Rana terapija jako važna

HEPATITIS I HIV Testiraj, liječi, spriječi!

Sanja Gašpert

Danijela Lakošeljac i Tanja Staraj Bajčić pozvale na testiranje

Danijela Lakošeljac i Tanja Staraj Bajčić pozvale na testiranje

Od 2004. godine, kada je ustanovljena mreža za anonimno testiranje, najprije u Rijeci i Splitu, brojke su u padu



RIJEKA  Povodom Europskog tjedna testiranja na virusne hepatitise i HIV, koji se obilježava od 22. do 29. studenog i Svjetskog dana HIV/AIDS-a (1. prosinca) te Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. studenoga do 15. prosinca), u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen niz događanja i aktivnosti, među kojima akcije terenskog dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV i hepatitis za građane, u suradnji s odjelima epidemiologije i mikrobiologije i udrugama HEPATOS Rijeka, LORI i Iskorak, također i testiranje zainteresiranih zatvorenika u riječkom zatvoru, kao i građana i pacijenata Psihijatrijske bolnice na Rabu.


– Tema ovogodišnjeg Tjedna testiranja je “Testiraj. Liječi. Spriječi”, s ciljem kako bi se potaknulo ljude koji bi mogli biti izloženi zarazi HIV-om ili hepatitisom da se testiraju, upoznaju s bolešću, načinom prenošenja, rizicima i liječenjem, jer je rana terapija jako važna kako bi se zaustavilo oštećenje organa i širenje bolesti. Virusni hepatitis značajan je javnozdravstveni problem današnjice, čemu u prilog ide i cilj Svjetske zdravstvene organizacije kojim želi eliminirati bolest do 2030. godine, smanjiti broj novih slučajeva hepatitisa B i C za 30 posto, a smrtnosti za 10 posto, kazala je epidemiologinja dr. sc. Danijela Lakošeljac.



Cjepivo protiv gripe, novih dvije tisuće doza, u NZJZ PGŽ-a stiže krajem sljedećeg tjedna, a u ordinacije obiteljske medicine će biti distribuirano početkom prosinca. Podsjetimo, ove su godine u samo tjedan dana od početka kampanje cijepljenja protiv gripe u Županiji potrošene sve doze cjepiva, točnije 26 tisuća doza, što je deset posto više doza cjepiva nego što je naručeno godinu ranije.





Epidemiologinja mr. sc. Tanja Staraj Bajčić predstavila je statističke podatke vezane uz HIV i AIDS te kazala kako je prošle godine u svijetu zabilježeno 37,9 milijuna osoba koje žive s HIV-om, 1,7 milijuna novih, a 770 tisuća osoba je u svijetu od ove bolesti umrlo.


– U našoj županiji 142 osobe žive s HIV-om, kod 47 se razvio AIDS, a 38 je umrlo. Od 2004. godine, kada je ustanovljena mreža za anonimno testiranje, najprije u Rijeci i Splitu, brojke su u padu, pa su tako u našoj županiji prošle godine zabilježena dva slučaja hepatitisa B, tri slučaja hepatitisa C i jedan HIV-a, kazala je mr. Staraj Bajčić.