Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Na kraju krajeva

blog SINIŠA PAVIĆ Uštonavanje je majka mudrosti i pjevanja

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 29. rujan 2019. u 22:38 2019-09-29T22:38:34+02:00

Baš kao da je Minja Subota, Kolinda Grabar-Kitarović odaslala je poruku kroz glazbu i stih biračima i konkurentima, bili oni nepjevači poput Zorana Milanovića ili profesionalci poput Miroslava Škore

Dok je premijer vraćao stari sjaj opjevanom Baltazaru - ne Profesoru već restoranu u kojem se vazda dobro jelo i još bolje poslove sklapalo - stavivši pred koalicijske partnere juhu, meso, salatu i štrukle te izričito pitanje »jeste li da izguramo mandat do kraja, ili ste za izbore«, dok je javni servis plovio nošen valima HVIDR-e pa anketom pitao puk je li Milorad Pupovac krivac za pogoršanje odnosa Srbije i Hrvatske, dok su protivnici cijepljenja dolazili na svoje valjda sretni zbog epidemije ospica, dok je predsjednik Fonda za zaštitu okoliša ‘spašavao’ karijeru tako što je pustio novinarima snimku na kojoj se čuje kako psovkom isti taj okoliš zagađuje, Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović ubijala je jedno pet milijun osamstoti kilometar puta po Sjedinjenim Američkim Državama.

Na tom putu nema što radila nije, a radila je taman toliko toga da su sve televizijske kuće s pravom odriješile kesu i poslale svoje ljudstvo da je u stopu prati po američkom tlu. Zapisi s turneje ostati će u kolektivnoj memoriji ovog naroda. Kako i ne bi kad se na prste jedne ruke mogu pobrojati svjetski suvereni koji imaju hrabrosti navući rukavice i izaći na megdan ni manje ni više nego svjetskom prvaku fajta u kavezu, Stipi Miočiću. Tom je ravan eventualno Putin koji je sa svojih 60 naučio klizati i odmah se izborio za mjesto u hokejaškoj reprezentaciji. Ali, to je neka druga zemlja. Ili, kako je lijepo, još za komunizma, pjevao Vice Vukov, tu je tvoja zemlja, pa makar da si u SAD-u.

I evo ga, trebalo je ravno 1575 znakova i 254 retka da se dođe do ključnog u radu i programu aktualne Predsjednice, do pjesme! Čudo je da novinari, koji su s Predsjednicom razgovarali tik pred završetak službenog dijela posjeta i netom nego li se uputila u posjet kćeri studentici, nisu shvatili koliko im toga samo Predsjednica govori i kad se čini da ne govori ništa pametno.

Dok su se oni, i njihovi urednici, po tko zna koji put lovili za glavu snervani što im i dalje odbija reći kada će se kandidirati, ona ne samo da se govoreći o pjevanju i pjesmama što ih pjeva kandidirala, već je u dobroj mjeri otkrila i sve karte predizbornog i svakog drugog programa.

Elem, u kadru Predsjednica, prekoputa nje Branka Slavica. Slavica pita, a Kolinda Grabar-Kitarović kazuje: »Gledajte, pa ne možete nikada sve zadovoljiti. Kada biste se trudili zadovoljiti, onda ne biste imali svoje mišljenje. Ja sam rekla uvijek; tko pjeva zlo ne misli! Ja pjevam tako kako pjevam. Kad sam bila mala crkveni zbor me prihvatio unatoč mome uštonavanju. Sad sam malo bolja, ali ipak odlučila sam prihvatiti one prijedloge Jacquesa Houdeka i još nekih koji su predložili da malo poradim na svom glasu. Međutim, problem je u tome što na žalost ja ne stignem puno pjevati. Dok sam pjevala u crkvenom zboru imala sam vremena za vježbanje, jer to je kao svaka druga aktivnost; morate puno pjevati da biste dobro pjevali. Ali, to nije bitno. Bitno je da se tom gestom daje do znanja; ja sam čovjek, ja sam žena, ja sam jedna od vas, ja ću stati za ovaj mikrofon pa makar me cijela Hrvatska kritizirala. Ali ću vam otpjevati jednu pjesmu zato što moram trčati sada u zračnu luku da bi stigla u New York na ove tu sastanke u Općoj skupštini, otpjevat ću vam tu pjesmu da vam pokažem koliko ste mi bitni, koliko ste mi važni, koliko je hrvatsko zajedništvo važno i briga me tko će me kritizirati i briga me ako uštonavam, to uopće nije bitno! I zato se nitko ne bi smio ustručavati niti od pjevanja, niti od bilo koje druge aktivnosti zato što mu netko kaže »nisi dobar u tome«. Repetitio mater studiorum est, kako se kaže. Dakle idemo raditi na onome što nas veseli. E pa, krenimo redom.

Već u prvoj rečenici ovog osvrta na činjenicu da je među iseljenicima zapjevala onu o potrebi da nam kušin bude stina, Predsjednica se, nema sumnje, zapravo osvrnula na rezultate predizbornih anketa, a onda i na svekolike ocjene njena mandata kazavši kako ne možeš nikada sve zadovoljiti. U pravu je, ne možeš.

Pritom je očito odlučila ne vabiti više što se vabiti ne može, zanemariti onu da je predsjednica svih Hrvata, okaniti se ambicije, ako je ikada i imala, da zagrabi lijevo i u centar, pa se posve okrenuti svom biračkom tijelu čim definira koje to tijelo zapravo jest.

Učiniti će sve da ne zadovolji baš svakog da bi, kako nastavi, imala svoje mišljenje. Na znači to, dakako, da ga do sada nije imala, ali bi moglo značiti da će ga sada jasnije i izgovarati. Tako već u sljedećoj rečenici, odlučnije nego ikada, poručuje - tko pjeva, zlo ne misli! I pri tom dodaje da ona pjeva kako pjeva! U tih par riječi skrila se poruka onima koji je vole i onima koji je ne vole.

Ona pjeva kako pjeva, a narod će odlučiti je li mu ta pjesma po guštu ili nije. Odlučit će kako treba, jer tko pjeva zlo ne misli. Suptilno, doduše, Predsjednica je i opet skočila sama sebi u usta priznanjem kako je onomad, u doba kada je u trgovinama bila samo jedna vrsta jogurta, pjevala u crkvenom zboru.

Sva je sreća da joj zle komunjare ništa zamjerile nisu. No, nije to sa komunizmom ni bitno, barem ne toliko kolilko činjenica da je nakon prošlog kninskog pjevanja prihvatila savjet Jacquesa Houdeka i vježbala, vježbala. I tad kreće priznanje, ono nakon kojeg nam službena objava kandidature i ne treba. Skrilo se ono u tvrdnji: »Pjevanje je kao svaka druga aktivnost, morate puno pjevati da biste dobro pjevali.« Drugim riječima rečeno, morate biti Predsjednica bar još mandat da biste bili dobra pjevačica! Zato »u boj u boj« i to s poboljšanim pjevačkim umijećem!

Razgovor je zatim donio red emotivnih priznanja kojima je potvrđeno da je naša prva dama i žena i čovjek, a onda i red poruka dijaspori koju bi najradije hvatala ona kao lovac na glave i dovlačila kući da pametni budu doma a ne vani. Bio je to samo predah retorički prije povratka temi kandidature. Nitko se, reče naime Predsjednica, ne bi trebao ustručavati zato što mu kažu ‘nisi dobar u tome’. Ponavljanje je majka mudrosti. Pa će probati ponovno. Jer treba rediti ono što vas veseli. Snimka iz SAD-a jasno kazuje da Predsjednicu veseli to što radi.

Baš kao da je Minja Subota, Kolinda Grabar Kitarović odaslala je poruku kroz glazbu i stih, kako biračima tako i konkurentima, bili oni apsolutni nepjevači poput Zorana Milanovića, ili profesionalni pjevači poput Miroslava Škore. Treba li nam pjevač koji bolje pjevati i ne može sve da je i Predsjednik, ili nam treba Predsjednica koja svakom novom pjesmom sve bolje i bolje pjeva!? Izbor je to između amaterizma i profesionalizma na više razina. Slučajno ili ne, dok je Predsjednica pjevala ministar vanjskih poslova je odabrao neki treći put, tamburu u koju je zakitnuo ciglih pet, ako ne i deset, dolara!?!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu