Grad: Rijeka
Danas: 16° moguća kiša
Sutra: ° °
27. ožujka 2017.
"Balavi" jelovnik

Slavonski puževi na meniju u Grčkoj

Slavonski puževi na meniju u Grčkoj
Slavonski puževi na meniju u Grčkoj
Autor:
Objavljeno: 19. travanj 2011. u 8:44 2011-04-19T08:44:00+02:00

Iskusniji berači puževa prijepodne, dok sunce jako ne zagrije, mogu nakupiti i 80-ak kilograma puževa

ŽUPANJA Počela je sezona puževa pa skupljači u županjskoj Posavini ustaju u cik zore u potrazi za dodatnom zaradom. Za kilogram puževa otkupljivači i ove godine plaćaju tri kune, a vremenske prilike skupljačima posljednjih dana pogoduju. Stjepan iz Posavskih Podgajaca ozbiljno se prihvatio prikupljanja. Iako mu se, zbog godina i narušenog zdravlja nije nimalo lako saginjati i pretraživati kanale, izbora nema.

- Zorom ranom i rosom hladnom odlazim od kuće i već otprilike znam gdje trebam tražiti. Poznajem teren i vjerujem da ni ove godine neće podbaciti. Lani sam pristojno zaradio pa se nadam da će me puževi riješiti nekih dugova - kaže Stjepan koji puževe svakog dana predaje sumještaninu Franji Abramoviću.

- Otkup je krenuo početkom mjeseca i trajat će, predviđam, do 15. svibnja, kada počinje razmnožavanje. Isplaćujem odmah tri kune za kilogram, i ljudi su uglavnom zadovoljni. Znam da bi im bilo draže da je cijena malo bolja, ali ne određujemo je mi nego država, objavljena je u narodnim novinama i toga se moramo pridržavati - pojašnjava Ambramović.

Ističe da iskusniji berači puževa prijepodne, dok sunce jako ne zagrije, mogu nakupiti i 80-ak kilograma. Puževe otkupljuje za poslovnog partnera iz Našica, a on ih potom izvozi u Grčku, Italiju i druge zemlje. Jedna Županjka smatra da bi otkupna cijena puževa trebala biti veća jer je od susjeda doznala da se oni na moru prodaju po višestruko većoj cijeni.

- Prije nekoliko dana na riječkoj tržnici čovjek je donio i u trenu ispod pulta rasprodao nekoliko kilograma puževa s kućicama, i to po cijeni od 40 kuna za kilogram.

A poslao mu ih je moj susjed koji je s rođakom na moru dogovorio posao. Pronašli su sigurnog kupca, tako da mu se isplati plaćati kunu više pri otkupu - ispričala je sugovornica otkrivši da je proteklog vikenda prema moru krenula i druga tura puževa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka