Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
Prvi put u javnosti

Izložba slika Ernsta Mayera "Mayerovih šesnaest" u Muzeju Grada Rijeke

Izložba slika Ernsta Mayera "Mayerovih šesnaest" u Muzeju Grada Rijeke
Izložba slika Ernsta Mayera "Mayerovih šesnaest" u Muzeju Grada Rijeke
Autor:
Objavljeno: 1. prosinac 2016. u 10:33 2016-12-01T10:33:24+01:00

Iako  nije bio akademski slikar, Mayer je slikao vrlo vješto i nadahnuto. Likovna zbirka Muzeja čuva njegov opus

RIJEKA Muzej grada Rijeke u petak u 19 sati otvara izložbu »Mayerovih šesnaest«, kustosice Eme Makarun. Ernst Mayer bio je profesor geometrije, hidrografije, kartografije i prostoručnog crtanja na Mornaričkoj akademiji u Rijeci. Ova je institucija u 19. i 20. stoljeću predstavljala sinonim za visoko školstvo i ugledno društvo, a njezin profesor Mayer bavio se i slikarstvom. Iako nije bio akademski slikar, slikao je vrlo vješto i nadahnuto.

U Likovnoj zbirci Muzeja grada Rijeke čuva se vrlo vrijedan likovni opus Ernsta Mayera, a ovom će izložbom javnosti po prvi put biti predstavljeno njegovih četrdesetak radova, s fokusom na šesnaest ključnih.

Riječ je o radovima malih formata, minijaturama, pretežno akvarelima, te ponekom crtežu olovkom, primorskih veduta, ali i kontinentalnih motiva iz njegove rodne Koruške. Slikao je i motive iz krajeva koje je obišao na pomorskim putovanjima, poput Venecije i sjeverne Afrike, a osobito ga je privlačilo divlje more.

Mayer se slikanju učio kopirajući poznate impresioniste, a svoju je ljubav prema umjetnosti prenosio i učenicima. U Rijeci je nastavio živjeti i nakon umirovljenja 1901. godine, jer se oženio Riječankom, a pokopan je na groblju Kozala 1926. godine.

Uz akvarele i crteže na izložbi će biti prezentirane i bilježnice Ernsta Mayera u kojima je također slikao akvarele, a izložbeni prostor uređen je kao dnevni boravak 19. stoljeća s originalnim namještajem Mornaričke akademije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.