Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Na kraju krajeva Siniše Pavića

blog HRT bez kontrole i Gospodične Muze

Sandra Bagarić / Snimio Marin ANIČIĆ
Sandra Bagarić / Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 17. prosinac 2017. u 13:28 2017-12-17T13:28:25+01:00

Dok se on zabavlja ratovanjem s N1 Televizijom uvjeren da otud pušu hibridni ratovi, na javnom servisu stvari izmiču kontroli ne samo zato što kontrole nema

Gospodična Muza. Tako se zove emisija Radija Sljeme koju ste mogli slušati utorkom navečer. U njoj glumica i operna pjevačica Sandra Bagarić ugosti kolege pa pričaju. Prošli utorak gošća joj je bila Marija Borić, glumica.

No, nisu njih dvije ni počele razgovarati kad Bagarić veli kako će emisija ići još utorak, dva i gotovo. Tu se već ovaj slušatelj malo pogubio. Nije da je svaki utorak bio uhom na radiju, ali zanimljivo mu je slušati kako voditeljica ni sama ne zna zašto emisije više neće biti. Programski razlozi? Štednja? Ne vole je urednici? Vrag će ga znati.

I sama Bagarić se nekako lako pomirila s tim. U životu, ionako i valjda, samo mijena stalna jest. Zaludu joj je Borić kazivala kako bi trebalo pozvati slušatelje i slušateljice da pišu, da apeliraju. Zna Bagarić da su prošla ta vremena.

Nije, priča se, spomenuta emisija jedina koja je na ledu. Visoki, neslužbeni, dobro informirani izvori s HRT-a jadaju se zadnjih dana i tjedana kako se od njih mahnito traže uštede po cijenu da se neki formati samoukinu.

Imaš, primjerice, davno planiranih i odobrenih 40.000 kuna budžeta za emisiju. E, ne može više! Reži na 20.000! Kako!? Otpusti vanjske suradnike! Ali..!? Nema ali, neka rade stalno zaposleni! Ali.... Još jedno, ali i ide otkaz. Ali... Dobro, valjda je karikirano malo, ali istina jest da su redovi pred vratima nadređenih dugi i da se nemilice reže po programu.

Zašto? E to je nemoguće doznati. Pače, kad napišete poput kolega na Tportalu da se priča kako će se početkom godine ukinuti nešto formata koji su najavljeni kao nositelji jesenske sheme, odmah slijedi demant, traženje ispravka i busanje u prsa ne samo sa »starim« uradcima već i s mali milijun novih.

No, službenog nekog pojašnjenja, neka utješna riječ za sve ljubitelje, recimo serijala Petra Vlahova koji se spominje kao jedan od onih koji se ukida, nema. Zašto bi i bilo kad na svome čelu HRT ima Kazimira Bačića, čovjeka čiji bi se mandat lako mogao pamtiti tek po nevjerojatno mizernom broju javno izgovorenih rečenica.

Primjera radi, sjednica je Programskog vijeća HRT-a. Traje ona jedno pet, šest sati. Pola od toga se potrošilo na pitanje je li čelništvo učinilo ozbiljan propust kada se u središnjem Dnevniku ogradilo od svog novinara Alaksandra Stankovića još ga i optuživši da ne štuje Deklaraciju o Domovinskom ratu.

Vijeće je, na koncu, utvrdilo da je propust učinjen. A ako sjećanje ne vara, sve što je glavni ravnatelj imao reći za duge sjednice jest kako je HRT spreman svu raspoloživu dokumentaciju Vijeću dati na vijećanje!?!

Mirko Galić bi to diplomatski obrazlagao ako treba satima, Vanja Sutlić bi temperamentno ušao u fajt sa svima, Josip Popovac sve bi riješio šeretskim osmijehom i kompromisom nekim, čak bi i Goran Radman pokazao znakove života ako ništa da dokaže tko je tu gazda, no Bačić je samo prisnažio da daje sve što ima na raspolaganje. I to je to.

Rečenice skoro pa jednosložne u čovjeka s kojim bi javnost komunicirala i zato što (ne)voli HRT, i zato što još uvijek slijepo vjeruje da za onih 80 kuna što ih bacaju u rupu bez dna imaju pravo i pitati i dobiti odgovor. Odgovor na sve, pa i to zašto »Gospodična Muza« više ne ide utorkom u 20.30 na programu Radija Sljeme!?

