Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Izložba u Šporeru

Neki novi svjetovi Zdravka Milića

Snimio Marin ANIČIĆ
Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2015. u 10:52 2015-11-26T10:52:16+01:00

Milić izlaže radove koji se referiraju na mogućnost drukčijeg poretka svijeta i propituju smisao i značenja općepoznatih stvari i pojava koje možda i nisu same po sebi takve kakve nam se čine

Hrvatski muzej turizma organizator je samostalne izložbe akademskog slikara Zdravka Milića koja je preksinoć otvorena u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« u Opatiji. Na izložbi su postavljeni Milićevi radovi koji se referiraju na mogućnost drukčijeg poretka svijeta i propituju smisao i značenja općepoznatih stvari i pojava koje možda i nisu same po sebi takve kakve nam se čine.

Mirjana Kos, viša kustosica HMT-a, pri otvaranju izložbe naznačila je da se Zdravko Milić svojim novim slikama referira na onostrano, čudesno i izvanzemaljsko. Milić propituje, dočarava Kos, prapočelo svijeta, istražujući zametnutu, zataškanu i zabranjenu povijest i arheologiju. Autor, naime, sugerira mogućnost drukčijeg iščitavanje poznatih predodžbi i uvriježena mišljenja, te nudi svoje razumijevanje svijeta koje je pretočeno u likovna djela.

– Njegova djela sadrže fantastični svijet svemirskih letjelica, svijet čudnovatog reljefa u svemirskim pejsažima, bića u astronautskoj opremi, nalik odjeći nekih davno nestalih civilizacija o kojima još uvijek malo toga pouzdano znamo – kaže Mirjana Kos.

U tom smislu sam Zdravko Milić ističe da je pogled u povijest, to jest sam čin nastanka života na ovom planetu njegova velika inspiracija.

– Cijeli ovaj moj ciklus slika zapravo je inspiriran stanjem ljudske svijesti o našoj povijesti, to jest kontekstom gdje smo mi u svemirskom prostranstvu – dakle, tko smo, što smo i kamo idemo. To propitujem pomoću povijesnih istina koje uključuju i moja saznanja o zabranjenim aspektima arheologije, klinastom i sumerskom pismu, kao općenito o kulturi Sumerana koja je posebno intrigantna. Sve te priče iz naše davne prošlosti ja u svojim radovima pokušavam uklopiti u sadašnji trenutak – ilustrira Milić i zaključuje da je poruka njegovih slika: »Ljudi, okrenite se više sebi«.

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu, diplomirao je na Accademia di Belle Arti u Veneciji, a do sada je imao više od 80 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Redovni je profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.  Njegova izložba u »Šporeru« može se razgledati do 8. prosinca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.