Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Ustupak HOS-u i Plenkoviću

Foto Nikola Ćutuk / PIXSELL
Foto Nikola Ćutuk / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 28. veljača 2018. u 7:04 2018-02-28T07:04:52+01:00

Ili je nešto fašističko, ustaško svugdje, ma gdje se nalazilo i ma tko je to postavio i istaknuo, ili pak nije nigdje fašističko i nigdje takve insignije ne treba zabranjivati

Ako danas Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima da preporuku o zabrani ustaških simbola i insignija, ali uz izuzetak koji bi se odnosio na ustaški poklič-pozdrav „Za Dom spremni“ unutar grba braniteljske udruge HOS-a, učinit će jedan neprincipijelni i politikantski ustupak premijeru Plenkoviću i HDZ-u. Savršeni alibi za savršeni status quo i obogotvorenu stabilnost.

Zbog HOS-a je do ovog vijeća za suočavanje s prošlošću i došlo. Jer, HOS je podignuo spomen-ploču sa spornim grbom udruge, svojim poginulim braniteljima usred Jasenovca, na mjestu na kojem je bila zapovjedna zgrada jasenovačkog logora. Nakon nekoliko mjeseci okapanja oko ploče na mjestu u kojem su ustaše likvidirale, prema službenom popisu žrtava, barem 83 tisuće ljudi, ta je HOS-ova ploča premještena u blizinu Novske, a Vlada je osnovala Vijeće koje će dati preporuke o „nedemokratskim“ režimima, odnosno o ustaškoj NDH i hrvatskom i jugoslavenskom jednopartijskom socijalizmu-komunizmu.

Kad rade ozbiljan posao, od intelektualaca, eksperata očekuje se principijelno rješavanje stvari pa je logično da nešto što je opće pokriva bilo koje pojedinačno u svojoj vrsti.

Stoga ne može biti izuzetaka. Ili je nešto fašističko, ustaško svugdje, ma gdje se nalazilo i ma tko je to postavio i istaknuo, ili pak nije nigdje fašističko i nigdje takve insignije ne treba zabranjivati.

Istina, ne bi ovo bio prvi primjer ekskluziviteta (nekih) branitelja-veterana. Tako su pripadnici nekih veteranskih udruga usred Zagreba 555 dana pod šatorom prosvjedovali protiv lijevo-liberalne vlasti a tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko obrecnuo se na novinarsko pitanje: „Koji zakon? Pa to su branitelji“. To će reći - za njih zakoni ne vrijede, oni imaju posebna prava koja nemaju drugi.

Tako je i s ustaškim pozdravom. Ali teško se može braniti opća pravičnost i čistoća Domovinskog rata ako se 'posuđuje' obvezni, službeni pozdrav zločinačkog režima kao motivacijski ne samo u ratnim borbama, nego i danas u miru.

Tvrditi bilo kome da vodstvo HOS-a nije preuzelo „Za Dom spremni“ baš zbog želje da njeguju ustašku tradiciju bilo bi vrijeđanje zdravog razuma i bilo bi smiješno. Pa, jedna bojna im se zvala „Vitez Rafael Boban“ a druga „Vitez Jure Francetić“!

Princip - „ne može ali negdje ipak može“ mogao bi se premetnuti u „može, ali negdje ipak ne može“ kad je riječ o zvijezdi petokraki.

Ona je i simbol radničkog pokreta i partizanskog pokreta a komunističke stranke nigdje u Europi nisu zabranjene. Vjerojatno će se u nekim situacijama ograničiti prihvatljivost zvijezde petokrake, ovisno o kontekstu. A kontekst će valjda određivati političari i policajci.

Brojni zločini su se činili pod petokrakom, ali koliko je zločina učinjeno i s križem ili pod križem?

I prije godinu dana se znalo da takozvano Vijeće za suočavanje s prošlošću neće smiriti podjele u hrvatskom društvu. Znalo se isto tako i to da suočavanje s posljedicama totalitarnih ili nedemokratskih režima proces koji ovisi o ozračju koje se stvara u društvu. Ta atmosfera trebala bi biti takva da ohrabruje slobodarstvo, humanizam, demokraciju, kritičko razmišljanje i da potiskuje mržnju i licemjerje. A živimo u licemjerju u kojem elite vrlo načelno proklamiraju europske vrijednosti, a u praksi je malo toga lijepog i ohrabrujućeg. 

 

 

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.