I sada bi naivac neki mogao pomisliti kako je problem nas i HRT-a samo komunikacijske prirode. Ali, onda dođe saborska rasprava o članovima novog Nadzornog odbora HRT-a i čovjek shvati da je sve to neke druge, dublje, opakije prirode. Dođe tako za govornicu Milorad Pupovac, najavi kako ne želi sudjelovati u izboru NO-a u kojem nema predstavnika oporbe, makar je to bio dobar običaj sve ove godine, pa postavi niz logičnih pitanja na koje nema odgovora, ili odgovor ne želi naglas nitko izreći.
 Je li ravnatelj uistinu ravnatelj, tko zapravo komandira, tko je tko i gdje je tko na tom HRT-u, gdje je novac? Sve to pita Pupovac, makar je dio vladajućih. Pritom iznosi podatak da je gledanost Dnevnika tri posto!

Postotak je to zbog kojeg se nekad letjelo van. Danas je to očito poželjna mjera s obzirom na to da nije bilo nikog da zastupniku oponira. A i zašto bi se itko hvatao gledanosti, kad ima s druge strane zastupnika Hrasta i člana vladajuće većine Hrvoja Zekanovića. Sad smo mi na poziciji i hvala Bogu da jesmo, kazao je Zekanović dodavši, naravno, da onaj koji je na poziciji ima pravo birati. Koga hoće.

A bivšeg člana NO-a HRT-a Miroslava Grgića, što ga predlaže opozicija, neće. Da ga hoće, onda bi se morao čitati u Saboru i po HRT iznimno negativan izvještaj tog zadnjeg, od HDZ-a raspuštenog NO-a. A to tek pozicija ne bi, ona što slijepo vjeruje da je odabrana od naroda.

Pa, ako su se svih ovih godina političari i trudili stvarati makar privid da je javni servis uistinu servis svih, sada je bjelodano jasno da ne govori gluposti Ivo Lučić kada na Programskom vijeću kolege koje su stale iza Stankovićeva prava da pita, upozorava kako dogodine neće biti većina. Tu negdje sva priča o HRT-u kao javnom servisu postaje bespredmetna, koliko i  i vrijedna svake žestoke borbe.

Reći da nikad nije bilo gore, nije samo stilska neka figura. Sve da NO-a HRT-a i bude u pet do 12 izabran, ostat će činjenica da je HRT skoro pola godine radio bez nadzora. A ako se dogodi da u Novu godinu HRT uđe bez NO-a HRT-a, u pitanje dolazi poslovanje jer nema nikog da odobri godišnji program rada i financijski plan. Može to u nas i tako. Ići će već neki program, onako kako voda iz slavine ide.  

Novine pišu kako je u Poljskoj njihovo regulativno tijelo kaznilo drakonski jednu televizijsku postaju jer nije po guštu vlasti izvijestila s nekog opozicijskog skupa. U nas tako, na sreću još nije, mada sve te ograde od vlastitih djelatnika sugeriraju da bi neki rado da jest. U nas premijer tih problema nema, ako ništa njegovo djelovanje se prati redovito i predano.

No, dok se on zabavlja ratovanjem s N1 Televizijom, uvjeren da otud hibridni ratovi pušu, na javnom servisu stvari izmiču kontroli ne samo zato što kontrole nema. Povijest uči da se nebriga o javnom servisu često vlastodršcima u nas razbijala o glavu.

Dobar HRT vrijedio bi ovoj vladi više nago zauzdan N1. Podjela na vaše i naše, a još da se ni ne zna pouzdano tko su naši, vazda je završavala loše. Uostalom, dok se vladajući na HRT-u međusobno sokole uvjereni kako je njihovo vrijeme došlo pa se valja dodvoriti nekim sadašnjim i budućim pobjednicima što snuju Poljsku ne bi li to vrijeme potrajalo čim duže, Dnevnik, kako reče Pupovac, ima tri posto gledanosti.

Jer, odoše »vaši« i »naši« drugamo, iznureni opetovanim traženjem odgovora na tko je tko, gdje su novci, tko je ravnatelj i što je kome, svega mu, skrivila Gospodična Muza.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze