Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Na kraju krajeva

SINIŠA PAVIĆ De – zin – formacija!

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 27. siječanj 2019. u 10:11 2019-01-27T10:11:57+01:00

Sva sreća da ima naša tajna služba super moćan softver koji raščlaniti može i oblu cipelu, i sat s bijelom narukvicom, i špagerice u neznane djevojke

Njemački ured za migracije i izbjeglice (BAMF) objavio je u srijedu Migracijsko izvješće za 2016. i 2017. iz kojeg proizlazi da je u ove dvije godine iz Hrvatske u Njemačku doselilo 110.526 hrvatskih državljana, pri čemu je 2017. po prvi put zabilježen manji broj iseljenih u odnosu na godinu ranije. Godine 2016. u Njemačku je doselilo 57.476 hrvatskih državljana, a 2017. njih 53.050. Time je 2017. godine po prvi put od 2006. broj hrvatskih državljana koji su doselili u Njemačku pao u usporedbi s godinom ranije.

E, da, to je bila vijest, to da je tjednik Nacional objavio slike za koje je SOA utvrdila da su fotomontaža. To je bila vijest za koju ne znaš više je li fake news, ili dezinformacija, ili obračun sa svim što vijest nije i ne smije biti na način da se jasno pokaže kako izgleda sve to što vijest nije, ali fotomontaža jest. Ne kužite ništa!? Nije ni važno. Za vas koji turske sapunice gledate sociologije radi, a ne zato što vam se zapravo sviđa sapunica, biti će dovoljno to da; a) ministar nikad ne nosi cipele tupa vrha već one sa špicom, b) da sat ne nosi takve vrste već neke druge, c) da mu šaka nije takva već drugačije forme. Dobro, vrijedi i to da Zemuna, ni Srbije nije odavno vidio.

Zapravo, već na drugo gledanje, ono kad dileme više i nema da to nije ministar nego je netko nakalemio njegovu glavu na tuđe tijelo, pažnju odvlači sav jad interijera u kojem je snimljen trenutak jedan za cijelu vječnost. Ima li išta gore od kombinacije linoleuma i pločica, od soba u kojima u zajedništvu bivstvuju jeftina kada masažna i »antikno« ogledalo. A brate i špagerice na nogama dame sa slike su, malo je reći, demode. Afera!? Ako jest, pa je li mogla biti produkcijski zeru bolja, a ne da sutradan naslovnica Glorije kojom nas obavještavaju o ljubavnoj vezi dvoje vrsnih glumaca, djeluje mali milijun puta privlačnije za škicavanje.»Godine 2006. u Njemačku su doselila 8.543 hrvatska državljana i od tada taj broj raste iz godine u godinu, a posebno se povećao 2013., kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju i kada je iznosio 25.200.

Broj državljana RH koji iseljavaju u Njemačku još jednom je naglo povećan 2015., kada je Njemačka ukinula sve prepreke u pristupu svom tržištu rada za hrvatske državljane i kada je taj broj iznosio 57.412.« E, da, to je bila vijest taman takva da naokolo širi druge važne vijesti, to podmetanje ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću. Ljut je, vidi se, ali se i smješka tajnovito dok poručuje bandi da pakira kofere. Tko je banda!? Tko je plasirao fotografije!? Zašto se znalo za fotografije i ranije ma se nije djelovalo? Zašto fotografije baš ovaj čas na naslovnici!? Milijun zašto, malo koji zato, osim zadovoljstva u vladajućeg aparata jer se dezinformaciji nije dalo da nas destabilizira.

Sva je sreća da ima naša tajna služba super moćan softver koji raščlaniti može i oblu cipelu, i sat s bijelom narukvicom i špagerice u neznane djevojke. Ali, dok nam s jedne strane nude obećanje da ćemo sve čuti kada za to dođe vrijeme, s druge strane taman je naleglo podmetanje fotografija snimanih u lošem interijeru da nam se preko ekrana u kuće useli Robert Kopal, premijerov savjetnik za nacionalnu sigurnost. To je već posve drugačijeg modnog izričaja. On ima atraktivan okvir naočala, njegova kosa pomno je počešljana i na tjemenu se razdvaja gdje treba poput mora što ga je Mojsije onomad razdvojio. Bariton je ugodan i kada alarmantne stvari spominje, a cipela je nit' zaobljena, nit' špic već je tu negdje između. Fotomontaža je deep fake, veli. Pa sada ti proturječi išta tako opremljenom savjetniku.

»Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju pa do kraja 2017. u Njemačku je iselilo ukupno 189.633 hrvatska državljana. Statistike za 2018. još nisu objavljene.« E, da kakva je to samo vijest. Tjera ona na dublje i dalekosežnije promišljanje. Jer, kako to reče otprilike Kopal, gdje smo stigli ako će se danas sutra na osnovu dezinformacija birati oni koji nas zastupaju, predsjednice i predsjednici recimo i ako se na taj način neće poštovati volja demokratska naroda. Tko je taj koji će ocjenjivati što je dezinformacija i je li dezinformacija kriva za odabir narodnih deputata, nije jasno, baš kao što nije jasno tko je taj koji će danas sutra imati ovlasti dići se na stražnje noge i reći – ovo je dezinformacija, ne može!

Baš kao da duh nije odavno pušten iz boce i baš kao da su fake news prvi put vidjeli i oni koji u nas na njima paratiziraju odavna, oživjela je naša vjekovna težnja za ministarstvom istine koje će poput snažna softvera raščlaniti dojednu vijest onako kako je raščlanila SOA razliku međ' cipelama i satovima. Pojednostavljeno rečeno, ako na čelo države sutra dođe naš čovjek nije ga dezinformacija tu dovela i demokracija fercera, a dođe li njihov e onda ćemo sve ponovno. Može i tako. »Od ulaska Hrvatske u EU naglo se povećao i broj hrvatskih državljana koji su primili i njemačko državljanstvo, što se može objasniti činjenicom da Njemačka za građane EU-a dopušta dvojno državljanstvo. Godine 2017. je 2.896 građana Hrvatske primilo i njemačko državljanstvo, pri čemu je njih 100 posto zadržalo i hrvatsko državljanstvo.«

E, da kakva je to bila vijest, tolika i takva da se iz regije preselila u Kinu. O Jeleni Karleuši, dakako, pričamo, o čemu drugom nego o njenom ljubavnom trokutu. A sve je počelo, navodno i, kažu, posve nevino. Ljubavnik zove, zakoniti je blizu pa pita tko zove, a ona, jadna neporezna, da je ljubavnik čuje veli da nije nitko, da je neki fan. I ljubavnik poludi što je samo fan. I kreće kraval pravi, punokrvni, onako balkanski gdje je sve transparentno, gdje je priča na čvrstim nogama, gdje nema fotomontaže već je svaka slika stvaran materijal svega i svačega što život u dvoje, a evo i u troje, čini ljepšim. U Srbiji a sada i u Kini, nema potrebe da tajne službe analiziraju išta, tu se gaće skidaju do poda. U nas je na tepetu priča u kojoj sve može i ne mora biti, odnosno ništa nije kako se čini, ali je sve na pladnju da se drugi put zna prepoznati kako izgleda ono što s istinom veze nema. Komplicirano!?

Ma, nije, ali jest, uvjeravaju nas, dovoljno alarmantno da danas sutra i raspored za čišćenje stubišta pročitate s dozom opreza. Jer, lažne vijesti vrebaju odasvud, spremne destabilizirati ovo malo stabilnosti zbog koje nas je u Hrvatskoj još uvijek toliko. A ova vijest što ju je objavila HINA i što se silom gura u tekst!? Je li uopće vijest da je u dvije godine otišlo ljudstva iz Hrvatske koliko ga Osijek otprilike ima. Jebeš vijest koja nije ili fejkana, ili dezinformacija i koja se ne da filtrirati, odnosno, ne daj bože, cenzurirati. Gdje će vijest bit' kad piše: »Od zemalja Europske unije po broju useljenih Hrvatska se 2017. nalazila na četvrtom mjestu iza Rumunjske, Poljske i Bugarske«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.