnjeg.
Jer, Zlatko Komadina bi mogao reći da je »kolega Milanović« izgubio dosad pet ili šest izbora, a na to onda on, valjda kao vječiti pobjednik, ali na 20 puta manjem i vrlo probranom glasačkom terenu, ne bi mogao pristati. Ili, pak, veliki kreativac Davorko Vidović, politički tajnik, pisac novog programa SDP-a. Svašta se može zamjeriti Milanoviću, ali objektivno mu se mora priznati da je znao prilično dobro procijeniti na koga ne treba ozbiljno računati.

No, kako Bernardiću sada već i Rajko Ostojić i Komadina rade o glavi, čak je moguće da bi on, ako opstane, mogao otkvačiti njihove jake osobne animozitete prema Milanoviću pa pristati da bivši predsjednik stranke bude SDP-ov predsjednički kandidat.

Ali, i formalna stranačka kandidatura Zoranu Milanoviću, koji je još uvijek član SDP-a, ipak ne odgovara toliko kao da nastupi kao nestranački kandidat. Jasno je, kao nestranački as kojeg bi poduprlo nekoliko stranaka, imao bi potpuno slobodne ruke i ne bi morao voditi računa o predsjedniku ili v.d. predsjednika SDP-a, ma tko to bio.
Ovisi o kampanji i o svemu onome novom što Milanović može ponuditi, ali je sigurno da bi njegov ulazak podigao razinu predsjedničke kampanje, napokon nametnuo neke prave političke teme i afirmirao neke jasne stavove birača ljevice i lijevog centra za danas i sutra Hrvatske, a što sadašnja opozicija slabo i neuvjerljivo promiče. Dvije i pol godine Milanovića nije bilo u javnosti, a što je dobro katarzično razdoblje za neko, koliko je to moguće, novo lansiranje.

Milanović bi svojom energijom i izravnošću predsjedničku kampanju učinio i maksimalno zanimljivom. Ima mana, ali i ponajvažniju vrlinu – tu da je sposoban.
U posljednje četiri godine funkcija predsjednika/predsjednice Republike prilično je ispražnjena. Ispražnjena od ugleda, a onda je samo korak do toga da bude ispražnjena od smisla.

U dva Mesićeva i jednom Josipovićevom mandatu, iako s malim ovlastima, Pantovčak je još bio mjesto koje je bilo utjecajno u političkom, društvenom pa i etičkom smislu i u nekim je situacijama zaista bio bitan korektiv sveukupne hrvatske vlasti.
U utrci možemo očekivati Vilibora Sinčića, Božu Petrova i Milana Bandića, ali Bandića samo u za njega nekim jako povoljnim okolnostima, a zasad se ne može vidjeti kako bi se te okolnosti mogle pojaviti. To su sve kandidati bliži Kolindinoj svjetonazorskoj »košari«, nego oni koji bi mogli ugroziti Milanovićev ulazak u drugi krug.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.