Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Zabrinjavajuća prognoza

HAC POZIVA VOZAČE NA OPREZ Očekuju se obilni snijeg, ledena kiša i olujni udari vjetra

Prizor snimljen u Fužinama / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Prizor snimljen u Fužinama / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2018. u 12:02 2018-02-20T12:02:39+01:00

Prema prognozi DHMZ-a tijekom cijelog tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, a u gorskim i podvelebitskim dionicama mogućnost jakih do olujnih udara vjetra

ZAGREB Hrvatske autoceste (HAC) pozvale su u utorak vozače na poseban oprez s obzirom na prognozu obilnog snijega, ledene kiše i olujnih udara vjetra u cijeloj zemlji, posebno u Gorskom kotaru i Lici.

Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, no vozači moraju biti svjesni zakonske obveze o korištenju zimske opreme te da cesta ne može biti »crna« dok snijeg pada, jer to ne može osigurati niti jedna zimska služba.

Vozačima se preporučuje da ne pretječu ralice na autocestama, da brzinu vožnje prilagode trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti, te da svakako, prije polaska na put, provjere stanje na cestama, priopćeno je iz HAC-a.

Prema prognozi DHMZ-a tijekom cijelog tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, a u gorskim i podvelebitskim dionicama mogućnost jakih do olujnih udara vjetra.

Iz HAC-a podsjećaju da je za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 centimetara snijega na kolniku.

To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja, već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, koji se čisti odmah u sljedećem ciklusu.

Riskantno pretjecanje ralica

Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice na cesti, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće i nastao bi kolaps, ističe HAC.

Često se događa da pojedini vozači pretječu ralice, a nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan. Često vozači podcjenjuju vremenske uvjete i odlaze na put nespremni.

Vožnja u zimskim uvjetima zahtijeva stanovitu vještinu i iskustvo, ali uz prikladnu zimsku opremu većina problema i zastoja bila bi kudikamo manja, poručuje HAC.

Obavezna zimska oprema

Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe, pa HAC još jednom podsjeća da je na zimskim dionicama autocesta obvezna zimska oprema.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) – Stanje na autocestama.

Korisnike se moli da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.