Radnička solidarnost

Štrajk prosvjetara podupire 47 sindikata: “Obrazovanje višestruko vraća sve što smo u njega uložili”

Hina

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL



Štrajk prosvjetnih radnika podržava 47 sindikata, s njima izražavaju radničku solidarnost, jer smatraju da javni obrazovni sektor treba biti jedan od prioriteta ove države te zato ne pristaju na daljnju diskriminaciju prosvjetnih radnika, izvijestio je u četvrtak navečer Sindikat novinara Hrvatske (SNH).


Sindikati potpisnici potpore štrajku prosvjetnih radnika pozivaju Vladu RH da pristupi pregovorima sa sindikatima u štrajku do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja.


Neopravdan pritisak na profesore, nastavnike i učitelje




“U trenutcima krize i mjera štednje prosvjetni sektor našao se među onima koji su najviše stegnuli remen, a obećano im je da će se sve što im je oduzeto vratiti kada ekonomska situacija u zemlji bude bolja”, stoji u tekstu potpore sindikata koji smatraju da “u obrazovanje treba ulagati jer ono višestruko vraća sve što smo u njega uložili”.


Sindikati smatraju da je “neopravdan pritisak koji se radi na profesore, učitelje i nastavnike s obzirom na ozbiljnost njihove društvene funkcije učitelja i odgojitelja naše djece”.


Podsjećaju Vladu na obećanje “da će im se vratiti oduzeto kada ekonomska situacija u zemlji bude bolja”, te poručuju prosvjetnim radnicima da nisu sami i da su sindikati koji im izražavaju potporu “spremni i na sindikalne akcije podrške i štrajk solidarnosti, jer smo zajedno jači – do ispunjenja zahtjeva”.


Među 47 sindikata koji su izrazili potporu štrajku su – Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat novinara Hrvatske, Sindikat graditeljstva Hrvatske, Sindikat strojovođa Hrvatske, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat, Nezavisni hrvatski sindikati, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Samostalni sindikat Hrvatske.